Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 10

 • 9 125
 • 255
 •   1
Отговори
 • Мнения: 209
Добре дошли в новата тема

График на дейностите за прием в първи клас - ТУК
Система за прием в първи клас - ТУК
Електронна система за първи клас - ТУК
Ръководство - ТУК
Предишна тема: ТЕМА 9

Алгоритъм за класиране и записване от 26.05.2021 г.
Скрит текст:
1. Кандидатстващите деца се подреждат в групи по водещия критерий (от първа до четвърта) и в рамките на всяка група – по точките, получени от заявените допълнителни критерии.

2. При наличие на определен брой свободни места за дадено училище, редът за класиране е следният:
   2.1. класират се децата от първа група с точки от допълнителните критерии.
   2.2. на останалите свободните места след класирането (по т. 2.1.) се класират  кандидатстващите за даденото училище деца от първа група без допълнителни критерии;
   2.3. при наличие на свободни места след класирането на всички деца от първа група се класират децата от втора група с допълнителни критерии, след което се класират децата от втора група без допълнителни критерии;
   2.4. на останалите свободни места след класирането на децата от първа и втора група се класират децата от трета група с допълнителни критерии и децата от трета група без допълнителни критерии;
   2.5. при наличие на свободни места след класираните деца (по т.2.1, т.2.2, т.2.3 и т.2.4) се класират децата от четвърта група с точки от допълнителни критерии, след което се класират децата от четвърта група без точки от допълнителни критерии;

3. Ако броят на децата от дадена група (първа, втора, трета или четвърта) при класирането (по т.2.1,т. 2.2, т.2.3,т. 2.4 и т. 2.5) е по-голям от свободните места за даденото училище се образува т.нар. „гранична група“. За всички, които попадат в „граничната група“ се генерират случайни числа чрез използването на външно, софтуерно независимо устройство.

4. За едно дете (по т.3) се генерират толкова различни случайни числа, в колкото гранични групи попада. Кандидатстващите деца в граничните групи се сортират по възходящ ред, според генерирания случаен номер, и свободните места се запълват от тези с най-малки случайни номера.

5. Класирането се извършва за всички училища по описания алгоритъм.

6. Извършва се проверка дали дадено дете не е класирано в повече от едно училище. При наличие на такива деца, те се оставят като класирани в училището, което е тяхно най-високо желание, и се изтриват от училищата, които са посочени като по-ниски желания. Така се освобождават свободни места във всяко училище и класирането продължава с описаните по-горе итерации до попълването на местата – първоначално със следващите деца от граничните групи, а след изчерпването им – с деца от поредната група с равен брой точки.

7. Отново се повтаря проверката за деца класирани в повече от едно училище, изтриването им от училищата на по-ниско желание, освобождаването на нови места.

8. Тези повтарящи се стъпки продължават до момента, когато се запълнят всички свободни места в училищата или се изчерпят списъците с чакащи деца за определени училища.

9. Извършва се проверка и за близнаци, от които само единият е класиран (единият близнак е с генерирано малък случаен номер, а другият е с голям номер). В този случай, вторият близнак се отбелязва като класиран на допълнително място, извън първоначално обявените свободни места за даденото училище.

10. Записването на класираните деца за първи клас се извършва след всяко класиране.

11. За свободни места след първо класиране се приемат:
   11.1. места, за които няма приети деца;
   11.2. места на класирани, но незаписали се в срока деца;
   11.3. места на записали се деца и след това отписали се деца.

12. Децата могат да участват във второ и следващо класиране в случай че:
   12.1. не са приети на първо класиране;
   12.2. родителите не го запишат в училището, където е класирано в определения срок за записване.

13. Родителите подават Заявление за отписване, след като детето е записано в училището и желаят да променят кандидатурата си.

Резултати класирания:
Скрит текст:
Резултати след 1 класиране от 04.06.2021 г.
Обявени места: 11 778
Класирани по 1-во желание: 8717
По второ или следващо желание: 1356
Некласирани: 460
Свободни места: 1704

Последна редакция: вт, 08 юни 2021, 20:12 от epicagotenmoten

# 1
 • София
 • Мнения: 186
Аз записах детето само със заявление и погледнаха личната ми карта. Но явно навсякъде е различно.

# 2
 • Мнения: 905
8 юни 2021, 17:44 ч.
Като не са длъжни да приемат всички от 1 група, защо е тази уседналост, за която толкова настояват и уж трабва да е водещ критерии...безумие пълно българско.....


Прехвърлям ей това питане от предишната тема...
Ииии частично отговарям... Освен уседналост има и брат/сестра до 12
Заедно двата критерия могат да препълнят всяка "първа група"
Защото резонния въпрос е - Ако имат адресна регистрация за по-голямото дете, то значи и малкото има уседналост...

# 3
 • СОФИЯ
 • Мнения: 10 287
Добре е в първия пост да има линк към алгоритъма.

# 4
 • Мнения: 209
Добре е в първия пост да има линк към алгоритъма.
Слагам го като скрит текст, поради причината, че сайтът е направен така, че с линка ще ни прехвърли в начална страница, а не в публикацията за алгоритъма.

# 5
 • Мнения: 1 018
Запис в новата тема и благодаря!

# 6
 • СОФИЯ
 • Мнения: 10 287
Добре е в първия пост да има линк към алгоритъма.
Слагам го като скрит текст, поради причината, че сайтът е направен така, че с линка ще ни прехвърли в начална страница, а не в публикацията за алгоритъма.
Само датата оправи, че тази е в  бъдещето,  26.06 Така де, то до тогава от  СО ще съчинят нов алгоритъм Stuck Out Tongue Winking Eye

# 7
 • София
 • Мнения: 421
Защото резонния въпрос е - Ако имат адресна регистрация за по-голямото дете, то значи и малкото има уседналост...

Когато децата, който днес са на 12г. кандидатстваха за първи клас, нямаше условие за уседналост.
Представете си ситуация - записала съм детето тогава в училището, което е близо до местоработата ми, защото така ми е било по-удобно. Сега е логично да искам и по-малкото ми дете, да учи в същото училище като по-голямото - пак за да ми е удобно. И да са заедно. И не виждам нищо лошо в това ми желание!

Или друг сценарий: преди 5 години сме живеели в квартал Х, детето посещава училището в Х. Преместили сме се, но това дете все още ходи в това училище. Нормално е да искам и по-малкото ми дете да учи на същото място.

# 8
 • Мнения: 209
Само датата оправи, че тази е в  бъдещето,  26.06 Така де, то до тогава от  СО ще съчинят нов алгоритъм Stuck Out Tongue Winking Eye
След 50 заявления днеска само си и мечтая за тази дата 😂

# 9
 • Мнения: 6 415
Аз само да вметна едни размисли, които са индиректно свързани с приема на деца в 1 клас.
Принципно подкрепям идеята на районирането за малките ученици, има логика в това. Но от друга страна има очевидни предпочитания на родителите към определено училище/училища в даден район.
Дали някой в СО си прави труда да поразмишлява защо се получава това - предпочитания за едното училище, нежелание за съседното, в един и същи квартал, с един и същи горе-долу хомогенен състав и на децата, и на родителите, често ги делят 10-ина минути път пеша. В едното училище има огромен списък с неприети дета, а в другото има свободни незаети бройки, дори и с 0 точки в четвърта група всички желаещи са влезли. Всеки от нас като родител знае какво го мотивира да избере дадено училище - добри учители, читав директор, прилична среда и подобни не свръх големи очаквания. Та от СО, като работодател на директорите в нежеланите училища, защо не вземат да ги попитат защо родителите не харесват това училище? Да си направят проверки, да пуснат една независима от директорите анкета сред родителите на записаните ученици какво не им харесва в училището и ще получат относително обективни данни какво му куца на училището. Както знаем, рибата се вмирисва откъм главата,  та в този смисъл или да си стегнат директорите, или, ако не се получава, да им разписват уволнението.

Районирането единствено с цел запълване на бройките на кофти училища (делегирани бюджети и т.н.) не може да е самоцел, макар и прикрита под благовидния предлог да е по-удобно за децата и за родителите. Родителите без съмнение търсят удобство във воденето и вземането на малките деца, но на първо място търсят поне прилична, ако не много добра или отлична среда за обучение. Ако училищата станат по-хомогенни като ниво, тогава и драмата при кандидатстване и записване ще е по-малка. В този смисъл, ако няма последващи действия, и разните изпити след 4-ти клас също не водят до нищо като управленски решения, просто се увеличава разликата в нивото между отделните училища, вместо да се вдига в не особено желаните училища. Учебните програми са едни и същи за всички училища и това, че в един същи квартал в едно или друго училище децата имат по-ниски резултати, родителите ги местят в друго при първа възможност, няма дисциплина, учителите се сменят непрекъснато са все червени лампи (дори не и лампички), които трябва да водят до действия от СО. А не само до констатации с публикуване на класация на училищата по резултати.

# 10
 • Мнения: 209
Районирането, до колкото знам, е взаимствано от западна Европа. Например Англия. Млади семейства (включително наши приятели), когато търсят жилище оглеждат в какво начално училище им попада адреса. Разликата между там и тук е, че при тях прилежащите райони не се сменят всяка година и че наистина при тях нещо като лошо училище няма.

# 11
 • София
 • Мнения: 8 474
В училището, в което записах малката вчера, все още стоят 0 записани. Явно ръководството няма ангажимент да актуализира информацията навреме.

# 12
 • София
 • Мнения: 4 087
Аз само да вметна едни размисли, които са индиректно свързани с приема на деца в 1 клас.
...
Абсолютно съм съгласна!

За толкова много години, повече от 10, как пък един общинар с мисъл за градини и училища не се появи...

При нас се отбелязва веднага записаното дете. И бройките се променят. Вчера бяха записани 30-ина деца, днес са над 60, местата са 96.

# 13
 • Мнения: 209
В училището, в което записах малката вчера, все още стоят 0 записани. Явно ръководството няма ангажимент да актуализира информацията навреме.
Това малко не трябва да се случва, защото в указанията, които получихме и днеска вече от СО, пише, че непосредствено след обработката на документите трябва да се отбележи, че детето е записано. За кое училище става на въпрос, защото вчера видях, че в 39 не бяха записвали (а може и да е нямало никой)

# 14
 • Мнения: 6 415
А какво включва обработката на документите? Нали ги приемат, преглеждат и след това какво точно има да им се обработва?

# 15
 • Мнения: 209
А какво включва обработката на документите? Нали ги приемат, преглеждат и след това какво точно има да им се обработва?
Обработката, поне при нас, включва проверка на документите, подаване на заявление за занималня, ако родителят иска, съгласие за обработка на личните данни, отбелязване в общо 3 списъка и записване в списък на записалите се деца, който включва име на дете, ЕГН, ДГ, адрес и входящ номер.
Входящият номер го даваме и на родителя, за да може да провери в коя паралелка е записано детето и кой е класният ръководител. Ако родителите имат някакви въпроси им отговаряме пълно, точно и ясно. Имахме родители, които разпитваха за абсолютно всичко, понеже са и нови в София и така.
Понякога има родители, които не са разпечатали заявлението от системата.

