На всички ни се е случвало да не можем да решим каква марка от даден продукт да купим. Понякога не можем да решим и дали да вземем нещо, или можем да минем и без него.
Ето и едно правило, до което прибягваме у дома при покупката на скъпи вещи. Някои най-вероятно са го учили по икономика и ще имат забележки, но явно аз толкова съм внимавала в час. Следва моята версия на това, което съм запомнила и прилагам.
Ето въпросите, които трябва да си зададете:
1. Наистина ли имам нужда от това?
2. Какво ще спечеля/спестя, ако го взема (в случай че мога да мина и без него)?
3. Трябва ли за неговото пълноценно използване да купувам още нещо?
Например искам DVD, но за да се наслаждавам пълноценно, трябва да купя и съраунд система.
Или купувайки детско легло, което има скрин, който може след време да се демонтира, ще ми бъде ли нужен нов матрак/дюшек за леглото и колко струва той?
4. Колко време ще използвам продукта (най-актуален е за детските и бебешки стоки)?
5. За колко време ще се изплати (ако е енергоспестяващ уред).
А европейците си задават и следния въпрос:
6. Какво ще правя с продукта, когато престане да ми върши работа? Мога ли да го дам за рециклиране, или ще замърсявам околната среда.
Следващата стъпка, след като сме решили, че ще купим продукта, е да се запознаем с неговата функционалност, екстри, марки и др.
За да прецизираме критериите, по които ще сравняваме продуктите, се стремим да получим максимално количество информация за различните модели от продавачи, приятели и познати, брошури и т.н.
Изготвяме списък на качествата, на които държим най-много. Ако са повече от 10, избираме най-важните и им даваме определена тежест от 1 до 10.
След като сме проучили различните марки продукти, изготвяме следната таблица. Редовете и колоните зависят от броя на продуктите, които ще сравняваме и броя на показателите:
Продукт | Качество 1 Тежест 10 | Качество 2 Тежест 8 | Качество 3 Тежест 6 | Качество 4 Тежест 5 | Качество 5 Тежест 3 | Качество 6 Тежест 1 | Резултат |
Продукт 1 | Оценка 5 50 | Оценка 7 56 | Оценка 9 54 | Оценка 10 50 | Оценка 3 9 | Оценка 6 6 | 225 |
Продукт 2 | Оценка 10 100 | Оценка 8 64 | Оценка 8 48 | Оценка 4 20 | Оценка 2 6 | Оценка 4 4 | 242 !!! |
Продукт 3 | Оценка 7 70 | Оценка 5 40 | Оценка 4 24 | Оценка 8 40 | Оценка 6 18 | Оценка 2 2 | 194 |
Продукт 4 | Оценка 6 60 | Оценка 9 72 | Оценка 7 42 | Оценка 7 35 | Оценка 7 21 | Оценка 8 8 | 238 |
Продукт 5 | Оценка 8 80 | Оценка 4 32 | Оценка 6 36 | Оценка 2 10 | Оценка 10 30 | Оценка 10 10 | 198 |
Резултата изчисляваме така:
Всяка оценка (в синьо) умножаваме по тежестта и записваме резултата (в червено). В последната колона събираме умноженото и получаваме крайния резултат. Победител е събралият най-много точки.
Ето някои от задължителните критерии, които за съжаление невинаги са приложими:
- Безопасност - трябва ли допълнително обезопасяване
- Цена. Когато смятаме цената, трябва да прецизираме. Ако например купуваме легло и в някой от моделите като стандарт е включен матрак и спално бельо, към останалите легла включваме цената, за която ще ги направим равностойни на първия (тоест включваме цената на отделния матрак, на спалното бельо и завивките).
- Цена на резервните части, ако има такива
- Гаранционен срок [/b]
- Сервизно обслужване [/b]
- Доставка по домовете (за едрогабаритни стоки)
И все пак, не забравяйте, че понякога чисто импулсивни покупки носят най-голямо удовлетворение.
Ancheto