Точно така, сексът може да бъде чудесен и след бременността!


Готови ли сте отново за секс?

Поздравления за раждането на бебето! Сега въпросът е кога можете да започнете да правите секс отново и какви мерки да вземете, за да се подготвите? Ето някои общи указания, които да следвате при следродилните сексуални отношения. Не забравяйте обаче първо да се консултирате с личния си лекар или акушерка.

Ако раждането е било естествено...

Съветът към повечето родилки е да се въздържат от сношения шест седмици след раждането, когато е и първата им следродилна консултация. Трябва да сте сигурни, че всички рани са зараснали и че изтичането на лохиите (отделянето на остатъчна кръв и маточна тъкан ) е спряло. Погрижете се за своето тяло – времето, необходимо на организма за възстановяване, е строго индивидуално. Партньорът ви трябва да използва презерватив, а може да се наложи да употребявате и допълнителен овлажнител.

Ако сте претърпели епизиотомия, цезарово сечение или някакъв друг вид оперативна процедура...

Ако сте претърпели епизиотомия или някакъв друг вид операция, необходимото време за зарастване зависи от това колко е голям разрезът и къде точно е той. Дори и шест седмици след процедурата повечето жени продължават да изпитват дискомфорт при опити за сношение. За щастие, съществуват начини за облекчаване на част от това неудобство. В повечето случаи от голяма полза е употребата на обикновен вагинален овлажнител на водна основа.

Други фактори, въздействащи върху готовността

Хормоните ви няма да се върнат към обичайните си нива, докато месечният ви цикъл отсъства. Това може да не се случи от четири до дванадесет седмици след раждането. А ако кърмите, този период може да продължи значително по-дълго.

Освен това, грижите по цял ден и нощ покрай новороденото вероятно изискват всичките ви сили и не ви остава желание за секс. След цял ден дундуркане на бебето е възможно да не искате никой да ви докосва. Поговорете с партньора си за тези ваши чувства.

Какво да очаквате?

Когато възобновите сексуалните си отношения, отначало те може да се окажат леко (или дори доста) неприятни.
Има вероятност вие или партньорът ви да имате някои съмнения дали напълно сте се възстановили и дали разкъсванията и шевовете за напълно зараснали (дори и след като лекарят ви е дал зелена светлина за сексуални отношения).

Три факта за следродилния секс, които трябва да знаете:

1. Ще е различен.
Примирете се, че първите няколко месеца ще правите любов нежно и внимателно. Следродилният секс може да бъде опорочен и от страхове, че раждането е направило тялото ви някак "различно" като усещане за партньора ви. Гениталната област обаче възвръща състоянието си от преди раждането. Упражненията на на Кегел са полезни за укрепване на мускулите в долната част на таза.


2. Гърдите ви ще се променят – отново.
След раждането на бебето гърдите ви, които вероятно са били по-пълни, по-твърди и доста по-приятни в леглото, сега изведнъж може да започнат да текат върху вас и партньора ви по време на сексуалния акт.

3. Партньорът ви може да изпитва скрити страхове.
Възможно е партньорът ви да изпитва страхове или да има въпроси, които се страхува да повдигне. Мъжете знаят, че тялото ви ще премине през големи промени по време на бременността, но много от тях не са подготвени за физическите промени, настъпващи при жените след раждането на бебето.

Ако партньорът ви е бил с вас в родилна зала, той вероятно е бил поразен от чудото на раждането, но същевременно и ужасен от болката и травмата, които е трябвало да преживеете. Има и добра новина обаче: това обикновено е временно състояние и всичко, което е необходимо за избледняването на лошите спомени, е малко време.

По материали на disсоvеry.com
Превод: Киселяк

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 16:39 от Редактор*