Диета помага за отказване от пушенетоПреди да оставим цигарите

Първо трябва да се настроим психически. По мнение на специалистите идеалното време за оставяне на цигарите е по време на отпуск. Ако нямате възможност и се налага да ги оставите по време на работа, то е добре предварително да обмислите своя режим. На човек, решил да се "отскубне" от вредния навик, му се налага да промени начина си на живот за период от 3 до 6 седмици. Колкото е по-дълъг този период, толкова по-добре.

Особено важно! Никакви алкохолни напитки по време на отказване на цигарите! Силното кафе и силният чай също са забранени. Да, никак не е леко. Затова рязкото включване в такъв радикален режим не се препоръчва. Организмът трябва да се подготви в рамките на четири разтоварващи дни без месо, риба, бял хляб и сладко. От мазнините може само масло – до 15 грама в денонощие. Солта също трябва да се съкрати до минимум.

Какви продукти са разрешени? Всички, които съдържат калий и магнезий. Това са овесени, пшеничени, ечемичени ядки, булгур, грис, плодове , зеленчуци, нискомаслени млечни продукти. Всекидневната чаша със студено мляко успешно помага в борбата с вредния навик. Ферментите, които се съдържат в млякото, влияят на вкусовите усещания на пушача, който започва да чувства неприятен вкус в устата си след запалването на цигара.

И още. Колкото и да не ни се иска, ще се наложи да увеличим физическите натоварвания. Ако не сме привърженици на бягането, то непременно трябва да наблегнем на дългите разходки. А вечерта на четвъртия ден е добре да се прочистят червата.Диета за отказване от цигарите

Закуска: плодове, сокове - в неограничено количество. Филийка черен хляб.

Обяд: пресни салати, плодове, варени зеленчуци. Също неограничено.
Възможни варианти: вместо зеленчуци да се изяде парченце риба, приготвена с растително масло. Или порция извара, или някакъв друг млечен продукт (без сметана), филийка черен хляб

Вечеря: варено яйце, парче варена риба, домат, филийка черен хляб.

Особено са полезни по време на диетата орехите, по 2-3 на ден, мед - не повече от 2-3 чаени лъжички, семките могат да се консумират в неограничено количество.

И един прост съвет от специалистите - когато ви се припуши, пийте колкото можете повече вода.Американски подход

В САЩ, съдейки по статистиките, много пушачи се ползват от помощта на обикновената сода за хляб и витамин С.

Ежедневно, в течение на пет седмици, е необходимо да се употребяват по 4 грама сода бикарбонат. Тя се поема на два приема, по 2 грама на върха на чаена лъжичка, разтворени в чаша вода. Първата чаша е сутрин на гладно, а другата - вечер около 18 часа. В течение на тези пет седмици може да се приема и витамин С - по 200-300 мг всеки ден, поет с вода или плодов сок.

Само не приемайте едновременно содата и витамините! Няма да има никаква полза, а само може да доведе до увреждане на стомаха.Още ли се колебаете?

30 вещества в цигарения дим са "официално" причислени към естествените отрови. Но има още цяла поредица от съединения, които дълго са се считали за безвредни за здравето. Високата им опасност бе доказана съвсем неотдавна. Например със сигурност е установено, че пушенето уврежда центъра на ерекция при мъжете.

Никотинът е основен компонент на цигарения дим - отнася се към класа на растителните алкалоиди, към които принадлежат и наркотиците. При наркоманите и пушачите има много общи симптоми: повишена отпадналост, слабост, нарушение ритъма на пулса, треперене на ръцете и други нервно-психични разстройства.

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 18:24 от Редактор*