Автор: Dеnisе Sсhipаni

Съчетаване на работата и бременност

Когато бях бременна в 10-та г.с. с първия си син, имах една среща, която нямаше нищо общо с ултразвука или измерването на кръвното налягане – интервю за работа.
Бях скептично настроена, но всичко стана бързо. В края на тази седмица имах предложение за работа и бях изправена пред важна дилема. Трябва ли сега да сменям работата си? Дали потенциалният ми нов шеф ще иска все още да ме назначи, ако знае, че съм бременна? Отначало се измъчвах от тези въпроси, но скоро след това всичко дойде на мястото си.

Новият ми шеф прояви разбиране и не се отказа да ме назначи. Поех дълбоко въздух и приех работата. По-късно, когато дойде времето да обсъдим отпуска ми по майчинство, отново имах късмет. Договорихме се да се върна на работа 3 месеца след раждането. Към края на този период, въпреки че бях сигурна, че искам да се върна на работа (и трябваше, по финансови причини), аз знаех също, че не искам да се връщам на пълен работен ден веднага. Така че се договорих отново и се споразумях за 3-дневна работна седмица.

Това, което е от значение в моята история е:
Първо, имах късмет.
И второ, фактът, че късметът трябва да се превъплъти в разглеждане и обсъждане на всички аспекти на отпуска по майчинство, без да се приема, че тази материя е едно огромно минно поле. Въпреки наличието на нормативна уредба, въпросите, съпътстващи бременността, работата и отпуска по майчинство, често объркват жените. Какви са правата ви? Какво трябва да направите? Затова и сега пиша тези напътствия за периодите на бременността и майчинството и съчетаването им с работата.

Как да кажем на колегите и да планираме всичко
Съобщаване на новината


Бременна сте. И развълнувана. Отивате на работа и .... как да постъпите? Да кажете поверително на колегите? Да изчакате, докато престанете да можете да закопчавате полата си, и тогава да кажете на шефа?
Ако се чувствате добре и можете да скриете бременността си, изчакайте да отмине периода на възможното прекъсване на бременността и тогава кажете на всички, съветва Лаура Лоренцен директор Човешки ресурси в голяма компания. По този начин не можете да изпаднете в неудобно положение, ако се случи нещо неприятно. Но ако бременността ви е съпътствана от неразположения като гадене и повръщане или други, е по-удачно да изясните нещата отрано.

И както времето на съобщаване зависи от вашето здравословно състояние и кондиция, така вашият началник трябва да научи новината пръв, от вас, а не от мълвата – от ухо-на-ухо.
Съобщаването първо на ръководителя е повече с оглед запазването на вашите добри взаимни отношения, отколкото за уреждане на вашия отпуск по майчинство, казва Брет Сембър, автор на практичен съветник за планиране на бременността.
След като веднъж прескочите това препятствие, е време да проучите правата си по закон и конкретните условия във фирмата, в която работите, и въз основа на тях да прецените как да постъпите, като вземете предвид и всички емоции, свързани с връщането ви на работа. Дали? Искате ли? Трябва ли? Дайте си достатъчно време, за да обмислите и решите кое е най-добре за вас и вашето семейство.


Какви са правата и плановете ви

Когато сте готова да обсъдите плановете си, направете го, разполагайки с възможно най-много информация за правата си.

След това кажете на колегите си. Разберете какви са били условията при другите ви колежки. Ако фирмата ви е предлагала на някоя от колежките ви за периода на майчинство условия, различни от официалната политика на компанията, или е допуснато връщане на работа при модифициран режим, значи може да го направи отново. Обикновено фирми, които предлагат на един работник определени условия, не отказват прилагането на същите и спрямо друг.

Въоръжени с тази информация, си направете план. Той трябва да включва всичко, което е необходимо да знаете (нормативна защита, преференции) и онова, което вярвате, че компанията може да ви предложи (продължителност на платения отпуск, възможност за гъвкаво работно време след връщането ви на работа). Планът трябва да съдържа и конкретни идеи как точно ще се справите с преходите на излизане в отпуск по майчинство и след това връщане на работа. Вашият работодател ще оцени усилията ви да завършите или прехвърлите проектите, по които работите.

Дори сега, обсъждайки всички подробности, не е необходимо да се ангажирате с неща, като определяне на последния ви работен ден или пък датата на връщане на работа, тъй като с напредването на времето е възможно да промените решението си или пък физическото ви състояние да възпрепятства плановете ви. Например по лекарско предписание за повече почивка може да ви се наложи да излезете в отпуск по-рано от планираното. Или обратното, дори да сте мислили да излезете в отпуск по-рано, за да си почивате у дома, можете да промените решението си и да останете на работа до последния възможен ден. Тези дати могат и трябва да бъдат гъвкави.

