Един от типичните зимни проблеми е зачервяването на кожата от студения въздух


Неслучайно свързват студа със зачервения нос. Студеният зимен въздух се оказва истинско изпитание за нашата кожа и много жени по това време на годината се оплакват от зачервеното си лице.

От студа кожата става суха и груба. Когато излизаме от топло помещение на студен въздух, кожата изпитва истински стрес, свързан с рязкото изменение на температурата. Такъв преход от топло към студено често предизвиква червени петна по лицето, появата на ивици по бузите и белене на кожата.

По правило интензивността на зачервяването зависи от разположението на кръвоносните съдове, както и от състоянието на организма като цяло (известно е например, че лесно се зачервяват хората с нарушения в работата на червата).

Естествено, особено значение през зимата има грижата за кожата, а също така и изборът на правилната козметика.


Особености на зимната грижа за кожата

Всеки дерматолог ще потвърди, че кожата е по-чувствителна към студа, отколкото към горещината. Силният вятър може да предизвика изсушаване на кожата, независимо от температурата на въздуха. Даже при клинично здрави хора постоянното действие на ниските температури, вятъра и снега върху откритите части на тялото, водят до по-бързо стареене на кожата. Затова е особено необходимо да защитим кожата през зимата и да я подхраним.

При суха кожа вечер може да се правят маски със сметана, кисело мляко, краве масло или растителни масла. Подхранващият крем за суха кожа е задължителен както сутрин, така и вечер.

Ако носът ви се зачервява, обтривайте го 2-3 пъти дневно с топла отвара от липов цвят (2 супени лъжици сух цвят се заливат с 1 чаша студена вода, загрява се на водна баня 20-30 минути, изстудява се и се прецежда). Обтрийте носа с отварата най-малко час, преди да излезете на улицата.

Също така помагат контрастните компреси с отвара от лайка (2 супени лъжици цвят се заливат с 1 чаша гореща вода и се запарват за 20 минути). Добре е това да се прави всяка вечер преди сън. Редувайте горещи и студени компреси, държейки ги на кожата по 10 минути.

Ако бузите и носът са покрити с разширени капиляри, дерматолозите препоръчват редовно да се налагат с отвара от арника (1 част суха, смляна маса на 10 части вода). Навлажнете в прецедената отвара парче чиста тъкан и наложете пострадалите участъци на лицето. Компресите трябва да се сменят, щом се затоплят. Времетраене на процедурите - 30 минути.

Против зачервена кожа помагат също контрастни компреси от отвара на невен (2 супени лъжици на чаша вода). Горещите (но не прекалено) трябва да се държат на кожата 2 минути, студените (не ледени) - по минута. Редувайте компресите 3-4 пъти.

Не забравяйте, че преди да излезете на улицата, не трябва да използвате хидратиращ крем, а само подхранващ. Може да покриете лицето и с пудра. Устните намажете с медицински вазелин.

И накрая - още едно задължително правило. В студен ветровит ден е необходимо да закриете лицето с шал, а у дома или на работа проветрявайте помещенията колкото може по-често.

Последна редакция: пт, 12 ное 2021, 17:45 от Редактор*