Какви родители сте според гардероба на детето?

Няма родител, който да не се умилява от накипрените миниманекени в детските магазини и да не купува "сладурски" дрешки в промишлени количества - толкова много, че не успява да ги облече на детето дори по веднъж, защото вече са му малки.
След няколко такива случки родителите преразглеждат отношението си към детския гардероб и се присъединяват към една от следните групи:

Модерни

Купуват скъпи дизайнерски дрешки "от котюр" (обикновено при задграничен шопинг-тур). Дрешката трябва да бъде не просто хубава, а идеална и индивидуална. Тениска с незабележимо петънце не обличат даже и вкъщи. Тяхното дете не може да бъде видяно увлечено в игра на пясъчника или по корем на пързалката с искрящо белия гащеризон. То във всеки един момент изглежда като оживял модел от каталог за модни дрехи.

В тази група влизат новобогаташите и/или шопингманиаците.

Аргументи За: модно, качеството съответства на цената, детето изглежда забележително на която и да е снимка, възпитава се собствен стил от ранно детство.

Аргументи Против: скъпо и труднодостъпно.


Средна класа

Купуват дрехи на известни марки от средна ценова категория, често от Интернет магазини или от МОЛ-а. От базари не купуват, а "китайски дънки" смятат за обидна дума.

Делят се на две подгрупи:

- тези, които искат да принадлежат към групата на модерните, но не им достига финансов капацитет. Често участват в колективно пазаруване, наясно са с всички разпродажби, не отказват маркови дрехи втора употреба, но никога не биха го признали

- към втората група спадат тези, които смятат, че е нецелесъобразно хвърлянето на излишни пари за дизайнерски дрехи, но все пак искат децата им да са облечени красиво и качествено. Икономисват, но не фанатично. Купуват вещи заради красотата и удобството, не толкова заради фирмения етикет, домашните и летните дрехи са меки, удобни, перат се в пералня, не губят формата и цветовете си. Основен принцип е оптимално съчетание между качество и цена.

Аргументи За: такива дрешки се носят дълго, изработени са добре, "растат" с децата - предвидени са ластици и копчета за отпускане, има достатъчно богат избор по магазините, струват в пъти по-малко от дизайнерските.

Аргументи Против: все пак са скъпи, някои марки изискват специални грижи за материите, възможно е да се види и друго дете със същите дрехи.


Пестеливи

Купуват сравнително евтини дрешки от базарите, предимно родно и китайско производство, не пренебрегват разпродажби и са редовни посетители на магазините втора употреба. Без морални терзания приемат дрешки за доизносване от приятелки и роднини. Спокойно обличат розово боди на момченце и тениска с Батман на момиченце, съчетавайки лилав чорапогащник с жълта пола.

В тази група влизат:

- икономисващите по неволя. Те грижливо събират, пазят и предават по наследство дрешките, за да не се образува нова дупка в семейния бюджет

- икономисващи заради принципите си. Те не виждат смисъл да се хвърлят пари за нещо повече от минимално необходимото. Не обръщат внимание на разръфаните ръкави или протритите колена - нали затова е купена тази евтина дреха, за да могат да я хвърлят без жал, когато се скъса.

Аргументи За: евтини, могат да се подменят без да се влагат много пари, вещите не успяват да омръзнат, лесно достъпни са.

Аргументи Против: ниско качество на тъканите и изпълнението - излиняват, губят форма и цветове, често са направо кичозни, за модни тенденции и дума не може да става.


Практични

Купуват всякакви дрехи - и евтини, и не толкова. Домашните дрехи обикновено са от не особено скъпи материи, с качество, отговарящо на ниската цена, но пък не ти е жал, ако детето я нацапа или скъса. При износване просто се хвърля и се купува нова.

Относително скъпи дрехи се купуват "за излизане", особено зимни якета и ботушки, които не е задължително да са и красиви, но пък са топли и сухи.

Децата на практичните родители са свободни да скачат в локвите или да се заровят до ушите в пясъчника - определено мама няма да припадне при вида им.

Аргументи За: разумно съчетание между евтини и скъпи дрехи в гардероба с възможност за избор в различни ситуации.

Аргументи Против: Възможно е да се случи нещо с дрехата "за излизане" и за момента да е непосилно (финансово) набавянето на нова със същото качество.

 


Както виждате, възможностите за подбиране на детския гардероб са много. Не забравяйте да украсите всяка дрешка с капка любов - тя струва повече от което и да е дизайнерско парцалче.

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 11:14 от Mamma