Какво трябва да знаете, докато сте в отпуск
Докато ви няма


В идеалния свят бихте изкарали целия отпуск по майчинство сгушени с бебчето си, далече от тревогите, свързани с работата. Но ако наистина обичате работата си и искате да я задържите, независимо дали сте медицинска сестра, офис мениджър, или адвокат "е разумно да запазите връзка с офиса, докато сте в отпуск", казва Синтия Шапиро, бивш вицепрезидент Човешки ресурси и автор на „Корпоративни тайни: 50 тайни, които вашата компания не иска да знаете и какво да правим с тях“. "Отпускът по майчинство е скъпа оферта за фирмата. Показвайки заинтересованост към работата си, вие давате да се разбере, че сте наясно с тази инвестиция." Което пък не означава, че трябва да изкарате отпуска си пред компютъра. Бъдете "в час" с нещата, като изпращате седмични мейли, обаждате се или се срещате с колеги за обяд.

Ами ако сте решили да не се връщате на работа? Разумно е да поддържате връзка, казват експертите. Днешната финансова действителност показва, че повечето жени, които стават майки, се връщат на работа. И ако не се върнете веднага, продължаването на приятелските отношения ще запази по-нататъшните добри възможности за връщане. Работодателите в крайна сметка отчитат факта, че кариерата на жените може и трябва да се развива и че опитните служители могат да се върнат и да работят с пълния си капацитет и качества. Ако фирмата е инвестирала време и пари във вас, за да ви обучи, независимо дали сте голямата работа, или първо ниво асистент, то тя ще има желанието и волята да ви задържи.

Преди да излезете в отпуск по майчинство, можете да се договорите за това как и колко често ще поддържате връзка с вашите колеги и работодател. Например, кажете на шефа си, че искате да бъдете в течение на проектите, върху които ще имате възможност да работите при завръщането си.

Да се върна ли на работа, или не?

Значи, не сте сигурна дали искате да се върнете? Помислете дълго и много по този въпрос. Много аспекти ще повлияят на решението ви: от финансите, през хормоните, към амбициите ви да градите кариера и ще трябва да претеглите всеки един от тях, преди да направите своя избор. Най-добре е, още преди да родите, да кажете на вашия пряк ръководител дали ще се върнете, но невинаги това е възможно. Има две възможности: жени, които са сигурни във връщането си по финансови причини, установяват, че са силно свързани с целодневното майчинство и им е твърде трудно да се откъснат от това, намират начин да се справят с бюджета. Или пък майки, които са били настроени да останат в света мама и бебе, установяват, че не могат да стоят дълго без работата си. Направете най-доброто, което можете преди раждането, но ако нещата се променят, бъдете честни.

Това идва да покаже, че не трябва да оставяте решението си за последния възможен момент, нито пък да обещавате, че ще се върнете, ако знаете, че не искате или не сте сигурни. „Това само засилва негативните стереотипи, че жените стават по-несериозни, след като станат майки, казва Дженифър Глас, доктор на науките, професор по социология в Университета в Айова. И точно тези стереотипи използват работодателите срещу други жени в бъдещи ситуации".

В заключение, никога не подценявайте силата на интелигентното договаряне. Преди 2 години Шарон Ан Уолдроп, майка на четири деца, която беше договаряла отпуските си по майчинство, работеше като мениджър човешки ресурси за университетски конферентен център близо до Лос Анджелис. „Наша служителка беше към края на отпуска си по майчинство. Тя трябваше да се върне на пълен работен ден по финансови съображения, но отделянето от бебето за 40 часа на седмица за нея беше непосилно." И така, Уолдроп помага на служителката да намери работещо решение на проблема. "Въпреки че нямаше такава официална практика, ние предложихме на нейния мениджър почасова схема, която той одобри с уговорката, че в натоварените периоди тя ще работи на пълен работен ден." Там, където не сте виждали възможност и решение веднъж, друг път може да се появи. Питайте. Никога не се знае.


Доброто поведение през бременностга и след връщането на работа

Носете подходящо и добре изглеждащо работно облекло преди и след като родите. Така на работодателя ви ще бъде ясно, че не само предстоящото раждане и малкото бебче ангажира вниманието ви.

Постарайте се да организирате лекарските прегледи и кърменето по време на обедната ви почивка. Ако не можете, направете така, че да наваксвате изгубените часове.

Останете съсредоточени. За съжаление, в повечето фирми смятат, че да имат бременни или току-що завърнали се от отпуск служителки, е рисковано и скъпо. Ще ви се наложи да работите два пъти повече, за да докажете, че сте ангажирана с работата си, а не разконцентрирана от бременността и майчинството.

Изберете само една или две сладки снимки на бебето за бюрото си. Ако затрупате работното си място с бебешки снимки, шефът ви ще си зададе въпроса дали работата ви все още ви е приоритет.


По материали на Аmеricаn Bаby mаgаzinе
Превод: Cruela D'Evil

Последна редакция: ср, 23 юни 2021, 13:13 от Редактор*