Основното е да се запишат данните, защото иначе трябва да ги търсим в класьорите, което не е много приятно.

И ако трябва да се сканират документи, които не са удостоверени служебно и трябва да се качват в системата, също отнема време.

# 16
 • Мнения: 2 113
Защото резонния въпрос е - Ако имат адресна регистрация за по-голямото дете, то значи и малкото има уседналост...

Когато децата, който днес са на 12г. кандидатстваха за първи клас, нямаше условие за уседналост.
Представете си ситуация - записала съм детето тогава в училището, което е близо до местоработата ми, защото така ми е било по-удобно. Сега е логично да искам и по-малкото ми дете, да учи в същото училище като по-голямото - пак за да ми е удобно. И да са заедно. И не виждам нищо лошо в това ми желание!

Или друг сценарий: преди 5 години сме живеели в квартал Х, детето посещава училището в Х. Преместили сме се, но това дете все още ходи в това училище. Нормално е да искам и по-малкото ми дете да учи на същото място.
Би звучало логично, ако не беше за сметка на децата живеещи до съответното училище. Не беше правилно да дават първа група заради братче/сестриче. Това, че на някой не му е проблем да си разкарва децата из цяла София за да акустира в някое "елитно" училище трябва ли да значи, че други родители, които живеят до същото училище, трябва да тичат сутрин през два квартала за да може нечие его да е задоволено. Единственото успокоение е, че след две-три години тези братчета и сестрички рязко ще намялеят. Преди въвеждането на районите деца живеещи около 133, 22, 32, 20, 107 и други "елитни" училища имаха минимален шанс да бъдат приети. Сега поне този проблем е решен.

Обучението във всички училища е по една и съща програма с малка разлика в трите часа ЗИП. Във всички училища и класове има силни и слаби ученици. Поставени при  едни и същи условия едни са отличници, други двойкаджии, а трети по средата. Така е било и така ще бъде. Децата си имат силни и слаби страни и трябва да бъдат подпомогнати да се развиват, там където е възможно.
Има и паралелки в училища с подбрани с изпит деца, които показват високи резултати и всички гледат към тях без да се замислят, дали те са подходящи за техните деца.

Как бихте реагирали, ако изправят детето ви пред класа с тетрадката и да го критикуват за написаното от него? Дали няма да се ядосате, на учителката за методите и? Ще подадете ли жалба? Ще говорите ли с нея или директора? Каквото и да направите, това е реална случка от "елитно" училище.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 09:24 от Monza

# 17
 • Мнения: 6 415
Монца, мен са ме изправяли пред класа и са ме изпитвали, за да докажат, че не съм учила. Вече не си спомням, 4 или 5 ми писаха, вместо 6. И това го направи една елитна по времето на соц-а учителка - "светило" по български.
Няма да спамя темата със спорове за децата с различни възможности.
Ще маркирам примерно какво аз не бих искала да има в училището на моето дете (видяла съм тези неща лично като родител и като учител, макар и за кратко):
- пълна незаинтересованост на директора какво правят подчинените му учители;
- директорът и психологът в 10,30 ч. сутринта вече да привършват първата бутилка водка;
- в случай на непристойно поведение от ученик спрямо учителя виновен за това да е учителят, че "не е овладял" класа;
- постоянна смяна на учители, назначаването им  (с изключение на приближената на директора кохорта) на срочен договор само за учебната година и освобождаването им в края на учебната година - директорът и кохортата икономисват ФРЗ през лятото за ДМС, а читавиге учители си търсят друго училище с постоянен договор и нормални условия за работа. Наличните учители са на работа, за да си изкарат часовете и да си вземат заплатата, само и единствено това, с минимално вложени усилия.
- родителите да знаят кои ученици пласират дрога, но директорът да не прави нищо по този въпрос;
- директорът винаги да е зает или да го няма - все да е в СО, в МОН или някъде другаде;
- директорът да не взема мерки по отношение на разпасали се ученици и учители - когато вземе мерки, това винаги си личи по поведението на съответните ученици/учители след това;
- винаги ученикът и родителите му да са виновни, прехвърляне на отговорност за липса на педагогически умения/желание за работа върху ученика и родителите;
- учителите да си правят каквото си искат и в зависимост от това кой от тях е най-властен, да го играе началник, а останалите да се събират по приятелски кръгове да клюкарят и плюят по началника;
- вилнеещи по коридорите и в двора ученици, без никакъв контрол, директорът го няма/зает е, а учителите си клюкарят в учителската;
- не на последно място, разбира се, а някъде в челото - учители, които тормозят психически ученици (има такива примери от практиката, четем ги и ги слушаме по медиите), а директорът все прави проверка, но не взема мерки;
- учители/директор, поддаващи се на натиск от родителки-активистки/на манипулация от мазнещи се родителки/на индиректно облагодетелстване (за училището) от родители-спонсори.
Пак подчертавам, не е изчерпателен този списък.  
И при районирането в класовете дори и в търсените и желаните училища има деца с различни възможности, но няма такива пракитики като неизчерпателно изброените по-горе. Иначе нямаше да има това, за което вече писах - 2 съседни училища в един квартал - едното желано, а другото - не. При положение, че кварталът е един и същ, ерго децата и родителите им са приблизително едни и същи, кофти имидж на едното училище по правило произтича от управленски пракитики като посочените от мен, а не от различното ниво на децата или на родителите им.

А за предимството за по-голямо дете, учещо в училището - да, несправедливо е за родителите на първокласници от прилежащия район, но липсата на такова предимство би било несправедливо и за родителите на породените деца извън този район, ако това предимство го нямаше. Да кажа, че не ползвам такова предимство, да не си помислиш, че е лично.

# 18
 • Мнения: 2 113
Точно такава директорка имаше в кварталното училище преди десетина години, когато дъщеря ми учеше там. Много от добрите тогава учители избягаха, но не бих казала, че останалите не си вършеха работата. Имаше и много добри, но и незаинтересовани. Проблемът е, че никой не става директор без да има връзки. И изгонването на подобни индивиди на практика и невъзможно. То и Робинзонова е несменяема на поста си. Директорите са феодали и правят каквото си искат.
В градината на моите деца преди години постъпи нова, млада учителка на видима възраст не над 30. Беше ни представена, като бъдещия директор на градината. Трябваше да изчака 3 години да се пенсионира сегашната директорка. След година и половина учителка на изненадващо напусна заедно с детето си. След няма и месец я гледах в новините. Беше станала директор на друга софийска градина, в която случайно се беше освободило място. Как и кой успя да прозре таланта и и да направи точно нея директор, не успях да разбера. Другия интересен момент беше, че при отсъствие една от старшите учителки заместваше директорката. За да се оправят нещата трябва този модел да бъде разбит. Тази кметица няма да го направи.
Относно униженията в училище съм съгласна, че ги имаше, когато ние бяхме деца. Аз и шамари съм яла от другарката. Върхът обаче беше в градината, когато доведоха няколко провинили се момчета и за назидание ги накараха да си смъкнат гащите и да се обърнат да ги видят всички деца. Сега времената са други. Ако се случи нещо подобно, не ще дойде телевизия, а направо до съд ще се стигне. Не може да оправдаваме подобно поведение, само защото преди 30-40 години е било така.
Защо да е несправедливо да не бъде дадено предимство на второто дете да учи при първото? Имате училище по район, но сте записали голямото си дете в друго училище. Ами оправяйте се. Никой не е длъжен да се съобразява с личния ви избор. Тук изключение прави единствено казуса, когато когато голямото дете си е влязло по район и после адреса е прехвърлен към друго училище. В момента има много такива адреси. Първата година когато се заговори за прилежащи райони от Студентска община обявиха, всички деца от района могат да кандидатстват и в двете училища равнопоставено. Но когато си преместиш голямато в трети клас за да имаш предимство за малкото, не си за жалене.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 09:54 от Monza

# 19
 • Мнения: 889
paulieM, Стаматов в разговора призна, че имало записвания под масата от директорите Grinning.
Беше малко изтървано, като оня другия където разправяше, че сега сменят едни корупционни схеми с други. Абе пълна лудница! Ако ти е интересно може да чуеш какви ги бръщолеви и кмета на Люлин - около 1:19 минута.

Дали може да сложите в заглавната страница, че не могат да се подават заявления с КЕП? Че може да има хора, които разчитат на това, а се оказа, че има проблем(не знам дали някой е изненадан).

# 20
 • Мнения: 86
Аз само да вметна едни размисли, които са индиректно свързани с приема на деца в 1 клас.
Та от СО, като работодател на директорите в нежеланите училища, защо не вземат да ги попитат защо родителите не харесват това училище?
Районирането единствено с цел запълване на бройките на кофти училища (делегирани бюджети и т.н.) не може да е самоцел, макар и прикрита под благовидния предлог да е по-удобно за децата и за родителите.

Напълно съм съгласна с коментара Ви - точно така е и мисля, че всеки нормален човек не само ще се съгласи, но и лесно би достигнал до тези изводи. Ето защо съм убедена за себе си, че от СО, МОН или който е отговорен за контрола, а и бюджетирането на училищата, нарочно не взема никакви мерки. Защото тези всички проблеми не са от година - две, а от поне 10, а може и повече (аз поне от толкова ги следя). Така че до сега 100 пъти щяха да анализират ситуацията и ако решат да променят нещата. Още повече, че има примери за това - училища, които нямат добър имидж и по-скоро са отбягвани от родителите, сменя се директорът и след няколко години настъпва видим напредък, все повече деца биват записвани в тях и т.н. Да не говорим пък за това, че изникнаха нови квартали, а децата (които са доста поради това, че са все млади семейства) ги районираха към съседните квартали, където стана страшно - няма места нито за едни, нито за другите. И това не е станало за 5 години, а много повече. Ама общината си издава разрешителните, прибира си парите от всичко, а да помисли, че тези деца ще ходят на градина, на училище - няма нужда.
За мен това е единственото решение  - да се гони едно добро ниво на обучение, дисциплина, матриална база, ниво на учителски състав и директор навсякъде - и в бъдеще само то ще гарантира известна справедливост. Защото иначе всеки критерий ще бъде справедлив за един и несправедлив за друг. Както сега се получава с брат/сестра до 12 години. От една страна така едно дете, което не живее в района може да измести друго в отсрещния блок, от друга - ако детето така или иначе си е в първа група заради адрес, то не получава допълнителна точка, която получават тези с деца над 12 години, което пак е несправедливо...А пък тези, които са втора и трета група никой не ги мисли - защото те не са живяли дълго на адреса чеасто няма големи шансове.
 И да се построи поне едно училище - що МОЛ-ове, небостъргачи, квартали се появиха, едно училище да не може?!?
И накрая едно лично мение - не е вярно, че детето или си учи и е умно, или не учи и е мързеливо и няма значение училището. Аз вярвам, че средата, в която попада детето, както и учителят (но не само конкретния, а цялостно учителски екип и директорът като глава на този екип) могат много да повлияят и да направят чудеса, както и обратно - големи поражения. Когато около теб виждаш един добър, изискващ учител, който успява да поддръжа добра дисциплина и хубав микроклимът, когато това е микроклимътът и в другите класове, когато ученето не е неглижирано, когато се държи на обноски, на поведение, на възпитание, то тогава и детето като гъба попитва всичко. И обратно - и да е много съвестно, ако около себе си вижда хаос, всеки си прави каквото си иска, не се дават, не се проверява домашни - е, много малко деца въпреки това ще имат мотивация за учене. Не обобщавам, сигурно винаги има изключения, но за мен правото на избор на училище в сегашното положение е важно.

