Цитат

Опасности в креватчето

Опасност:
Креватчета и кошарки
ЦитатРискове:
Падането е най-често срещаното нараняване, свързано с креватчетата и кошарките, но като допълнителна заплаха могат да бъдат отбелязани и задушаванията. Често те са предизвикани от чаршафите на матраците или покривалата за тях, от омотаване на връв от големи възглавници. Регистрирани са и случаи, в които детето поставя главата си между решетките на креватчето.

Предпазни мерки:
Проверете креватчетата, купени преди 1985 година, дали са спазени всички правила за безопасност. Креватчетата, произведени след 1985 година би трябвало да отговарят на стандартите за безопасност. Техните летви трябва да са на разстояние не повече от 6-7 сантиметра, така че детето да не може да заклещи главата си между тях.
Уверете се, че няма прорези в лицевата и в задната дъска, в които детето може да заклещи главата си.

Премахнете всички пластмасови и найлонови опаковки, в които е поставено новото бебешко легло. Уверете се, че всички чаршафи покриват матрака плътно и стоят добре опънати на него. Американската педиатрична академия препоръчва да се използват чаршафи с цип.

Свалете матрака на по-долна позиция, когато бебето се научи да седи, така че да не може да се вдига само над перилата на креватчето. Когато детето ви достигне височина 89-90 сантиметра, а височината на перилата на креватчето е по-малка от ръста му, преместете бебето да спи в друго легло.
Купете матрак, който прилепва плътно до стените на креватчето, така че детето да не може да се плъзне и да се заклещи между матрака и стената на кошарката.

Бебето може да използва по-големи играчки или възглавници, за да стъпва на тях, за да излезе от креватчето. Никога не слагайте креватчето и кошарката близо до прозорец. Най-добре е стенните лампи да бъдат на място, което бебето не може да достигне. Може да ги закачите на тавана например. Махнете балдахините от кошарката в момента, в който детето започне да пълзи.


Цитат

Високи места

Опасности:
Стълби, прозорци, маси, столове, легла
ЦитатРискове:
Докато е малко, всяко дете пада, но най-често това става вкъщи. Статистиката сочи, че 2 милиона деца годишно постъпват в болница именно поради тази причина. Най-сериозните наранявания обаче са при падане по стълби.

Предпазни мерки:
Заключете вратите, които водят към мазетата или други опасни места в къщата. Ако това не е възможно, монтирайте специални предпазни врати на стълбищата. Избягвайте хоризонтални врати хармоники, които могат да се отварят толкова, че детето да провре главата си.

Никога не оставяйте детето само на висока повърхност /вкл. маси и легла/.

Дръжте бебето винаги, дори и с една ръка.

Когато купувате високи столове, постарайте се те да бъдат безопасни, да имат широка седалка, механизъм за заключване, колан или ремъци. Винаги използвайте коланите, когато детето е в столчето за хранене или в количката.

Много деца се нараняват на проходилката, опитайте се да не я използвате.

Уверете се, че всички килими в къщата имат специално покритие, което не позволява да се пързалят. Не излъсквайте дървените подове, използвайте гумени рогозки или непързалящи се покрития за пода на банята, ваната или душ кабината.

Монтирайте специални предпазващи заключалки на прозорците.

Дръжте столовете и другите мебели, които лесно се местят, далеч от прозорците, за да не може детето да се качва на тях.

Ако е възможно, отваряйте прозорците от горния им край, не от долния.


Цитат

Отравяне с олово

Опасност:
Боя, съдържаща олово
ЦитатРискове:
Повече от 80 процента от всички къщи, построени преди 1978 година, са боядисани с боя, съдържаща олово. Американцският център за превенция и контрол на заболяванията изчислява, че 890 хиляди деца на възраст между 1 и 5 години имат увеличени нива на олово в кръвта, а повече от 1/5 от афроамериканските деца, които живеят в къщи, построени преди 1946 година, имат повишено съдържание на олово. Отравянето с олово може да причини промени в умственото развитие, поведенчески проблеми, да увеличи риска от апоплектични удари, кома и може да доведе дори до смърт.

Предпазни мерки:
Пазете чисти местата, където децата си играят.

