Козметиката не може да се съхранява с години, без да промени свойствата си - и тя, също като другите стоки, има свой срок на годност. Ако го пренебрегнем, можем да се сдобием с истински "реактиви", способни да предизвикат маса козметични и дерматологични проблеми. Всъщност ние спокойно можем да ги избегнем, ако ползваме простото правило, че в 21 век трябва да бъдем грамотни потребители.

Добре е да помним, че от декоративната козметика най-дълговечни са сенките за очи, ружът и пудрата. Средно те запазват своите свойства в течение на 2 години, а понякога има такива със срок на годност до 3 години. Четчиците и апликаторите за тяхното нанасяне трябва да се почистват редовно след всяко използване. Можем да ги измиваме с капка мек шампоан. Ако пренебрегнем тези съвети, може в тях да попадне кожна мазнина. Вследствие на това равномерното им нанасяне на лицето ще стане просто невъзможно. Когато ружът или сенките за очи започнат да се трошат, това още не е повод да ги захвърлим. Те едва ли са развалени, по-скоро от тях просто се е изпарил силиконът. Ползването им все още е възможно, макар и не съвсем удобно.

Туш, кремове, маски

Тушът за мигли се съхранява от 3 месеца до година след датата на производство. В процеса на ежедневно използване четката се движи във флакона, подобно на бутало, нагнетявайки въздуха в него. От това тушът засъхва, започват да се образуват напластявания, които съвсем неестетично се забелязват на миглите. А ако попаднат в окото, ще предизвикат парене и раздразнение, в отделни случаи може да предизвикат и алергични реакции. В авариен случай, когато спешно се нуждаете от грим, а тушът в спиралата е засъхнал, може да пробвате да я потопите за пет минути в чаша с топла вода. Вътре във флакона вода не се налива.

Разнообразните кремове и маски по правило може да се съхраняват в течение на година и половина, при условие че оригиналната опаковка не е нарушена. Ако отсипете от тях в друга опаковка, то и срокът на съхранение се намалява - до месец и половина. Производителите обикновено определят срок на съхранение около година и половина. При изтичането му може да бъдете неприятно изненадани от изменението на консистенцията - да се втечни или обратно, неочаквано да се сгъсти. Няма нищо учудващо и в това, ако се раздели на слоеве. Случва се и промяна в цвета: белият крем става жълтеникав, а цветният - потъмнява.


Тонални кремове, лосиони и почистващи средства

Тоналните кремове не бива да се използват дълги години. Това правило се отнася еднакво както за течните, така и за компактните продукти. Гъбичката за нанасяне на тоналния крем на лицето е необходимо да се мие поне два пъти седмично, иначе по кожата на лицето ще се развият бактерии.

Добрите кремове за очи не трябва да съдържат консерванти, затова техният срок на годност не е голям - от 3 до 6 месеца. Лосионите за лице в херметически затворени флакони с дозатори може да се съхраняват до 3 години.

Не се препоръчва да се съхранява декоративна козметика и парфюмерия в банята. В нея може да има само сапун, душ гел, пяна за вана, шампоан... По-добре е да се съхраняват в плътно затварящи се шкафчета. Пенливите измиващи средства съхраняват качествата си до 2 години, доколкото в състава им влизат антибактериални съставки.

Около 2 години е и срокът за съхранение на маслата за тяло, за вана, за душ. Бактерии в маслото не се размножават, но може да го развалят няколко капки вода, попаднали във флакона. За да не гранясат, добре е да се съхраняват маслата на тъмно и прохладно място.


Парфюми в хладилника

Парфюмите съхраняват свойствата си около година след отваряне на опаковката. След това мирисът може да се промени или да изветреят. Тоалетната вода се съхранява до година и половина. Препоръчва се да се съхраняват парфюмите на прохладно, тъмно място - най-добре на вратата на хладилника.

Лакът за нокти запазва добрата си консистенция не повече от 2 години. Така нареченият "бързосъхнещ" лак напълно оправдава името си: той бързо съхне на само на ноктите, но и във флакона. Една година - това е целият срок, който му е отпуснат. Не трябва да се разрежда засъхнал лак с ацетон. По-добре е да се използват специални разредители.

Червилото трябва да се изразходва в течение на една година и след това да се замени с ново. Червилото с изтекъл срок на годност променя консистенцията си, нанася се неравно по устните, напластява се. Може също така да измени цвета си или да се покрие с налеп.

Разбираемо е, че не трябва да се допуска подобно състояние на козметиката. Колкото и да е скъпа или любима, след изтичането на срока на годност тя трябва да се озове право в коша, а бившата ѝ собственичка - в магазина за нови придобивки. Все пак красотата не е това перо от разходите, от което трябва да се икономисва.

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 18:38 от Редактор*