# 21
 • СОФИЯ
 • Мнения: 10 287
...
Дали може да сложите в заглавната страница, че не могат да се подават заявления с КЕП? Че може да има хора, които разчитат на това, а се оказа, че има проблем(не знам дали някой е изненадан).
Защо и на какво основание не може да се подават заявления с КЕП?
На сайта на ИСОДЗ тази новина си стои

Записване на класирано дете в първи клас - 07.06.2021

Уважаеми родители,

Записването на приетите в първи клас деца стартира днес 07.06.2021 г. и приключва в 17.00 ч. на 11.06.2021 г. Процесът по записване започва със заявяване, включва работата на училищната администрация и отнема техническо време.

При подаване на заявление с електронен подпис, той се проверява за валидност (тип подпис, издател, срок на валидност) и съответствие между данните от подписа и данните на лицето, което подава заявлението. При положителен резултат от извършената проверка, заявлението се пренасочва към Директора на училището за обработка. При отрицателен резултат, родителят ще получи е-мейл с информация за това и трябва да предприеме мерки за записване на място в училището, в което е прието детето.

В тази връзка, препоръчваме всички родители, които ще запишат децата си както чрез електронно подписано заявление през системата, така и на място в училище, да го направят своевременно.

Благодарим за разбирането.
Столична община

# 22
 • Мнения: 889
Нямам идея защо не може записване с КЕП, но из ФБ страниците потребителите се оплакват, че е невъзможно да го използват и отиват на място!
Според мен е редно и в ИСОДЗ да има съобщение, но едва ли ще са навити официално да признаят поредния бъг на системата!

Споделям го тук, за да може ако някой си е направил планове да го използва в последния момент, то ще има проблем.

# 23
 • Мнения: 6
...
Дали може да сложите в заглавната страница, че не могат да се подават заявления с КЕП? Че може да има хора, които разчитат на това, а се оказа, че има проблем(не знам дали някой е изненадан).
Защо и на какво основание не може да се подават заявления с КЕП?
На сайта на ИСОДЗ тази новина си стои

Записване на класирано дете в първи клас - 07.06.2021

Уважаеми родители,

Записването на приетите в първи клас деца стартира днес 07.06.2021 г. и приключва в 17.00 ч. на 11.06.2021 г. Процесът по записване започва със заявяване, включва работата на училищната администрация и отнема техническо време.

При подаване на заявление с електронен подпис, той се проверява за валидност (тип подпис, издател, срок на валидност) и съответствие между данните от подписа и данните на лицето, което подава заявлението. При положителен резултат от извършената проверка, заявлението се пренасочва към Директора на училището за обработка. При отрицателен резултат, родителят ще получи е-мейл с информация за това и трябва да предприеме мерки за записване на място в училището, в което е прието детето.

В тази връзка, препоръчваме всички родители, които ще запишат децата си както чрез електронно подписано заявление през системата, така и на място в училище, да го направят своевременно.

Благодарим за разбирането.
Столична община

Днес мой познат каза, че се бил свързал след многобройни опити с дирекция образование с въпроса кога ще се отрази записването с КЕП и директно го "посъветвали" да запишат детето на място в училището. Дано няма оптимисти, решили да ползват КЕП и да са извън София или по-тъпо извън България...

# 24
 • Мнения: 1 018
Аз съм един доволен от новата система човек! Най-после имам шанс детето ми да учи в най-близкото до нас училище:) Там, досега беше пълно само с връзкарчета...

# 25
 • Мнения: 209
Вчера споменах, че една майка в понеделник е пуснала заявление чрез КЕП, но дойде да се запише на място. Днес ни дойде известието, че имаме такова заявление... Какъв е проблемът... Детето вече е записано при нас от понеделник и в момента очакваме отговор от администраторите какво да го правим подписаното с КЕП заявление Grinning
Няма да коментирам, че явно са нужни 3 дни, че да дойде при нас Grinning

# 26
 • Мнения: 6 415
Явно и "обработката" на документите на място отнема време - предполагам, че всяко училище си има собствена организация на работа. Записващите имат една разпечатка, таблица с имената на децата и някакви данни, за ползване на допълнителни критерии искат документ за сверка.

# 27
 • Мнения: 28
Нямам идея защо не може записване с КЕП, но из ФБ страниците потребителите се оплакват, че е невъзможно да го използват и отиват на място!
Според мен е редно и в ИСОДЗ да има съобщение, но едва ли ще са навити официално да признаят поредния бъг на системата!

Споделям го тук, за да може ако някой си е направил планове да го използва в последния момент, то ще има проблем.

Записах детето си електронно с КЕП, без никакви забележки. Даже е отразено в системата!

# 28
 • Мнения: 889
До вчера със сигурност имаше проблем. Вие днес ли го записахте с КЕП?

# 29
 • Мнения: 28
До вчера със сигурност имаше проблем. Вие днес ли го записахте с КЕП?

В понеделник още!

# 30
 • София
 • Мнения: 3 524
Записах го "наживо", взеха ми само удостоверението от ДГ в оригинал и принтираното от системата заявление. Записванията ги отразяват в страницата на системата, подсекцията училища, като още докато му слагаха номер, отбелязаха и в системата.

# 31
 • Мнения: 889
Браво, че се е получило при Вас.
При другите явно има проблем. И потребителя по-нагоре пише, че в тяхното училище се е получило с 2 дена закъснение. За някои ученици 2 дена закъснение може да е фатално и да изгубят мястото си.
Според мен е рисковано.

# 32
 • Мнения: 587


Записах детето си електронно с КЕП, без никакви забележки. Даже е отразено в системата!
[/quote]

А как представихте удостоверението и акта за раждане?

# 33
 • Мнения: 6 415
Ако утре до обяд не ме отразят в системата (подадени документи на място днес), пак ще ходя на място.

# 34
 • Мнения: 228
Здравейте, какво означава колоната "свободни места" в таблицата с бройките на записаните и незаписаните деца? Това отписани деца ли са, тези бройки ще бъдат ли пуснати на второ класиране? В едно от училищата онзи ден имаше 1 свободно място, сега вече го няма.

# 35
 • Мнения: 209
Здравейте, какво означава колоната "свободни места" в таблицата с бройките на записаните и незаписаните деца? Това отписани деца ли са, тези бройки ще бъдат ли пуснати на второ класиране? В едно от училищата онзи ден имаше 1 свободно място, сега вече го няма.
Свободни места са тези места, които със сигурност ще бъдат пуснаи на второ класиране. Вариантите са два, за да има обявени свободни места:
  - след първо класиране да не е бил запълнен целият капацитет на обявените места
  - по време на записването родител е дошъл да откаже записване
  - след записване, родител да е дошъл да отпише записаното дете

Възможно е някой да е объркал бутона и затова вчера да е имало свободно място, а днес не. Имаме възможност за възстановяване на отписано/отказано дете. В този случай бройката минава в незаписани, докато не дойдат да го запишат.
Ако до 17 ч. на 11.06 незаписаните деца не се появят за записване, то тези места са обявяват за свободни.

# 36
 • Мнения: 28


Записах детето си електронно с КЕП, без никакви забележки. Даже е отразено в системата!

А как представихте удостоверението и акта за раждане?
[/quote]

PDFи пратих в имейла, прикачени,  на акта за раждане и свидетелството.

# 37
 • Мнения: 228
Здравейте, какво означава колоната "свободни места" в таблицата с бройките на записаните и незаписаните деца? Това отписани деца ли са, тези бройки ще бъдат ли пуснати на второ класиране? В едно от училищата онзи ден имаше 1 свободно място, сега вече го няма.
Свободни места са тези места, които със сигурност ще бъдат пуснаи на второ класиране. Вариантите са два, за да има обявени свободни места:
  - след първо класиране да не е бил запълнен целият капацитет на обявените места
  - по време на записването родител е дошъл да откаже записване
  - след записване, родител да е дошъл да отпише записаното дете

Възможно е някой да е объркал бутона и затова вчера да е имало свободно място, а днес не. Имаме възможност за възстановяване на отписано/отказано дете. В този случай бройката минава в незаписани, докато не дойдат да го запишат.
Ако до 17 ч. на 11.06 незаписаните деца не се появят за записване, то тези места са обявяват за свободни.
Много благодаря!!!

# 38
 • Мнения: 209
Ако утре до обяд не ме отразят в системата (подадени документи на място днес), пак ще ходя на място.
А досега има ли отбелязани бройки като записани ? Пак напомням, че почти веднага след получаването на документи трябва да се отбележи в системата, че е записано.

# 39
 • Мнения: 6 415
Не, все още от 10,30 ч. сутринта стои незаписано в системата. А в сайта на училището днес има записано само 1 дете, само 50% от приетите на първо класиране вече са записани. А е трети ден на записване. И не е училище в краен квартал.
Реално имам само входящ №.  Учителката, която ми взе документите и ми даде входящия №, записа този № в разпечатката със списъка на приетите деца.

# 40
 • Мнения: 209
Не, все още от 10,30 ч. сутринта стои незаписано в системата. А в сайта на училището днес има записано само 1 дете, само 50% от приетите на първо класиране вече са записани. А е трети ден на записване. И не е училище в краен квартал.
Реално имам само входящ №.  Учителката, която ми взе документите и ми даде входящия №, записа този № в разпечатката със списъка на приетите деца.
Щом са ви приели документите и са ви дали вх. №, то значи сте записани. Друг въпрос е, че най-малко от морална гледна точка трябва да се отбелязват веднага в системата, заради тези, които следят свободните места за второ класиране. Може и да се обадите в училището и да ги питате какво става и защо не е отбелязан. До колкото разбирам получавате известие в раздел "Кореспонденция" почти веднага, а за имейла се чака повече.

# 41
 • Мнения: 6 415
Току-що отново проверих в системата.
В профила на детето най-отдолу в раздел Статус стои следното съобщение - "класирано през ИСОДЗ, на 04.06.2021, но все още не е записано в детското заведение."