Пребоядисайте стаите, където мазилката е паднала или се е напукала.

Не горете боядисани дърва - в боята им може да се съдържа олово.

Не пълнете с пясък боядисани повърхности, защото те също могат да съдържат олово.

Не поставяйте храна и течности в оловно-кристални съдове.


Цитат

Опасности в банята

Опасности:
Баня, вана, тоалетна
ЦитатРискове:
Децата могат да се удавят дори и в 5 см вода. Повече от половината от всички удавяния сред деца под 1 година стават във вана, но децата на тази възраст могат да се удавят в тоалетна или в кофа. Почти 10 процента от всички удавяния сред деца стават в банята, най-често, когато няма възрастен наоколо.

Предпазни мерки:
Никога не оставяйте детето само във ваната, дори и за секунди, без значение дали по-голямото ви дете е там също.

Затваряйте вратата на банята с райбер, който е поставен високо, така че детето да не може да го достигне. Другият вариант е да монтирате на банята дръжка с топка, така че детето да не може да влиза само вътре. Уверете се, че всички заключалки на вратите могат да се отварят и отвън, в случай че детето случайно се заключи отвътре.

Дръжте капака на тоалетната винаги затворен, за да предпазите детето, което все още не е стабилно на краката си, да падне вътре.

Изсипвайте водата от всички съдове веднага, след като сте ги използвали.


Цитат

Меки повърхности

Опасности:
Леглата на възрастните, водни легла, меки повърхности, включително канапета, възглавници, юргани, големи меки играчки, найлонови торби
ЦитатРискове:
Задушаване

Предпазни мерки:
Никога не поставяйте бебето на меки повърхности, включително канапета, големи меки играчки, пухени възглавници, водни легла, одеяла, юргани и други меки завивки, които са толкова леки, че могат да покрият лицето на бебето и така да блокират притока на въздух към устата и носа му.

Не слагайте детето да спи на леглото при възрастните и не спете с него в едно легло - можете да се обърнете на сън и да го задушите. Възможно е да бъде притиснато между вас и стената. Според Комисията за безопасност на потребителите средно 64 бебета годишно на възраст под 2 години умират, когато са оставени да спят в леглото на възрастните, включително и във водни легла.

Уверете се, че матракът на бебешкото легло прилепва плътно.

Махнете от бебешкото легло всички големи възглавници, големи плюшени играчки, чаршафи от синтетични материи.


Цитат

Опасност от огън

Опасности:
Кибрити, запалки, печки и друго кухненско оборудване, камини, отоплителни печки
ЦитатРискове:
Всяка година почти 47 хиляди деца на възраст до 14 години умират при пожари. Почти 55 процента от тях са под 4-годишна възраст. Пожарите, предизвикани от деца, са една най-честите причини за смърт в детска възраст и за наранявания сред деца под 9 години.

Предпазни мерки:
Дръжте кибритите, бензина, запалките и всички други запалителни материали заключени и далеч от достъпа на деца.

Използвайте стабилна преграда пред камината, когато камината е запалена, никога не оставяйте детето само в стаята.

Монтирайте пожароизвестителна система във всяка спалня, проверявайте я дали работи всеки месец, сменяйте батериите ѝ всяка година, а самите аларми на 10 години.

Монтирайте йонизиращи аларми, които улавят бурни пожари, и фотоелектрически, които улавят дим. Планирайте и тренирайте евакуация при пожар от всяка стая на къщата ви.

Не пушете вкъщи. Пожарите, предизвикани от забравени цигари, са една от водещите причини за жертви. Дръжте пожарогасители навсякъде, където има вероятност да възникне пожар.

Научете децата си какво да не правят, когато близо до тях има отоплителни печки, камини и други източници на топлина.

Избягвайте да използвате печки тип духалки в спалнята на бебето или да ги оставяте да работят без надзор. Изключвайте електрическите уреди, когато не се използват.


Цитат

Огнестрелни оръжия

Опасности:
Оръжия
Цитат
Рискове:
Децата и тийнейджърите са предизвикали повече от 10 хиляди неволни стрелби всяка година, при които са загинали 800 души. Всяка година около 1900 деца и младежи се опитват да се самоубият с оръжие. Повечето от тях успяват. Според американската педиатрична академия в домове, където има оръжие, е по-голяма вероятността децата да застрелят себе си или членове на семейството си, отколкото да влезе крадец.


