Какво е това "добра диета"? На този въпрос може да се отговори двояко. Това може да означава най-нискокалоричната диета, каквато е лечебното гладуване. А може да означава тази нискокалорична диета, която е пълноценна с белтъчното си съдържание, витамините, микроелементите и пониженото количество на мазнини и въглехидрати или пълното им отсъствие.

Има диети, които съдържат пълноценно количество мазнини и белтъчини, изключвайки изцяло въглехидратите. Има диети, в които белтъчините са достатъчно или във висока норма, мазнини няма въобще, а въглехидратите са почти в норма. Към такива диети се придържат тези, които се занимават с атлетика и фитнес. Има още много диети, но всички те спадат към тази класификация.

Вегетарианските диети също са несъвместими с интензивните физически упражнения, но с успех могат да се използват вместо гладуване. Тези, които не могат или не искат да губят време във физически дейности, могат да се поинтересуват от нисковъглехидратните и безвъглехидратните диети.

Разделното хранене е също така несъвместимо със сериозните натоварвания, но както и другите нисковъглехидратни диети, напълно се съчетава с басейна, комплексите от домашни упражнения, масажите и баните. Тя е идеална в случаите на съжителство с хора от други националности, само не се надявайте, че е начин за отслабване. Разделното хранене е просто опит да се излъже организмът, приемайки храна, която не усвоявате. Обемът е достатъчен да не изпитвате глад, а усвояемостта е ограничена.

Диетите за хората, занимаващи се с интензивни физически упражнения, се отличават с повишено съдържание на белтъчини, минимално количество мазнини и почти нормално съдържание на въглехидрати (но не и лесноусвояеми въглехидрати - хляб, захар и тестени изделия).

 Има група диети, в които ефектът на отслабване е свързан с изменение на водно-солния баланс. Тези диети са даже вредни, но безсолните диети се ползват с голям успех заради мнимото бързо отслабване, което всъщност е обезводняване на организма.

Народните методи също заслужават да се знаят. Добре е да се запознаете с готовите диети, но най-добре е да си съставите собствена такава. Набор от хитрости може да я направи по-лека, а вас да научи да се отнасяте с хумор към нея и да я спазвате като на игра.

Добре е да се храните с малки порции, на малки промеждутъци от време. Основното правило е строго да спазвате диетата, в която храната да е нискокалорична, но въпреки това - правилно балансирана.

Още веднъж напомняме, че към спазването на различни диети трябва да се подходи също така сериозно, както и към другите методи на лечение, защото прекомерното увлечение към диетите може да доведе до различни нарушения в обмяната на веществата, а в по-тежките случаи и до дистрофия. Стремейки се към отслабване, не трябва да водим организма си към критични състояния, за да не се наложи да се обръщаме към лекарите за помощ.

Напоследък все по-често се забелязва нуждата от специализирана помощ за пациенти с тежки разстройства на психиката и обмяната на веществата. Една от тези последици е булимията - заболяване с психогенен произход. То са получава, когато отслабването се превръща във фикс-идея. Хората действително отслабват и паническият им страх да не напълнеят води до това, че развиват сериозни психосоматични заболявания - организмът отказва да приеме и преработи каквато и да било храна.

Подсъзнанието категорично се настройва против всякаква храна - в мозъка здраво се запечатва отвращение към храната. Да се лекуват такива хора е необичайно трудно. Прибягва се и към хипноза, и към принудително венозно хранене, и постепенно приучване към храната. Не може и да се говори как това се отразява на храносмилателната система и обмяната на веществата като цяло.

Затова, не правете проблеми и трагедии от своите излишни килограми - просто се избавете от тях. Вашият враг не е храната, а неправилното отношение към нея.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 12:43 от Mamma