В раздел Кореспонденция стои само

"[2021-06-05 17-47-11] Съобщение от ИСОДЗ
ИСОДЗ, ПГУ и първи клас - Детето Ви е класирано по първо желание! Уважаеми родители,

Имаме удоволствието да Ви съобщим, че детето Ви .... е класирано в .... (училище). Това е Вашето първо желание и затова всички други кандидатури са премахнати...."

Не само за некласираните и чакащи деца е некоректно, но и за класираните също. Ако, поради някаква причина, не ми запишат практически детето в системата, мястото му ще бъде обявено за свободно и друго дете ще го заеме. А аз мога да се оплача само на арменския поп.

Просто не мога да повярвам, че 50% от родителите на класираните деца в желано училище са оставили записването за последните 2 дни. Реално, без да правя повторна проверка, става дума вероятно за 99% деца с първо желание в това училище, които са класирани.

Мога само да се надявам причината да е организационна - примерно този, който има права на достъп до системата, днес да е имал друга работа и утре сутринта да въведе накуп всички деца, за които днес са подадени документи. Както казах, сутринта проверих списъка на училището, току-що отново - за цял ден има въведено в системата записано само 1 дете.

# 42
 • София
 • Мнения: 4 087
man_darin_ka, прилича на недоглеждане/неориентираност на боравещите със системата. Аз лично бих отишла на място да питам какво става, колкото и времеотнемащо да е.

ПС. В нашия квартал (Слатина) в 2 училища има по 20-ина незаписани деца, в другите са по 10-ина. И мисля, че почти няма да има места за 2-ро класиране, ако темовете на записване се запазят така до утре.

# 43
 • София
 • Мнения: 2 193
Гледам има училища с 4 записани, няма незаписани ученици, а в чакащи има двама само /пример 130 СУ/. Тогава какво се прави клас от 6 човека или? Стана ми интересно, друго подобно е 24 СУ, където няма нито едно записано дете, 2 незаписани и нито едно чакащо.

# 44
 • Мнения: 6 415
Точно това направих - отидох на място и веднага ме цъкнаха в системата. Цял класьор от най-големите с джобове за подадени документи, а в системата днес са вкарани 3 деца плюс моето та 4. Вчера е въведено само 1. Вече са малко над 50% записаните, но не много над 50%. Ако събират документи и решат да ги въвеждат накуп в 17 ч. утре, ще стане много гадно.

Отделно, в джоба на моето дете имаше бележка за документ за ползвано предимство, който вчера им го представих, те го провериха, но не пожелаха да вземат копие. Ако не бях проверила в системата и не бях отишла на място, спокойно можеха да ме отсвирят и това щях да го разбера чак след второ класиране или дори чак септември.
Трябва да има система за уведомяване на родителите, ако има проблем с документите. И да бъдат предупреждавани да си проверят в системата дали детето им е записано в системата, за да могат да реагират навреме. И някакъв ред за обжалване, ако детето е класирано, но не бъде записано.

Ще има скандали преди второ класиране, така си мисля аз.

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 11:45 от man_darin_ka

# 45
 • Мнения: 209
Относно документите това се прави при самото записване и се отбелязва в системата, ако има нередности по документацията.

Малко информация от вчерашната среща в "Хенри Форд" с директори/технически лица. Не съм бил там, но по думи на нашия представител на срещата.
Директори са били недоволни, че техните училища имат по 5-6 класирани или че имат по 40 свободни места.

Във връзка с документите, които уж трябва да получаваме служебно, не можело да се качва така информация във връзка с Закона за защита на личните данни както и Общия регламент за защита на личните данни от 2016 г. на ЕС. Тоест явно имаме пълното право да изискваме удостоверението и копие от акта на раждане, защото ние не получаваме нищо, освен заявление, в което пише какви критерии са удостоверени служебно. Трябвало да гледаме заявлението...

Относно КЕП има много родители, които подават заявлението от името на единия родител, но се подписва от името на другия. Примерно се подава от името на майката, но КЕП-а е на бащата. Това прави заявлението невалидно.

Във връзка с нашия казус за вече записано дете ни казаха да не го пипаме и да си седи така.

Най-вероятно, man_darin_ka, във училището са искали да изчакат явно някаква среща, за да започнат да работят, ако изобщо сега отбелязват децата.

# 46
 • Sofia
 • Мнения: 2 736
Гледам има училища с 4 записани, няма незаписани ученици, а в чакащи има двама само /пример 130 СУ/. Тогава какво се прави клас от 6 човека или? Стана ми интересно, друго подобно е 24 СУ, където няма нито едно записано дете, 2 незаписани и нито едно чакащо.
🤣 24 СУ направо не е училище. От години му се носи слава. Никой нормален родител не би си записал детето там. А пък ако има записани деца, най - вероятно ще са там само по документи...

# 47
 • София
 • Мнения: 2 193
Въпросът е защо тези училища, в който няма ученици или има единични бройки не се затворят и например не се преустроят на детски градини. Като се загледах има доста такива.

# 48
 • София
 • Мнения: 186
mandarinka, аз на твое място бих звъннала днес да попитам. Нас веднага ни отбелязаха в системата. И аз бих се притеснявала, ако чакат последния момент, да не стане грешка.

# 49
 • Мнения: 6 415
На място ходих и веднага ме отразиха в системата, вече писах. В раздел Кореспонденция имам уведомление за записването, но мейл все още не. Ще продължа да проверявам.
Малко ъпдейт - вчера само 1 записано в системата дете, днес до обяд - 3 плюс 1, от 13 ч. до момента - 45 новозаписани.

Лед тронулся, господа присяжные заседатели!, както казваше един известен литературен герой от миналото.

# 50
 • София
 • Мнения: 186
Ясно. И аз нямам имейл, но съм си направила скрийншот на информацията в системата.

# 51
 • Мнения: 6 415
20-ина свободни места има и в училище баш в центъра, няма деца от етноса там, всички са от квартала и всички от 4 група, които са го пожелали. И точно това казвах - от СО да вземат да си зададат въпроса защо няма желаещи за училище, което е на 100-200 м. от жълтите павета.

# 52
 • София
 • Мнения: 1 887
20-ина свободни места има и в училище баш в центъра, няма деца от етноса там, всички са от квартала и всички от 4 група, които са го пожелали. И точно това казвах - от СО да вземат да си зададат въпроса защо няма желаещи за училище, което е на 100-200 м. от жълтите павета.
Вероятно, защото са малко хората, които могат да отделят няколко милиона за жилище там:) По същия начин няма много мераклии и за някои училища в Лозенец.

# 53
 • Мнения: 6 415
Бети, въобще не е така - училището е на практика в административния център на София и би било удобно на хора, работещи наоколо - и в държавната администрация, и в частни фирми. След първо класиране са тези свободни места, дори не е нужно да чакаш записването от първото класиране, места ще има. Но няма желаещи, ерго нещо му куца на училището, по-скоро на ръководството явно. Но това не достига като мисъл до СО.

# 54
 • София
 • Мнения: 1 887
Е, да, но класирането става по адрес на местоживеене. Иначе може и самото училище да не е добро.

# 55
 • Мнения: 413
20-ина свободни места има и в училище баш в центъра, няма деца от етноса там, всички са от квартала и всички от 4 група, които са го пожелали. И точно това казвах - от СО да вземат да си зададат въпроса защо няма желаещи за училище, което е на 100-200 м. от жълтите павета.
Много ми е интересно, кое е това училище в центъра?

# 56
 • София
 • Мнения: 1 887
Предполагам 1-во СОУ.

# 57
 • Мнения: 889
Предполагам, че тези училища с малкото желаещи ученици има проблем с ръководството. Ако има добър ръководител едва ли ще имат свободни места.

# 58
 • София
 • Мнения: 1 843
То за съжаление все повече стават тези училища във Възраждане са тамън 136 и 67 с по 2 паралелки, но колко ще се запълнят. Недалеч 147, където има 1 прието дете! Вярвам в района има българи, които трябва да се съобразяват с недоброто управление и се чудят къде да си записват децата... Вместо малцинствата да се съобразяват. Не знам вече има ли надежда да се оправим.

# 59
 • Мнения: 6 415
Да, за 1 СОУ става дума. Няма малцинства в прилежащия район, но повечето родители от квартала предпочитат други училища, а не това. Доколкото разбрах е ремонтирано, така че въпреки странната за сегашните времена архитектура не е в окаяно състояние, да кажеш, че това е проблемът. Практически е на Дондуков, на един хвърлей място и от Президентство, и от Министерски съвет, и от самата СО. Наоколо и чиновници, и частни фирми има. Но няма желаещи.
За 4 група не е необходимо да си в прилежащ или граничен район, но дори и 4 група е изчерпана още на първо класиране и има свободни места.

# 60
 • Мнения: 20
Здравейте, Някой има  ли проблем с влизането в системата.Опитвам се от половин час да вляза в  профила на детето, но избива java грешка и не приема никакви стойности като цифри или презимена на родителите?Писах в сайта, но отговор все още нямам

# 61
 • Мнения: 209
Току-що дойде още едно заявление подписано с КЕП от 07.06.2021 г. Правете си изводите колко време отнема обработката на КЕП-а, за второто класиране.

# 62
 • Мнения: 388
В 55то има 3 незаписани деца, а тридесет и няколко чакат от първа група. Как ще ги "уместят"?!

# 63
 • София
 • Мнения: 1 331
Момичета, и тук да попитам, спешно ми трябва учител по БЕЛ за първокласник.

# 64
 • Мнения: 1 138
В 55то има 3 незаписани деца, а тридесет и няколко чакат от първа група. Как ще ги "уместят"?!
Ами как - няма да ги приемат ..ще измислят някоя тъпотия и след 2-ро класиране хората ще бъдат принудени да си запишат децата където има места ..за да не останат без каквото и да е училище. И след това няма да има проблем за тях ...няма да има чакащи вече.. Евентуално може и да пуснат някое местенце ...( Сега написаха във фейсбук ,че директорката е поискала увеличение на по аралелките с 2 деца - та ще пуснат още 14 ) но наистина това ако се случи чак след 3-то класиране ..ще е бая игра на нерви Sad Sad
Утре ще е интересно ,дали ще има много хора,които да се отписват в последния момент и дали ще успеят да се наредят Simple Smile

Последна редакция: чт, 10 юни 2021, 22:23 от paulieM

# 65
 • Мнения: 905
В 55то има 3 незаписани деца, а тридесет и няколко чакат от първа група. Как ще ги "уместят"?!
Това не са свободни места, а още на са записани просто ✌️

# 66
 • Върху лъчите на Слънцето.
 • Мнения: 1 907

Директори са били недоволни, че техните училища имат по 5-6 класирани или че имат по 40 свободни места.

В едно нежелано училище са обявили 48 места. Кандидатстващите бяха 28, като само първите няколко по първо желание. Приети са 7. Записаните са 5. С какво им е виновна системата за прием, че училището не струва?! И да, възможно ли е да има такива класове?

