Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 10

 • 9 206
 • 255
 •   1
Отговори
 • Мнения: 216
Добре дошли в новата тема

График на дейностите за прием в първи клас - ТУК
Система за прием в първи клас - ТУК
Електронна система за първи клас - ТУК
Ръководство - ТУК
Предишна тема: ТЕМА 9

Алгоритъм за класиране и записване от 26.05.2021 г.
Скрит текст:
1. Кандидатстващите деца се подреждат в групи по водещия критерий (от първа до четвърта) и в рамките на всяка група – по точките, получени от заявените допълнителни критерии.

2. При наличие на определен брой свободни места за дадено училище, редът за класиране е следният:
   2.1. класират се децата от първа група с точки от допълнителните критерии.
   2.2. на останалите свободните места след класирането (по т. 2.1.) се класират  кандидатстващите за даденото училище деца от първа група без допълнителни критерии;
   2.3. при наличие на свободни места след класирането на всички деца от първа група се класират децата от втора група с допълнителни критерии, след което се класират децата от втора група без допълнителни критерии;
   2.4. на останалите свободни места след класирането на децата от първа и втора група се класират децата от трета група с допълнителни критерии и децата от трета група без допълнителни критерии;
   2.5. при наличие на свободни места след класираните деца (по т.2.1, т.2.2, т.2.3 и т.2.4) се класират децата от четвърта група с точки от допълнителни критерии, след което се класират децата от четвърта група без точки от допълнителни критерии;

3. Ако броят на децата от дадена група (първа, втора, трета или четвърта) при класирането (по т.2.1,т. 2.2, т.2.3,т. 2.4 и т. 2.5) е по-голям от свободните места за даденото училище се образува т.нар. „гранична група“. За всички, които попадат в „граничната група“ се генерират случайни числа чрез използването на външно, софтуерно независимо устройство.

4. За едно дете (по т.3) се генерират толкова различни случайни числа, в колкото гранични групи попада. Кандидатстващите деца в граничните групи се сортират по възходящ ред, според генерирания случаен номер, и свободните места се запълват от тези с най-малки случайни номера.

5. Класирането се извършва за всички училища по описания алгоритъм.

6. Извършва се проверка дали дадено дете не е класирано в повече от едно училище. При наличие на такива деца, те се оставят като класирани в училището, което е тяхно най-високо желание, и се изтриват от училищата, които са посочени като по-ниски желания. Така се освобождават свободни места във всяко училище и класирането продължава с описаните по-горе итерации до попълването на местата – първоначално със следващите деца от граничните групи, а след изчерпването им – с деца от поредната група с равен брой точки.

7. Отново се повтаря проверката за деца класирани в повече от едно училище, изтриването им от училищата на по-ниско желание, освобождаването на нови места.

8. Тези повтарящи се стъпки продължават до момента, когато се запълнят всички свободни места в училищата или се изчерпят списъците с чакащи деца за определени училища.

9. Извършва се проверка и за близнаци, от които само единият е класиран (единият близнак е с генерирано малък случаен номер, а другият е с голям номер). В този случай, вторият близнак се отбелязва като класиран на допълнително място, извън първоначално обявените свободни места за даденото училище.

10. Записването на класираните деца за първи клас се извършва след всяко класиране.

11. За свободни места след първо класиране се приемат:
   11.1. места, за които няма приети деца;
   11.2. места на класирани, но незаписали се в срока деца;
   11.3. места на записали се деца и след това отписали се деца.

12. Децата могат да участват във второ и следващо класиране в случай че:
   12.1. не са приети на първо класиране;
   12.2. родителите не го запишат в училището, където е класирано в определения срок за записване.

13. Родителите подават Заявление за отписване, след като детето е записано в училището и желаят да променят кандидатурата си.

Резултати класирания:
Скрит текст:
Резултати след 1 класиране от 04.06.2021 г.
Обявени места: 11 778
Класирани по 1-во желание: 8717
По второ или следващо желание: 1356
Некласирани: 460
Свободни места: 1704

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 20:12 от epicagotenmoten

# 1
 • София
 • Мнения: 190
Аз записах детето само със заявление и погледнаха личната ми карта. Но явно навсякъде е различно.

# 2
 • Мнения: 923
8 юни 2021, 17:44 ч.
Като не са длъжни да приемат всички от 1 група, защо е тази уседналост, за която толкова настояват и уж трабва да е водещ критерии...безумие пълно българско.....


Прехвърлям ей това питане от предишната тема...
Ииии частично отговарям... Освен уседналост има и брат/сестра до 12
Заедно двата критерия могат да препълнят всяка "първа група"
Защото резонния въпрос е - Ако имат адресна регистрация за по-голямото дете, то значи и малкото има уседналост...

# 3
 • СОФИЯ
 • Мнения: 10 382
Добре е в първия пост да има линк към алгоритъма.

# 4
 • Мнения: 216
Добре е в първия пост да има линк към алгоритъма.
Слагам го като скрит текст, поради причината, че сайтът е направен така, че с линка ще ни прехвърли в начална страница, а не в публикацията за алгоритъма.