Предпазни мерки:
Махнете оръжието от къщата. Ако имате оръжие, уверете се, че то е заключено в специална каса и отделено от амунициите, които са в друга стая. Уверете се, че ключовете от касата или стаята, в която държите оръжието, не могат да бъдат намерени от децата.

Монтирайте специални заключалки на всички места, където държите оръжие. Такива се продават в повечето оръжейни магазини. Можете да купите и ключалка с шифър, която не разрешава на неоторизирани лица да стрелят с оръжието ви.


Цитат

Пушене

Опасности:
Дим от цигари, пури, лули
ЦитатРискове:
Бебета и малките деца, които вдишват дим, са по-застрашени от пневмония и бронхит. Всяка година пасивното пушене причинява между 150 и 300 хиляди възпаления на долните дихателни пътища при деца на възраст под 18 години, а 15 хиляди от тях биват хоспитализирани. Децата, болни от астма, са особено уязвими. Пасивното пушене може да доведе до астма при деца, които не са предразположени към такава.

Предпазни мерки:
Не пушете вкъщи и не разрешавайте на бавачката си и други хора да пушат около детето ви. Ако все пак някой пуши в къщата, веднага проветрете. Стаите за пушене трябва да имат добра вентилация, но въпреки това не разрешавайте на детето да стои в тези стаи, когато се пуши.


Цитат

Отрови в дома

Опасности:
Почистващи препарати, инсектициди, лекарства, растения и цветя, алкохол
ЦитатРискове:
Отравяне

Предпазни мерки:
Дръжте всички потенциално отровни вещества, включително алкохол, далеч от деца, в оригиналните им опаковки и в заключени стаи. Монтирайте специални резета на всички такива места, включително шкафове и чекмеджета, в които държите химикали и почистващи препарати. Никога не дръжте продукти, съдържащи алкални разтвори в дома си.

Съхранявайте всички лекарства далеч от децата. Кутиите, в които ги съхранявате, трябва да са добре затворени, а лекарствата, отпускани без рецепта, затворете в специални кутии или шкафове, които не могат да бъдат отваряни от деца.

Проверете дали някое от растенията в дома ви е отровно, в случай че бъде изядено. Ако е така, махнете го веднага и не позволявайте децата да го доближават.

Дръжте номера на най-близката болница и на личния лекар на детето ви записан в мобилния ви телефон или на видно място.
Извикайте токсиколог веднага, ако детето ви е погълнало нещо, което не е трябвало. Винаги трябва да имате под ръка активен въглен, който да предизвика повръщане, ако детето е погълнало нещо отровно. Това обаче задължително трябва да стане след лекарска препоръка.


Цитат

Електричество

Опасности:
Открити електрически печки, контакти, котлони с открити реотани, бързовари
ЦитатРиск:
Токов удар

Предпазни мерки:
Използвайте специални тапи за контактите, които пасват плътно върху тях и ги закриват изцяло. Като алтернатива на тези тапи можете да използвате и прекъсвачи на електричеството към контактите.

Проверявайте кабелите дали не са нагорели, преди да ги използвате. Използвайте кабели, издържащи на по-високо напрежение за преносимите отоплителни печки, фризери, готварски печки и други електрически уреди.

Пазете захранващите кабели далеч от децата.


Цитат

Кабели и шнурове

Опасности:
Играчки с дълги кабели или въжета, издърпващи се шнурове на щори, електрически кабели от лампи и домакински уреди
ЦитатРискове:
Стягане около врата и задушаване са една от най-честите причини за смъртност сред децата на възраст до 4 години.

Предпазни мерки:
Не давайте на децата и бебетата играчки с дълги кабели, въжета или панделки.

Не поставяйте детското легло или кошарката близо до прозорец, чиито пердета или щори имат въжета. Уверете се, че въжетата и връзките, използвани за пускане на пердета и щори, са вързани нависоко и далеч от достъпа на децата.

Отрежете или завържете нависоко тези връзки и въжета.

Уверете се, че кабелите на лампи и други домакински уреди са далеч от достъпа на деца.