# 67
 • Мнения: 209
Чисто юридически въз основа на наредбата за финсансиране не е възможно. Според нея минималният брой ученици от 1 до 4 клас в паралелка трябва да е 16. Обаче има и маломерни паралелки с по-малък брой ученици. Там не съм много запознат, но знам само, че се изисква разрешение май от РУО или пък от общината... не съм сигурен. Не съм сигурен и дали изобщо важат маломерни паралелки за начален етап или само за гимназията/прогимназията.

# 68
 • СОФИЯ
 • Мнения: 10 287
НАРЕДБА за финансирането на институциите в системата на предучилищното и училищното образование
чл. 68, ал. 1, т. 2. в неспециализирани и специализирани училища, когато броят на учениците в паралелка от I до ХII клас е не по-малко от 10; , но е изключение и има условия в следващите разпоредби.

# 69
 • София
 • Мнения: 2 193
За мен е пълен абсурд да се финансират такива училища, дори с една пълна паралелка, какво цяло училище с общо 7 класа по един от 1 до 7. То и си представям, какво е образованието в такива училища.

# 70
 • Sofia
 • Мнения: 2 736
Без да искам да прозвучи като ЕЖК, но съм чувала че понякога в подобни ситуации ''сливат'' класове. Примерно първи и втори клас са в една стая с една учителка и всеки клас учи материала и си прави упражненията за съответното ниво.
Спомням си,че навремето гледах репортаж, за едно такова у-ще (но това беше малко у-ще в провинцията).

# 71
 • Мнения: 209
Без да искам да прозвучи като ЕЖК, но съм чувала че понякога в подобни ситуации ''сливат'' класове. Примерно първи и втори клас са в една стая с една учителка и всеки клас учи материала и си прави упражненията за съответното ниво.
Спомням си,че навремето гледах репортаж, за едно такова у-ще.
Сливат се паралелки тоест 5а с 5б примерно. Не съм чувал сливане на класове.... То и да има такова нещо, то е голяма простотия...

# 72
 • Мнения: 6 415
Това сливане на класове се прави в училища в малки и труднодостъпни населени места. За София мисля, че е юридически невъзможно.

# 73
 • София
 • Мнения: 5 232
То ако толкова късно се отразяват записаните с КЕП, тогава ще "лъснат" уж свободни места пък те са подадени с КЕП, така ли? И не са отразени ли? Thinking

# 74
 • София
 • Мнения: 1 335
Към epicagotenmoten или Мама Сання, знаете ли дали актуализираните профили на децата за второ класиране ще бъдат изтрити в 17,00 ч. днес или така ще продължат към следващото класиране?
Благодаря.

# 75
 • СОФИЯ
 • Мнения: 10 287
Кои актуализирани профили, на отразените записани деца ли?
Какъвто и да е въпросът, как/кога/кой точно актуализира профилите не е обсъждано на няколкото РГ и срещи. epicagotenmoten ако знае или може да каже какво виждат училищата в системата. Струва ми се, че днес след 17.01 ч. до 18 ч. ще е...циркова екзотика.

До момента всички записани с КЕП ли са отразени в системата?

# 76
 • Мнения: 209
В системата виждаме само нашите класирани деца. Днеска получихме имейл със списък на незаписаните до този момент, като ни подканиха да проверим дали не сме изпуснали някой да го запишем.
От понеделник видях, че има навсякъде списък с чакащи за второ класиране. Не мисля, че би трябвало да бъдат изтрити актуализираните профили.
Със сигурност, ако дете, което е записано има пуснати кандидатури, то след 17:00 ще бъдат изтрити автоматично.
Съветвам ви в 17:00 ч. да проверите дали кандидатурите ви седят. Най-вече и за ваше спокойствие.

За КЕП, мога да твърдя, че за нас второто дете, което му излезе заявлението, е записано. По принцип щом заявлението е проверено от СО трябва със сигурност да го отбележим като записано, според мен дори веднага щом излезр известието.  Остава ние само да си го вкараме като вх. номер и ако трябва да се свържем с родителите във връзка примерно с удостоверението на детето...

# 77
 • Мнения: 6 415
Към epicagotenmoten или Мама Сання, знаете ли дали актуализираните профили на децата за второ класиране ще бъдат изтрити в 17,00 ч. днес или така ще продължат към следващото класиране?
Благодаря.

Не знам дали това отговаря на питането, ама ето какво е написано в профила на моето дете, раздел Кореспонденция след записване

"Информираме Ви, че в ИСОДЗ, ПГУ и I клас е отразено записването на детето.... в първи клас в ... училище. Затова всички съществуващи кандидатури в профила му са премахнати.

След записването на детето, то не може да участва в следващи класирания.

При желание детето да продължи да участва в класирането на 11.06.2021 е необходимо да го отпишете чрез подаване на заявление за отписване на място в училището или по електронен път. В този случай, мястото на детето не се пази. То ще бъде обявено за свободно и ще участва в следващото класиране на 11.06.2021."

Подкрепям съвета в 17 и няколко минути да проверите профила дали кандидатурите стоят.

# 78
 • Мнения: 209
Само едно уточняващо въпросче. Днеска ще бъде направено второто класиране, нали така ? Ще има ли отново граждански контрол върху него ?

# 79
 • София
 • Мнения: 1 335
Благодаря ви! Отговорихте на въпроса, който ме вълнуваше.
Аз съм от тези родители, които с вълнение очакват второто класиране.
По първо класиране   не съм записала детето.

# 80
 • СОФИЯ
 • Мнения: 10 287
Само едно уточняващо въпросче. Днеска ще бъде направено второто класиране, нали така ? Ще има ли отново граждански контрол върху него ?
Няма да има. Така е и при класирането за ДГ.

# 81
 • Мнения: 115
Благодаря ви! Отговорихте на въпроса, който ме вълнуваше.
Аз съм от тези родители, които с вълнение очакват второто класиране.
По първо класиране   не съм записала детето.

И аз съм от тези родители, които не са записали детето си и чакат с трепет 2 класиране.
Дано всяко дете бъде класирано спрямо желанието му.

Успех и късмет на всички!

# 82
 • Мнения: 7
Ще бъдат ли достъпни и достоверни списъците "чакащи" или ще изчезнат...?

# 83
 • Мнения: 209
Списъкът "Чакащи" се обновява веднага след като се добави/премахне нова кандидатура. В периода 17:00 - 18:00 също трябва да е достъпен. След това този списък преминава в списък "Преди класиране".

Към 16:10 - 865 незаписани деца и 1734 свободни места

# 84
 • Мнения: 6 415
Ха, само да кажа, че в нашето училище 4-те бройки текущо незаписани вече се прехвърлиха в графа "Свободни".
Желая късмет на дечицата и родителите, участващи във второто класиране!

# 85
 • СОФИЯ
 • Мнения: 10 287
В 17 ч. днес, дали всички подали преди този час заявление са отбелязани в системата като записани?

# 86
 • София
 • Мнения: 5 232
И аз това се чудя, особено тези по електронен път. Thinking

# 87
 • Мнения: 6 415
Дано да няма издънки от отделни училища с подали документи, но незаписани в системата деца.

# 88
 • София
 • Мнения: 1 516
Може ли някой да ми разясни каква би била схемата с деца 1-ВА група в дадено училище, които не са класирани на първо класиране в училище, където трета група са били на томбола, а се появяват в списъка за второ класиране?

# 89
 • Мнения: 209
В какъв смисъл схема ?

# 90
 • Мнения: 187
Може ли някой да ми разясни каква би била схемата с деца 1-ВА група в дадено училище, които не са класирани на първо класиране в училище, където трета група са били на томбола, а се появяват в списъка за второ класиране?

Прилежащото у-ще - първа група е било поставено в някое крайно желание. - примерно десето желание. Детето се класира на 5то желане, и по-нататък  отпадат, т.е. освобаждава място в това у-ще.Ако няма желаещи кандидати първа група, минават към втора, трета, четвърта... жребии във въпросното у-ще. Но дори и да има желаещи, ако конкретното училището е посочено в назад в желанията им, а те се класират на по- предно, то те отпадат и ето още свободни места, за да се стигне до трета група.
Имам близки деца на първо класиране, които са приети от четвърта група, и то по първо желание.
Т.е. всичко е до правилната сметки на шанса и подреба на желанията.
Въпросното дете, обаче явно не харесва толкова у-щето от пето желание от първо класиране и участва и във второ, като се застрхова и пак си пише прилежащото училище.

Последна редакция: пт, 11 юни 2021, 23:23 от ANNAFACE

# 91
 • Sofia
 • Мнения: 972
Моят син също е класиран като четвърта група по първо желание на първо класиране. Следях класиранията две години и преценката ми не ме излъга и сега. Подрепям, че Е възможно.

# 92
 • Върху лъчите на Слънцето.
 • Мнения: 1 907
В 29 училища до момента има записани до 15 ученика.  В 22 от тях - до 10 ученика. Всичко 222 деца. Какво ще се случи с тях? Не мисля, че би могло да има паралелки с един, двама, трима... ученика.

Последна редакция: сб, 12 юни 2021, 11:28 от Странна птица

# 93
 • Мнения: 6 415
Ето това е въпрос за милиони (левове). Един анализ от СО защо е така - училище по училище. Примерно:
- дали в квартала няма достатъчно деца  или просто не го искат (лесно се сравнява с постоянни/настоящи адреси на децата от квартала)
- дали е преобладаващо малцинствен квартал и децата от немалцинството не искат там да ги запишат
- дали е кофти директор, който не може да си набере качествен педагогически персонал и да го задържи, респективно въпреки че има достатъчно деца в квартала, родителите не искат в това училище
и още не чак толкова много още хипотези.
И там, където е въпрос на ръководство на училището, СО като работодател на директорите да си влезе в ролята.
И да реши какво да прави с директори и налична материална база, защото аз не си представям да тръгнат да строят нови училища, те детски градини, които са по-малки като сгради, не могат да построят, та камо ли училища.

Последна редакция: сб, 12 юни 2021, 11:41 от man_darin_ka

# 94
 • Върху лъчите на Слънцето.
 • Мнения: 1 907
Това мисля и аз. С помощта на системата за прием нещата станаха видими. При малко здрав разум институциите, които се занимават с проблема, могат (и са длъжни според мен) да си направят нужните изводи. И да се вземат съответни мерки.

# 95
 • Мнения: 6 415
Да, видими станаха за хората (родителите). Иначе от СО си ги знаят тези неща - делегираните бюджети (по брой записани ученици) все пак минават през общината, пишат се отчети до общината и т.н.

Чета тук в темата за училища близо до бързоразрастващите се квартали като Ман Ли и т.н., че има търсени и по-скоро избягвани училища. А деца там има много. Та да се види близо или сравнително близо до тези квартали с най-много деца кои близки училища би могло да им стегнат (сменят) управлението, за да не се чудят родителите какво да правят.

