Както става ясно от термина, синдромът се изразява в проява при мъжете на сродни симптоми като тези на техните бременни съпруги или партньорки.

Синдром Кувад/Couvade Syndrome/ носи името на ритуала "кувад" - древен обичай у някои народности преди векове, при който, докато траело раждането на жената, мъжът лежал и показвал страдание, като по този начин "приемал" част от болката върху себе си.

Мъжете, страдащи от синдрома Кувад, не само изпитват съпричастност към неразположенията на бременната си жена, но и буквално страдат от същите симптоми - гадене, повръщане, раздразнителност, световъртеж, болки в гърба и корема и често драстично напълняват.
В изключителни случаи коремът на бащата може да се увеличи подобно на бременна в седмия месец и теглото му да се увеличи с около 11-13 кг /лъжлива бременност/.
Наред с тези симптоми се наблюдават емоционална лабилност, повишена раздразнителност, депресия, безсъние и др. Симптомите на синдрома обикновено се появяват в късните етапи на бременността, макар че не е изключено още след първия триместър да са налице.
След раждането всички симптоми изчезват.

По-рано се е смятало, че причините са психологически, но проучвания показват, че при мъже, съжителстващи с бременна жена, се наблюдават хормонални промени, обикновено започващи в края на първото тримесечие и продължаващи до няколко седмици след раждането.

Последна редакция: ср, 18 авг 2021, 17:51 от Редактор*