Ако сте приключили с домакинските задължения, ако ви влече ръчният труд и имате малко свободно време и фантазия... направете си сапун уникат. Дали за подарък, или за лично ползване, вложете част от себе си в заниманието. Ще ви хареса.

Пропорциите, или малко от това, малко от онова...

За да приготвите сапун в домашни условия, ви е необходим готов сапун от магазина – неутрален, ако е възможно. Ако не – детски неароматизиран.

Настържете сапуна на ренде, добавете малко вода и загрейте на водна баня. Не е трудно, просто сложете малка купичка в малко по-голяма, пълна с вряла вода. После добавете маслото основа: зехтин или бадемово. Следва глицеринът и витамините А и Е, след тях – пълнителите. Те могат да бъдат ексфолиращи добавки като кафе или овесени трици, какао, мед, сухо мляко, розови листенца, дори намачкан банан. Развихрете фантазията си.

Водата добавяйте постепенно – колкото по-малко, толкова по-добре. Бъркайте с дървена лъжица или разбийте с пасатор. Сместа трябва да е хомогенна.

Съвсем накрая прибавете етерични масла по ваш вкус – лимоново, ментово, розово, евкалиптово... Те, както знаете, са силно летливи, затова се поставят накрая.

Да преговорим: На 100 г сапун се добавят 1 с.л. зехтин или друго масло, 1 ч.л. глицерин, 10 – 15 капки етерично масло, ампула витамин, около 100 мл вода.

Сапунът е готов, остава да намерим формички.

В дом, в който се отглежда дете, това никак не е трудно – формичките за пясък са идеални за целта. Стават и всякакви други съдчета с интересни форми.


 Малки хитрости

Преди да настържете сапуна, оставете го за малко на слънце. Така ще омекне и няма да лети към носа и очите ви, когато го стържете.

Приготвяйте сапуна на стайна температура, а формичките оставете в хладилник за 2 – 3 дни. За да не се счупят сапунчетата, когато ги вадите от формичките, топнете ги за кратко в гореща вода. Не ги задържайте дълго, защото сапунът отново ще започне да се топи.


Домашният сапун не е просто отдушник на мамината енергия и грижа за кожата на бебето. Той може да е уникален подарък за приятелите, а защо не и бъдещ успешен бизнес?

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 17:58 от Редактор*