Или направо да закриват тези училища, за които няма ученици, и ако е възможно на част от терена да се строят детски ясли и градини, все пак училищата са с големи дворове, а това си е идеално място за строеж.

# 96
 • Мнения: 209
Малко информация относно второто класиране. Жалко, че няма точна статистика от СО.

Информацията, която давам е въз основа на мои сметки от данните към 16:10 на 11.06 на записани/незаписани и свободни места/незаписани към 14:00 на 12.06
Кандидатствали (некласирани от 1-во класиране (460) + незаписани към 16:10 (865): 1325
Обявени места (свободни места към 16:10 - 1734 + незаписани към 16:10 - 865): 2599
Класирани: 811
Некласирани: 514
Свободни места: 1769

*Може да има някаква разлика с между 30 и 50 човека*

Ако от СО обявят нещо, ще го редактирам.
Отново повтарям, това въз основа на мои сметки от данните предоставени в системата към 16:10 на 11.06 (преди 2-ро класиране) и към 14:00 на 12:06 (след второ класиране)

# 97
 • Мнения: 6 415
И вече по страниците на съответните училища в системата има списъци с приетите на второ класиране.

Някой да се похвали?

# 98
 • Мнения: 256
Здравейте.
Имам следния въпрос (ако някой знае...). И на второ класиране детето ми не е прието в прилежащото/ граничните училища по постоянен адрес. Спрямо моите разбирания "по системата за класиране" - това няма как да се случи и на 3то класиране, освен ако не се отпуснат допълнителни бройки. Възможно ли е това да се случи, кога и как? Мога ли аз като родител да подам такава молба към директор на училище или друга институция?
Предварително благодаря!
ПС - току що забелязах и дете, което през цялото време на класиранията е 3та група за желаното от нас училище. Заедно с моето и още 1 дете (т.е. 3 деца) участва в жребий за 1 място на второ класиране. Съответно моето и въпросното дете (3та група) не са класирани. Изведнъж - сега гледам... в листа на чакащи то се измества в четвърта група с 5 т. Какво е това?!?

Последна редакция: сб, 12 юни 2021, 21:15 от Whatever

# 99
 • Мнения: 2 108
Ето това е въпрос за милиони (левове). Един анализ от СО защо е така - училище по училище. Примерно:
Скрит текст:
- дали в квартала няма достатъчно деца  или просто не го искат (лесно се сравнява с постоянни/настоящи адреси на децата от квартала)
- дали е преобладаващо малцинствен квартал и децата от немалцинството не искат там да ги запишат
- дали е кофти директор, който не може да си набере качествен педагогически персонал и да го задържи, респективно въпреки че има достатъчно деца в квартала, родителите не искат в това училище
и още не чак толкова много още хипотези.
И там, където е въпрос на ръководство на училището, СО като работодател на директорите да си влезе в ролята.
И да реши какво да прави с директори и налична материална база, защото аз не си представям да тръгнат да строят нови училища, те детски градини, които са по-малки като сгради, не могат да построят, та камо ли училища.
Директорите се назначават от РУО (МОН), а не от СО. А двувластието увеличава безхаберието.
 Уточнявам, че и МОН носи вина. И ако има жалби - да се пращат до двете места. Изобщо не защитавам СО - могат да направят много неща, но трябва да им пука.

# 100
 • Мнения: 6 415
Приемам забележката за директорите. Ето нещо, което не трябва да бъде така - директорите на общинските училища трябва да се назначават от общините. Защото общините знаят много по-добре къде са проблемните училища, къде има нужда от повече паралелки и т.н. Държавата дава пари за всеки ученик, но и общините дават добавка. Отделно, училищата са собственост на общините, значи капиталовите разходи - ремонти и т.н., би трябвало да са за сметка на общините.
Сетих се - бройката за прием в училищата се определяла/утвърждавала от МОН (РУО вероятно), това какво общо има с МОН, необходимият брой ученици вълнува общините.

Скрит текст:
Г-жата, която назначава директорите в София, я помня много добре с каканиженето ѝ в изяви по телевизията - не е мръднала визуално поне от 10 години насам, явно добре се грижи за себе си. Но според биографията ѝ, би трябвало да навърши пенсионна възраст след 3-4 месеца.

# 101
 • Мнения: 2 108
man_darin_ka, не съм съгласна. Сакън, селският кмет (условно казано) не е пенкилер. Какво разбира от образование. Ако общината назначава директорите, ще е тотал-щета.
Според мене е по-важно да има критерии за уволнение, за (не)справяне с работата. И ако родителите не искат училище Х, кметът да предлага смяна на директора. Сега директорите са доживотни (до пенсия).
Но ... и най-добрият директор няма магическа пръчка. Отнема години, за да започне да се връща доверието на родителите и да започнат да се увеличават децата. На новите директори на западнали училища, трябва да се дава разумен срок (поне 3 години), за да покажат резултати. А общината може да им помогне с капиталови ремонти - лошите директори са и лоши стопани, базата обикновено е много зле.
Скрит текст:
Аз имам нестандартна идея за по-бързо решение. Предполагам родителите ще са против ... поне първоначално.
Най-слабите  училища да се обединят с най-желаните училища наблизо, като база 2. Всички учители от слабото училище минават на изпитателен срок. Деца (поне до 7 клас) не се местят между сградите. Определя се сума за спешни ремонти.
Предимства: Веднага се вкарва силен мениджмънт. До 1 година се подменят слабите учители. Добрите учители могат да помагат на колегите. 

# 102
 • Мнения: 6 415
А РУО какво точно контролират сега? Наличието на цялата изискуема документация, предполагам. Т.е. нищо по същество. Парите за ремонт на общинските училища би трябвало да идват от общината - собственикът трябва да плаща, нали така, т.е. не е въпрос на ремонт, а въпрос на управление и учителски състав, това прави училището привлекателно.
В непривлекателните училища, по мое лично мнение, куца най-вече ръководството  и контролът от директора върху педагогическия състав. Повечето учители биха могли да влязат в релси с повече контрол, а отделните непригодни - да си търсят друго поприще в живота.
Ще дам конкретен пример отпреди много години - 1 СОУ (център) и 127 СУ (пак център). В 1 СОУ - хаос по коридорите, тип "улични протести", в 127 СУ - килим и мека соцмебел пред учителската, няма ученици по коридорите по време на час, 2 учителки с "дупка" в програмата си говорят в коридора по време на час - че като излезе директорката и ги насмете, подвиха набързо опашки и побързаха към учителската. Или с ДГ в централна община в София - в едната директорката е неоткриваема от родителите, винаги е в друга сграда, учителите се ядат един друг, който надделее, в другата - директорката знае и познава всяко едно дете по име, слуша какво става във всяка група, влиза периодично във всяка една група, родителите могат да я намерят от 9 до 18-18,30 ч. и да се оплачат. Реакция по отношение на персонала има моментална, личи си от отношението на учителите към родителя.

И да, абсолютно съм съгласна, че промяната в стила на ръководство ще даде резултат след 3-4-5 години, това е инертна система. И аз лично нямам нищо против някои непривлекателни училища да станат филиали към привлекателно училище, като при ДГ. Но пък стават по-малко местата за уреждане на наши хора като директори.

Иначе за електронната система - дали пък не може да се въведе критерий "месторабота" за четвърта група с примерно 3 т. Така първа, втора и трета група няма да бъдат ощетени, както и децата от съседен район с 5-те точки. Това ще даде по-голяма сигурност за родителите при кандидатстване, защото сега с 0 т. в четвърта група родителите, работещи близо до конкретно училище, са наравно с родителите на деца, които просто са го сложили така произволно. В момента родители, работещи близо до дадено училище, предполагам, че избягват да го пишат на по-предно желание, за да не останат да тръпнат за второ-трето класиране. 
Само като идея го споделям с уговорката, че помня какви шменти-капели се правеха с бележките за месторабота при кандидатстване в ясли и ДГ.

# 103
 • Мнения: 905
mandarinka, с уговорката, че и аз помня шменти-капели за доказване на месторабота 🤕 И аз мисля, че може да се приложи за 4та група ✌️Обачеее най-вероятно ще се докаже, че е дискриминационен критерий.
Иначе с две ръце се подписвам под мнението за "вмирисаната риба" - винаги е откъм главата ✌️

# 104
 • Мнения: 6 415
За мен няма никаква логика МОН (РУО) да назначава директорите в общинските училища. Защото щели да ги контролират. А дирекциите "Образование" в съответните общини с какво точно тогава се занимават?
По тази логика лекарите и болниците също подлежат на контрол по съответните закони и си има структури в МЗ (и НЗОК), които ги контролират за медицинската част, независимо дали са частни, общински или държавни. Държавата (МЗ) назначава само директорите на държавните болници (мисля).

# 105
 • Мнения: 209
Преди няколко години РУО (Регионално управление по образованието) беше РИО (Регионален инспекторат по образованието). Функцията тогава и сега е да проверява училищата както и да организира олимпиади, НВО-та, ДЗИ, държавен план-прием и още много други. РУО е под шапката на МОН. В доста голяма степен заповедите, които излизат от МОН, се предават на РУО, които да я изпълнят.  Директорите на училищата се назначават с конкурс от РУО, което е съвсем нормално според мен.

Каква е ролята на Столична община ? Столична община е финансиращ орган. Както знаете всички общини имат бюджет, който се разпределя за образование, за транспорт, за култура, за здравеопазване и прочие. В България има общински и държавни училища. Общинските се финансират от общината, държавните от МОН, Министерството на културата или от Министерството на младежта и спорта, зависи към коя от трите институции е насочена. Например Музикалното мисля, че е към МК, спортните са към ММС, а други училища например НПМГ са към МОН.

Та... да се върна към СО. Тя е финсансиращ орган. Те дават пари на училищата. Колко пари ще отпуснат зависи от децата, тоест така наречения Делегиран бюджет - колкото повече деца, толкова повече пари. (Поне с такова впечатление съм останал). Парите за ремонтите идват от две места - или от програми или от бюджета на училището.

Относно обявените места. Първо се гласуват на педагогически съвет, съгласуват се с финансиращия орган, преминават през четене на обществения съвет на училището и накрая се пуска предложението към РУО (за 1,7 клас) и СО (за първи клас)

Функциите на дирекция "Образование" са описани в сайта на Общината и ги прикачвам тук:
Скрит текст:
Чл. 64. (1) Дирекция „Образование“ е в специализираната администрация на Столична община.

(2) Функции:

Осигурява и контролира:

1. Условията и организацията на дейностите в предучилищното образование в общинските детски градини.

2. Обхвата на подлежащите на задължително предучилищно и училищно образование деца и ученици.

3. Условията за функциониране и развитие на общинските центрове за подкрепа за личностно развитие.

4. Финансирането на делегираните от държавата дейности и на местните дейности по образование.

5. Условията за целодневната организация на учебния ден.

