Колко несвършени неща! А колко още няма да свършим...

Понякога ни се иска денонощието да има 30 часа. Не – 40. Не, нека са 48!
Все едно, пак нещо ще остане несвършено. Защото всичко зависи не от количеството време, а от правилното му разпределение. Опитайте се да следвате съветите в долните два раздела. Те ще ви помогнат да сте максимално ефективни за минимум време.


С часовник в ръката

Да започнем с изходните данни: вземаме часовник и старателно записваме цял един ден – по часове и минути. Всичко, което ни сe налага да свършим. Всичко!

На другия ден – същото.

Изхождайки от мисълта, че един път е случайност, два – съвпадение, а три – система, записваме и третия ден.

Сега да анализираме данните.

Според немски тайм мениджъри (хора, занимаващи се с оптимизация на работното време), почти 20% от работното време изтича за дейности, които нямат никакъв резултат. Преценете собственото си време: колко от него е заето от кафепиене, поправка на грима, сърфиране в интернет или бъбрене по телефона? Да, ето го резервът ви от време!

Прекратете времеизяждащите занимания или поне ги ограничете до фиксиран размер. Съчетавайте някои от тях с полезни дейности. Защо не говорите по телефона, ползвайки хендсфри, като ръцете ви остават свободни за разтребване на дома?


Живот по план

Искате да успеете? Тогава планирайте. Без план е невъзможно.

Разработете дългосрочни (за година напред), средносрочни (за месец) и краткосрочни (седмични) планове. Планирайте следващия ден още вечерта, а сутринта го прегледайте и оптимизирайте на свежа глава.

Не се опитвайте да обхванете безкрайно много задачи, невъзможно е да ги изпълните. Запомнете това, успокойте се и си поставете реални цели. Научете се да си отказвате това-онова. Разделете задачите на важни, немного важни и незначителни. Следвайте този ред при изпълнението им.

В процеса на планиране внимателно се вслушвайте в себе си, в собствения си ритъм на живот. Някои хора са по-работоспособни сутрин, други - вечер. Открийте кое е вашето време и планирайте най-важните си задачи точно тогава.


И все пак, някъде в плановете, вмъкнете и малко време за губене.

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 13:13 от Редактор*