Постъпвайки на нова работа, ние се интересуваме от заплатата, разбира се, но и от възможностите за растеж в кариерата. А знаете ли колко тежи външността ви в оценката кого да повишат и кого – не?

Големите агенции за подбор на персонал отбелязват, че изискванията към личността се променят. Ако през 90-те пред красивия човек се откривали и красиви перспективи, то сега се обръща далеч по-голямо внимание на професионалните качества. Това не значи, че представителният външен вид не помага, напротив. Има редица професии, в които външният вид е визитна картичка и ако не се доближавате до еталона, то и кариерата ви, общо взето, няма да стане за пример.

Да разгледаме основните грешки, които биха ви попречили, за да се издигнете по служебната стълба.


Грешка 1. Неподдържан маникюр

Олющен лак, прекалено дълги нокти, ярък маникюр или пълното му отсъствие правят неприятно впечатление на събеседника.

Ноктите трябва да са със средна дължина и бежово-розов неутрален лак. Това, че трябва да са чисти, се подразбира.

Грижата за ръцете е признак на култура и при жените, и при мъжете.

Грешка 2. Непокорна коса и ярък грим

Експериментите във външността винаги са давали храна за клюкарите в офиса. И ако внезапно се появите с алена коса, ясно е, че това ще бъде тема не само на деня, а и на седмицата.

Не рискувайте! Косите ви трябва да са винаги чисти и по възможност - прибрани. Буйните къдри озаптете в кок или плитка. Гримът ви трябва да е в пастелни тонове, в никакъв случай блестящ, още повече че ярък грим отива на много малко лица.

Грешка 3. Предизвикателно къса пола

Оставете свръхкъсото мини за вечерното излизане. Появяването ви в офиса в подобен вид е недопустимо. Според етикета полите би трябвало да покриват коленете ви, когато сте седнали. Е, нека не сме толкова консервативни и допуснем дължина до два пръста над коляното. Ако искате да изразите себе си чрез дрехите, правете го с ризите и блузите, които обличате с костюма. Там можете да си позволите интересен дизайн, ярък цвят или яка със странна форма.

Грешка 4. Бижутата

Големите обеци привличат вниманието към лицето и косата ви. Но отвличат от това, което казвате. Избягвайте ги, както и носенето на повече от един чифт от тях. Многото гривни и пръстени също нямат място в офиса. Сигурни сме, че след работно време има къде да ги носите.

Мъжете могат да си позволят две неща - часовник и венчална халка.

Грешка 5. Пиърсинг и татуировки

Виждали ли сте мениджъри от висок ранг с татуировки?

Ако толкова го искате, направете си тату на място, което е недостъпно за погледите на околните. Впрочем, облеклото за офиса трябва да покрива раменете и опашната кост, имайте го предвид при избора на място за татуировки.

Колкото до пиърсинга, за повечето хора това е проява на лош вкус, така че обицата на езика е неуместна.

Грешка 6. Голи крака или шарени чорапогащи

В някои офиси има дрескод, който не търпи отклонения, в други са допустими някои волности. И в двата случая на чорапогащник като рибарска мрежа или щампован с ярки цветя не би се погледнало с добро око. Най-добрият избор са чорапогащници с телесен цвят, които подхождат на всеки делови костюм. Черните на цвят са за жените със стройни крака. Черното стеснява фигурата, но очертава всеки дефект в силуета.

В колективи, където дрескодът е условно понятие, можете да си позволите чорапогащници на дребни фигури, но нищо екстравагантно.

Говорим за чорапогащници, защото сме убедени, че няма да си позволите да облечете пола и да покажете голи крака в офиса.

Грешка 7. Силна миризма на парфюм

Някои страдат от алергии, а някои просто не харесват силните миризми. Избирайте внимателно парфюма си. Не забравяйте, че парфюмерийната промишленост произвежда дневни и вечерни, леки и по-силни аромати, а в случая на вас ви трябва такъв, който е подходящ за делови срещи - ненатрапчив и лек. В затворено помещение няколко тежки аромата биха могли да ви докарат неприятно главоболие.

Грешка 8. Ярки чорапи

Мъжете не бива да забравят, че чорапите също са важна част от гардероба им. Дължината на чорапите трябва да е такава, че когато кръстосат крак върху крак, да не се вижда гола кожа. Цветът им трябва да е същият или един тон по-светъл от панталона.

Грешка 9. Неподходящи обувки

През пролетния, есенния и зимния сезон трябва да имате чифт за смяна в офиса. Не бива да ви виждат с кални или мокри обувки.

Женските обувки трябва да са на средно висок ток. Едната причина е, че надали ще ви е удобно 9 часа на 15 см над земята и втората - шефът няма да оцени екстремно дългите ви крака, можете да сте сигурни в това.

В офиса не се обуват маратонки, гуменки и чехли - те са предназначени за отдих и спорт.

Мъжете трябва да помнят, че обувките и колана трябва да се съчетават както по цвят, така и по качество на материала.

Грешка 10. Размер на дрехите

Старайте се да купувате дрехи, които ви стоят абсолютно точно. Ако панталонът е дълъг, посетете шивач, за да го скъси. Ако сакото е прекалено обемно в раменете, значи не е моделът, който е подходящ за вас. А широките пуловери с размъкнат вид въобще нямат място в гардероба ви.


Колкото и да се съпротивлявате, на определен етап от кариерата външността ви ще има по-голямо значение, отколкото ви се иска. Това е времето, в което ще намерите своя стил и ще изградите навици. След няколко повишения костюмът ви ще стане атрибут на вашия успех, а не просто опаковка на ума.

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 18:00 от Редактор*