6. Сигурността на децата и учениците в детските градини, училищата и центровете за подкрепа на личностно развитие.

7. Условията за детско и ученическо хранене.

8. Безплатен транспорт на децата и учениците при условията на Закона за предучилищното и училищното образование.

9. Изготвя предложения до кмета на СО за формирането и реализирането на политика в областта на професионалното образование и обучение на територията на общината, съгласно предвидените в Закона за професионалното образование и обучение функции на общините.

10. Извършва проверки и контрол в детските градини, училищата и центрове за подкрепа на личностното развитие относно спазването на нормативните актове, както и по управлението на предоставената материална база – общинска собственост;

11. Координира дейности, свързани със строителство и ремонт на обекти от образователната инфраструктура.

12. Осигурява спазването на законността при осъществяване дейността на дирекция „Образование“ при СО.

13. Осъществява процесуално представителство по дела от компетентността на дирекцията.

14. Въвежда информацията за водените съдебни производства в Системата за контрол и управление на делата (СКУД).

15. Прави предложения за преобразуване на професионални гимназии в общински, когато осъществяват обучение по професии, значими за устойчивото развитие на общината.

16. В случай на извънредни или непредвидени обстоятелства или за деня на честване на празника на общината, може да предложи на кмета на СО, след уведомяване на началника на регионалното управление на образованието, да обявява до три учебни дни за неучебни в една учебна година за училища на територията на общината.

17. Предлага на кмета на СО да учреди със заповед общински награди на децата и учениците, включително и съгласно Наредбата за условията и реда за предоставяне на закрила на деца с изявени дарби.

18. Разработва анализ на потребностите от подкрепа за личностно развитие на децата и учениците в СО, който представя на кмета на СО за представяне пред СОС.

19. Въз основа на областната стратегия разработва общинска стратегия за личностно развитие на децата и учениците, която се приема от СОС за период от 2 години.

20. Подготвя съгласувателната процедура по чл. 256, ал. 2 от Закона за предучилищното и училищното образование.

21. Осигурява безопасността на децата в общинските училища, детски градини и в центровете за подкрепа за личностно развитие.

# 106
 • Мнения: 6
В системата виждаме само нашите класирани деца. Днеска получихме имейл със списък на незаписаните до този момент, като ни подканиха да проверим дали не сме изпуснали някой да го запишем.
От понеделник видях, че има навсякъде списък с чакащи за второ класиране. Не мисля, че би трябвало да бъдат изтрити актуализираните профили.
Със сигурност, ако дете, което е записано има пуснати кандидатури, то след 17:00 ще бъдат изтрити автоматично.
Съветвам ви в 17:00 ч. да проверите дали кандидатурите ви седят. Най-вече и за ваше спокойствие.

За КЕП, мога да твърдя, че за нас второто дете, което му излезе заявлението, е записано. По принцип щом заявлението е проверено от СО трябва със сигурност да го отбележим като записано, според мен дори веднага щом излезр известието.  Остава ние само да си го вкараме като вх. номер и ако трябва да се свържем с родителите във връзка примерно с удостоверението на детето...
Ние бяхме приети на първо класиране по второ желание. Записах го и си беше отбелязано в системата. Сега влязох да видя колко записани има и с изненада видях съобщение, че е приет на второ класиране по първо желание... И не знам какво да правя....
Уж не можеше да се случи

# 107
 • Sofia
 • Мнения: 2 736
Аз доколкото разбрах при класиране се премахват по-ниските желания, а с по-горните продължавате към следващото класиране.

# 108
 • Мнения: 772
Аз разбрах, че записани вече деца ще бъдат изтривани от опашките за второ класиране. Това обаче май не се е случило.

# 109
 • Мнения: 1 138
Ако това дето see_born , го казва е истина ( и наистина не се е отписала преди 2-ро класиране)..то тогава ..нямам думи да изкажа колко съм възмутена. Явно или са мега ,ултра некомпетентни ..или съвсем умишлено и нарочно лъжат за функционалността на системата ,за да не рискуват хората и да се пробват .
А може и да е някакъв бъг ...знам ли . Реално би следвало да трият всички кандидатури на класирани деца ,преди да започне 2-ро класиране ..ама дали така работи алгоритъма или ,както трябва и както е поискан още в началото ..( спрямо методиката за прием от миналата година ) ....май тепърва ще се разбере.

# 110
 • Мнения: 209
В системата виждаме само нашите класирани деца. Днеска получихме имейл със списък на незаписаните до този момент, като ни подканиха да проверим дали не сме изпуснали някой да го запишем.
От понеделник видях, че има навсякъде списък с чакащи за второ класиране. Не мисля, че би трябвало да бъдат изтрити актуализираните профили.
Със сигурност, ако дете, което е записано има пуснати кандидатури, то след 17:00 ще бъдат изтрити автоматично.
Съветвам ви в 17:00 ч. да проверите дали кандидатурите ви седят. Най-вече и за ваше спокойствие.

За КЕП, мога да твърдя, че за нас второто дете, което му излезе заявлението, е записано. По принцип щом заявлението е проверено от СО трябва със сигурност да го отбележим като записано, според мен дори веднага щом излезр известието.  Остава ние само да си го вкараме като вх. номер и ако трябва да се свържем с родителите във връзка примерно с удостоверението на детето...
Ние бяхме приети на първо класиране по второ желание. Записах го и си беше отбелязано в системата. Сега влязох да видя колко записани има и с изненада видях съобщение, че е приет на второ класиране по първо желание... И не знам какво да правя....
Уж не можеше да се случи
Бяхте ли подреждали желания ?

# 111
 • Мнения: 6
Бяхте ли подреждали желания ?

За първото класиране -  да, за второто класиране беше останало само първото желание.
И не сме се отписвали. Утре ще звънна в училището да питам.
Навсякъде пишеше, че записалите се деца НЕ участват в следващите класирания.

# 112
 • Мнения: 1 138
Бяхте ли подреждали желания ?

За първото класиране -  да, за второто класиране беше останало само първото желание.
И не сме се отписвали. Утре ще звънна в училището да питам.
Навсякъде пишеше, че записалите се деца НЕ участват в следващите класирания.
Аз бих го приела като мега късмет и предназменование и се обади в новото училище дали им излиза детето ,че може да се запише ...ако да - отиваш директно да си теглиш документите от старото( ако си оставила оригинала за ПГ)  и казваш,че детето се е  класирало на по-високо желание ( без да се обясняваш ,че не си го отписала през системата и т.н.).

# 113
 • Мнения: 209
Аз доколкото разбрах при класиране се премахват по-ниските желания, а с по-горните продължавате към следващото класиране.
Не, това с премахване на по-ниските желания става по време на циклите при изпълнението на самото класиране. Влезте в миналата тема, където съм го обяснил по-подробно как става номера.

За всяко следващо класиране се редят нови желания. Това, което се е случило при Sea_born е бъг или недоглеждане от страна на СО и администраторите на системата. Лично аз смятам, че ще е малко некоректно, чисто от морална гледна точка, ако отпише детето от училището, в което е прието на първо класиране, и отиде да го запише в "новото". Да факт, не е тяхна грешката... но пак... не върви...

# 114
 • Мнения: 2 108
Бяхте ли подреждали желания ?

За първото класиране -  да, за второто класиране беше останало само първото желание.
И не сме се отписвали. Утре ще звънна в училището да питам.
Навсякъде пишеше, че записалите се деца НЕ участват в следващите класирания.
Аз бих го приела като мега късмет и предназменование и се обади в новото училище дали им излиза детето ,че може да се запише ...ако да - отиваш директно да си теглиш документите от старото( ако си оставила оригинала за ПГ)  и казваш,че детето се е  класирало на по-високо желание ( без да се обясняваш ,че не си го отписала през системата и т.н.).
+1
Да разгледаме ситуацията без емоции. Независимо как ще постъпи Sea_born , по вина на СО винаги едното място за второ класиране се губи (за нейното дете са блокирани 2 места). Където и да запише детето е еднакво морално. Успех.
Чудя се друго - дали това е бъг или схема да остане свободно място в желано училище разчитайки, че родителите няма да проверяват след записване по второ желание???

# 115
 • Мнения: 209
Включвам се да напомня относно записването на приетите на второ класиране

Дните 16.06 и 18.06 са обявени за НВО в 7 и 10 клас. Съответно по време на провеждането на изпитите не се допускат външни лица в сградата на училището. Затова ви съветвам да проверите в сайта на училището, в което сте приети или профила му в ИСОДЗ за информация относно тези дни.

# 116
 • Мнения: 256
Защо има деца, които стоят едновременно в списък класирани (2ро класиране) и списък чакащи. А други не?

# 117
 • Мнения: 209
Защо има деца, които стоят едновременно в списък класирани (2ро класиране) и списък чакащи. А други не?
Може тези, които са класирани, да не искат да се запишат в това училище и вече да са си подредили новите желания. Ако гледате само инициалите, не значи, че са същите деца. Може да са с еднакви инициали, но с различни идентификационни номера.

# 118
 • Мнения: 6
Аз бих го приела като мега късмет и предназменование и се обади в новото училище дали им излиза детето ,че може да се запише ...ако да - отиваш директно да си теглиш документите от старото( ако си оставила оригинала за ПГ)  и казваш,че детето се е  класирало на по-високо желание ( без да се обясняваш ,че не си го отписала през системата и т.н.).
+1
Да разгледаме ситуацията без емоции. Независимо как ще постъпи Sea_born , по вина на СО винаги едното място за второ класиране се губи (за нейното дете са блокирани 2 места). Където и да запише детето е еднакво морално. Успех.
Чудя се друго - дали това е бъг или схема да остане свободно място в желано училище разчитайки, че родителите няма да проверяват след записване по второ желание???

Приемам го за бъг и счетох за редно да го споделя (тук и с училищата) с идеята да може да се промени системата или правилата за в бъдеще

# 119
 • Мнения: 256
Защо има деца, които стоят едновременно в списък класирани (2ро класиране) и списък чакащи. А други не?
Може тези, които са класирани, да не искат да се запишат в това училище и вече да са си подредили новите желания. Ако гледате само инициалите, не значи, че са същите деца. Може да са с еднакви инициали, но с различни идентификационни номера.
Да - едни и същи номера и инициали са.
И ми остава питането със смяната на адрес в събота...

# 120
 • Мнения: 209
Да - едни и същи номера и инициали са.
И ми остава питането със смяната на адрес в събота...
Вашето питане е във връзка с това, че изведнъж се сменя адрес. От това, което разбирам, става ясно, че вие и още 2 деца сте трета група и кандидатствате за 1 място на второ класиране. Вашето дете и детето, което в последствие става четвърта група, не са класирани. Поправете ме, ако бъркам.

В системата до колкото си спомням групите (1-а, 2-а, 3-а и 4-а) се въвеждат ръчно от родителя. После родителят си подава заявлението. След това служебно се проверява дали въведените данни отговарят на НБД "Население".