Не връзвайте панделки и друга декорация на перилата на бебешкото легло.


Цитат

Изгаряния в кухнята

Опасности:
Печки, котлони, горещи тигани, тенджери, ютии
ЦитатРискове:
Децата могат лесно да се изгорят или попарят с гореща вода. Попарването, причинено от горещи течности или пара, е най-често срещаният тип изгаряне сред малките деца.

Предпазни мерки:
Гответе на задните котлони на печката, като обърнете дръжките на съдовете назад. Ако трябва да използвате всички котлони на печката, включително и предните, оставете предните да работят на по-малка мощност, а задните на по-голяма.

Не отваряйте горещата фурна, когато детето е наблизо.

Нагласете електрическата кана на не повече от 50 градуса.

Проверете температурата на топлата вода, която тече от чешмата.

Не позволявайте на децата да играят около пералната машина и сушилнята, особено когато сушилнята е гореща.

Не оставяйте без надзор ютията.

Никога не оставяйте близо до децата гореща храна или напитки.


Цитат

Остри предмети

Опасности:
Ножове, инструменти и други остри предмети, използвани в кухнята, включително ножици и бръсначи
ЦитатРискове:
Порязвания и убождания

Предпазни мерки:
Поставете ножовете и другите остри предмети, използвани в кухнята, както и дърводелските инструменти в заключени стаи, чекмеджета или шкафове, далеч от достъпа на децата. Същото направете с бръсначите. Острите моливи също трябва да бъдат заключени и далеч от децата.


Цитат

Опасности от вода

Опасности:
Басейни, спа центрове, бани, изкуствени езера, фонтани
ЦитатРискове:
Удавянията са втората водеща причина за неволни наранявания, водещи до смърт сред децата до 14-годишна възраст и са основна сред децата от 1 до 4 години. Но басейните не са единствената заплаха: от 1980 година почти 230 деца на възраст под 4 години са се удавили в спа центрове и вани. Освен това, всяка година почти 3000 деца между 1 и 4 години са били приети в болница, след като са били спасени от удавяне.

Предпазни мерки:
Научете се да оказвате първа помощ и винаги, когато децата играят в басейна, трябва наоколо да има някой, който може да оказва първа помощ.

Изпразнете надуваемите басейни веднага, след като сте решили, че децата няма да играят повече в тях.

Не разрешавайте на децата да играят с водни играчки и водни легла и да лежат на тях, защото надуваемите дюшеци и други играчки могат да се обърнат и децата да потънат в дълбока вода.

Не разрешавайте на децата да тичат в непосредствена близост до басейни и да натискат под водата други деца.

Не разрешавайте на децата да се гмуркат във водни басейни, без да сте проверили колко са дълбоки.

Американският Червен кръст препоръчва водните басейни, в които се гмуркат или скачат хора, да са по-дълбоки от 2.70 метра.
Басейните, построени в задните дворове, трябва да бъдат оградени с ограда, висока поне 1.50 метра и чиято врата е с механизъм, който позволява да се заключва сама. Уверете се, че децата не могат сами да отворят ключалката или да прескочат оградата.

Научете децата да плуват на 3-годишна възраст. Американската педиатрична академия не препоръчвва децата да се учат да плуват под тази възраст.

Махнете изцяло покривалата на басейните, преди басейнът да се използва, и не позволявайте на децата да ходят по покривалата на басейните - могат да паднат във водата, да се удавят или задушат в покривалото.

Купете спасителен пояс с въжета и го дръжте близо до басейна, и ако е възможно, монтирайте телефонен апарат в непосредствена близост до басейна. Хубаво би било на него да бъдат записани номерата за спешна помощ.

Никога не употребявайте алкохол, докато децата плуват в басейн или играят около него, може да не успеете да реагирате достатъчно бързо, ако започнат да се давят.

Уверете се, че децата ви носят спасителна жилетка, ако плуват в дълбок воден басейн.

Уверете се, че ваните, басейните, спа центровете са оградени от всички страни и монтирайте специални системи за блокиране и заключване на покривалата им.

Преведе от английски aleks1
По материали на discovery.com

Последна редакция: вт, 28 сеп 2021, 14:04 от Редактор*