# 5
 • Мнения: 1 037
Запис в новата тема и благодаря!

# 6
 • СОФИЯ
 • Мнения: 10 382
Добре е в първия пост да има линк към алгоритъма.
Слагам го като скрит текст, поради причината, че сайтът е направен така, че с линка ще ни прехвърли в начална страница, а не в публикацията за алгоритъма.
Само датата оправи, че тази е в  бъдещето,  26.06 Така де, то до тогава от  СО ще съчинят нов алгоритъм Stuck Out Tongue Winking Eye

# 7
 • София
 • Мнения: 421
Защото резонния въпрос е - Ако имат адресна регистрация за по-голямото дете, то значи и малкото има уседналост...

Когато децата, който днес са на 12г. кандидатстваха за първи клас, нямаше условие за уседналост.
Представете си ситуация - записала съм детето тогава в училището, което е близо до местоработата ми, защото така ми е било по-удобно. Сега е логично да искам и по-малкото ми дете, да учи в същото училище като по-голямото - пак за да ми е удобно. И да са заедно. И не виждам нищо лошо в това ми желание!

Или друг сценарий: преди 5 години сме живеели в квартал Х, детето посещава училището в Х. Преместили сме се, но това дете все още ходи в това училище. Нормално е да искам и по-малкото ми дете да учи на същото място.

# 8
 • Мнения: 216
Само датата оправи, че тази е в  бъдещето,  26.06 Така де, то до тогава от  СО ще съчинят нов алгоритъм Stuck Out Tongue Winking Eye
След 50 заявления днеска само си и мечтая за тази дата 😂

# 9
 • Мнения: 6 630
Аз само да вметна едни размисли, които са индиректно свързани с приема на деца в 1 клас.
Принципно подкрепям идеята на районирането за малките ученици, има логика в това. Но от друга страна има очевидни предпочитания на родителите към определено училище/училища в даден район.
Дали някой в СО си прави труда да поразмишлява защо се получава това - предпочитания за едното училище, нежелание за съседното, в един и същи квартал, с един и същи горе-долу хомогенен състав и на децата, и на родителите, често ги делят 10-ина минути път пеша. В едното училище има огромен списък с неприети дета, а в другото има свободни незаети бройки, дори и с 0 точки в четвърта група всички желаещи са влезли. Всеки от нас като родител знае какво го мотивира да избере дадено училище - добри учители, читав директор, прилична среда и подобни не свръх големи очаквания. Та от СО, като работодател на директорите в нежеланите училища, защо не вземат да ги попитат защо родителите не харесват това училище? Да си направят проверки, да пуснат една независима от директорите анкета сред родителите на записаните ученици какво не им харесва в училището и ще получат относително обективни данни какво му куца на училището. Както знаем, рибата се вмирисва откъм главата,  та в този смисъл или да си стегнат директорите, или, ако не се получава, да им разписват уволнението.

Районирането единствено с цел запълване на бройките на кофти училища (делегирани бюджети и т.н.) не може да е самоцел, макар и прикрита под благовидния предлог да е по-удобно за децата и за родителите. Родителите без съмнение търсят удобство във воденето и вземането на малките деца, но на първо място търсят поне прилична, ако не много добра или отлична среда за обучение. Ако училищата станат по-хомогенни като ниво, тогава и драмата при кандидатстване и записване ще е по-малка. В този смисъл, ако няма последващи действия, и разните изпити след 4-ти клас също не водят до нищо като управленски решения, просто се увеличава разликата в нивото между отделните училища, вместо да се вдига в не особено желаните училища. Учебните програми са едни и същи за всички училища и това, че в един същи квартал в едно или друго училище децата имат по-ниски резултати, родителите ги местят в друго при първа възможност, няма дисциплина, учителите се сменят непрекъснато са все червени лампи (дори не и лампички), които трябва да водят до действия от СО. А не само до констатации с публикуване на класация на училищата по резултати.

# 10
 • Мнения: 216
Районирането, до колкото знам, е взаимствано от западна Европа. Например Англия. Млади семейства (включително наши приятели), когато търсят жилище оглеждат в какво начално училище им попада адреса. Разликата между там и тук е, че при тях прилежащите райони не се сменят всяка година и че наистина при тях нещо като лошо училище няма.

# 11
 • София
 • Мнения: 8 586
В училището, в което записах малката вчера, все още стоят 0 записани. Явно ръководството няма ангажимент да актуализира информацията навреме.

# 12
 • София
 • Мнения: 4 155
Аз само да вметна едни размисли, които са индиректно свързани с приема на деца в 1 клас.
...
Абсолютно съм съгласна!

За толкова много години, повече от 10, как пък един общинар с мисъл за градини и училища не се появи...

При нас се отбелязва веднага записаното дете. И бройките се променят. Вчера бяха записани 30-ина деца, днес са над 60, местата са 96.

# 13
 • Мнения: 216
В училището, в което записах малката вчера, все още стоят 0 записани. Явно ръководството няма ангажимент да актуализира информацията навреме.
Това малко не трябва да се случва, защото в указанията, които получихме и днеска вече от СО, пише, че непосредствено след обработката на документите трябва да се отбележи, че детето е записано. За кое училище става на въпрос, защото вчера видях, че в 39 не бяха записвали (а може и да е нямало никой)

# 14
 • Мнения: 6 630
А какво включва обработката на документите? Нали ги приемат, преглеждат и след това какво точно има да им се обработва?

Общи условия

Активация на акаунт