Нека не забравяме, че всеки един може да си смени адресната регистрация по всяко едно време. Може да е сменена адресната регистрация и детето вече да попада в четвърта група за съответното училище и родителите да са го отбелязали това. Нека не забравяме, че данните се актуализират почти веднага. Има адски много варианти какво се е случило. Тук само предполагаме.

Факт, системата има бъгове, факт е, че и е в "опитна експлоатация", но не ми се вярва и не искам да вярвам от СО да правят шмекерий с адресите... Може и аз да съм прекалено голям оптимист... кой знае...

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 15:24 от epicagotenmoten

# 121
 • Мнения: 2 113
Защо има деца, които стоят едновременно в списък класирани (2ро класиране) и списък чакащи. А други не?
Може тези, които са класирани, да не искат да се запишат в това училище и вече да са си подредили новите желания. Ако гледате само инициалите, не значи, че са същите деца. Може да са с еднакви инициали, но с различни идентификационни номера.
Да - едни и същи номера и инициали са.
И ми остава питането със смяната на адрес в събота...
Родителите не искат да ги запишат. Най-вероятно не харесват училището, но не искат и да загубят сигурното си място в него. В същото време има деца за които училището е първо желание, но или не им.стига група и точки или не са изтеглени на лотария.

# 122
 • Мнения: 889
Мен пък ме впечатли един пост във ФБ групите.
Майката споделяше, че са втора група, защото все още няма 3 години уседналост. Детето посещава предучилищна група в училището, но не е класирано в 1ви клас, защото няма места дори за тези, които са първа група.

Аз се чудя има ли друга държава където децата да са подложени на такъв абсурд?  Толкова НПО-та има в тези работни групи,  как поне те не се замислят на какви глупости подлагат децата. В същото време ако има детето брат/сестра в същото училище автоматично преминава в първа група?!?!  Не знам за вас, но на мен лично ми изглежда безумно децата всяка година да сменят училище.

# 123
 • Мнения: 209
Това е навсякъде не само в София. Приемът се осъществява на основание Наредба № 10 от 2016 за организация на дейностите в училищното образование. Там са описани всички критерий. Тази наредба се издава от МОН и не съм сигурен дали там се наместват НПО-тата или само експертите от МОН.
Столична община е само длъжна да организира начинът на подаване/класиране както и графика за дейностите.

# 124
 • Мнения: 2 113
Замислям се, дали многовластието не е причина за нерешаване на проблемите. Един директор за да открие нова паралелка или повече места трябва да се моли на общината, на инспектората и на министъра. Та на ниско ниво са с вързани ръце, а на високо не им стига вътъка за да си направят сметката. А приравняването на деца от други райони с братчета и сестричета в някое "елитно" училище е много несправедливо. Никой не е длъжен да се съобразява с тях. Да не им дават първа група, а само допълнителни точки за четвърта и да се оправят.

# 125
 • Мнения: 889
За мен лично е абсурдно.
На много места в Европа организират плавен преход между ДГ и училището, а ние какво правим? Къде всъщност е позиционирана психическата грижа за децата в нашето образование?

# 126
 • Мнения: 2 113
За мен лично е абсурдно.
На много места в Европа организират плавен преход между ДГ и училището, а ние какво правим? Къде всъщност е позиционирана психическата грижа за децата в нашето образование?
каква психическа грижа? Те не им дават възможност да учат в училището па район, а вие за други грижи говорите.

# 127
 • Sofia
 • Мнения: 2 736
Защо да не им дават възможност? Нали именно затова направиха всички тези промени - децата да учат в най-близкото (уж) училище.

# 128
 • Мнения: 86
Не знам за вас, но на мен лично ми изглежда безумно децата всяка година да сменят училище.
[/quote]

Докато има райони, в които децата надвишават с много свободните места, както и докато отговорните органи не започнат най - накрая да вземат мерки за качеството на образованието, за да не се стига до там за едни училища да има страхотен наплив, а в други да не успяват да се запълнят класовете, все ще е безумно. Защото каквито и критерии да се измислят, те винаги за едни ще са изгодни, а за други - не. Също много важно е тези правила и критерии да не се променят всяка година, защото това създава несигурност и страшна бъркотия, а родителите не могат да си направят никаква прогноза и стратегия.
Всеки критерий може да се приеме за несправедлив - зависи от коя страна го гледаме. В случая на Вашата позната - тя вероятно би искала предучилищната да води детето също в първа група. Което е много щадящо за тези деца, наистина. Но в някои случаи това ще е в ущърб на децата, които живеят в околните блокове и които може да не успеят да се класират. И за тях няма да е справедливо да пътуват сутрин и вечер до някое си училище, само защото някое друго дете е било в училището в предучилищна, без реално да живее наоколо. Особено, ако при записването се е знаело, че няма как да премине автоматично.
Това за брат/сестра до 12 години не се харесва особено от хора, които са си първа група заради адреса и по този начин не получават никакво предимство (проблем е в училищата, където няма място за всички от първа група). Моите наблюдения са, че мнозинството от тези с деца до 12 години са си първа група, защото и по-големите деца са влизали по адрес там.  За тях е по-изгодно да имат друго дете над 12 години - така хем ще са първа група, хем ще имат и точки. Обаче пък тези, които са с едно дете се чувстват ощетени.
Ето, много хубаво е предложението с точка за месторабота. НО аз като родител на дете, което 2 години не можеше да се класира за градина, понеже всички около мен си извадиха бележка, че си работят от квартала, а нямаше нито един такъв случай, съм против. Защото стават страшно много злоупотреби и са трудно доказуеми.
Та така. Като родители трябва да настояваме за качествено образование във всяко училище.

# 129
 • Мнения: 2 113
Защо да не им дават възможност? Нали именно затова направиха всички тези промени - децата да учат в най-близкото (уж) училище.
Те им дадоха възможност, но после не ги приеха. Виж списъка за 55-то. В групата на децата ми ке сещам за 4 батковци в 55-то. Едно от децата кандидатства година по-рано, защото следващата година няма да има първа група, а само 4 точки. Други две ще кандидатстват следващата гадина и едно е с 4т. и няма да кандидатства там. Ако не даваха първа група на такива деца, неприетите поне щяха да бъдат по-малко на брой.

# 130
 • Мнения: 889
Защо да не им дават възможност? Нали именно затова направиха всички тези промени - децата да учат в най-близкото (уж) училище.

В някои училища не могат да приемат всички от 1ва група, за  2-ра и 3-та дори не говорим.
Цитат
В случая на Вашата позната - тя вероятно би искала предучилищната да води детето също в първа група.
Ако визираш мен, то поста не беше на моя позната. И жената пишеше, че са 2-ра група. Може да няма училище,в което да са 1-ва група, защото са се преместили. Ние живот и здраве също ще се местим. Ако не си запазим адреса, няма да има нито едно училище, в което да сме 1ва група.

Чудесно е да не се пипат критериите, но според мен няма да стане. Както за ДГ ги променят всяка година вече 10г, така и за училищата ще ги променят, защото винаги ще има недоволни хора.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 17:03 от nellytan1

# 131
 • Мнения: 209
За пръв път отворих картата на 55. СУ. Не знам какво се очаква, като се има предвид, че в район "Студентски" се водят само 2 училища - 55 и 8. Прикачвам малко сравнение на картите на 55 и 8.
55. СУ
Скрит текст:

8. СУ
Скрит текст:

И с просто око се вижда, че 55. има много по-голям район, който трябва да поеме. Тука е грешка на СО относно разпределението. Пък и... само 2 училища в един район....

# 132
 • Sofia
 • Мнения: 2 736
Защо да не им дават възможност? Нали именно затова направиха всички тези промени - децата да учат в най-близкото (уж) училище.
В някои училища не могат да приемат всички от 1ва група, за  2-ра и 3-та дори не говорим.


Това са единични случаи. Като цяло системата си работи и в повечето случаи се стига до прием и на деца от 4-та група.
Следователно в тези единични случаи трябва да се реши проблемът с наличната/липсващата база, а не да се променят критерии, които засягат деца от цяла София.

# 133
 • Мнения: 889
То всичко, което не те засяга е единични случаи.

Покрай сегашния ни адрес има 3 училища. В нито едно от 3-те не се стигна до прием на 4-та група дори на 2-ро класиране.

А да не говорим, че на доста от приятелите ни в райнона, децата им по една или друга причина се оказва, че не са регистрирани в нашия район и сега масово хората си пререгистрират децата. Та след време да не се окаже, че в повече училища недостигат местата за 1ва група.

Последна редакция: пн, 14 юни 2021, 17:24 от nellytan1

# 134
 • Мнения: 256
При мен също е така... Гранични са ми 55 и 145. Там първа група ме се класират.

# 135
 • Sofia
 • Мнения: 2 736
То всичко, което не те засяга е единични случаи.

Покрай сегашния ни адрес има 3 училища. В нито едно от 3-те не се стигна до прием на 4-та група дори на 2-ро класиране.

И това всичкото е заради братчета и сестричета до 12г? И в трите училища?
И ние живеем между три училища - и в трите се стигна до прием на деца от 4-та група.

55-то и 145-то са частен случай заради Шилер. Там наистина има много братчета и сестричета + това, че рейтингът им се вдигна пак заради сдруженията и сега са много по-желани + това за 55-то, че районът му е много голям.

# 136
 • Мнения: 2 113
То всичко, което не те засяга е единични случаи.

Покрай сегашния ни адрес има 3 училища. В нито едно от 3-те не се стигна до прием на 4-та група дори на 2-ро класиране.

И това всичкото е заради братчета и сестричета до 12г? И в трите училища?
И ние живеем между три училища - и в трите се стигна до прием на деца от 4-та група.

55-то и 145-то са частен случай заради Шилер. Там наистина ма много братчета и сестричета + това, че рейтингът им се вдигна пак заради сдруженията и сега са много по-желани + това за 55-то, че районът му е много голям.
Не знам, дали е само за това, защото нямам данните от ГРАО, но със сигурност братчетата и сестричетата утежняват ситуацията.
И в двете училища има сдружения и там приема е по проблемен от съседните училища. Дори 125-то и 119-то успяха да приемат всички от първа, втора и трета група.

# 137
 • Мнения: 889
То всичко, което не те засяга е единични случаи.

Покрай сегашния ни адрес има 3 училища. В нито едно от 3-те не се стигна до прием на 4-та група дори на 2-ро класиране.

И това всичкото е заради братчета и сестричета до 12г? И в трите училища?
И ние живеем между три училища - и в трите се стигна до прием на деца от 4-та група.

55-то и 145-то са частен случай заради Шилер. Там наистина има много братчета и сестричета + това, че рейтингът им се вдигна пак заради сдруженията и сега са много по-желани + това за 55-то, че районът му е много голям.

Според мене не е заради братчетата и сестричетата. В района има много жилищни блокове и според мен си пълнят училищата.