Грижата за хладилника е важен и отговорен процес, от който зависи здравето на цялото семейство.

Почистването трябва да се прави на всеки 2 – 3 седмици. Това включва както почистване на самия хладилник, така и преглед на продуктите в него.

Съвременните хладилници се саморазмразяват, но ако притежавате по-стар модел, изключете и оставете вратата отворена. Не се опитвайте да откъртвате леда - ако бързате, оставете вътре купа с гореща вода и затворете вратата.

След като размразите, дезинфекцирайте всички вътрешни и външни повърхности, включително кошницата за зеленчуци и полиците по вратата.

Има специални спрейове за почистване на хладилник, които не изискват плакнене, но можете да ползвате и всеки друг кухненски дезинфектиращ препарат, при условие че след него изплакнете и подсушите с чиста кърпа.

Ето и някои правила за експлоатация на хладилника, които биха удължили живота му:

  • Не го слагайте непосредствено до нагревателни уреди, нито на място, директно огрявано от слънцето.
  • Регулирайте температурния режим в зависимост от окръжаващата го среда. Оптималната температура за съхранение на хранителни продукти е 4 – 8оС, при по-ниска продуктите могат да замръзнат, а и ледът ще се образува по-бързо, повишавайки разхода на електроенергия. Не допускайте лед с дебелина по-голяма от 5 – 6 мм.

  • Не слагайте гореща храна в хладилника. Това вреди на работата му и повишава разхода на ток.
  • Сведете до минимум отварянето и затварянето на вратата му. Надничайки в хладилника, извадете наведнъж всичко, което ще ви трябва.
  • Не съхранявайте в него това, което би могло да стои в шкафа. Той употребява излишна енергия, за да охлади нещо, което чудесно се съхранява и на 20оС. Освен това прекаленото запълване на хладилника пречи на циркулацията на студения въздух и също води до преразход на енергия.

  • Продуктите със силен мирис, както и тези, които абсорбират миризми, съхранявайте плътно опаковани в домакинско фолио или в завързани найлонови пликове.


Да се говори за десетилетия безпроблемна работа на хладилника е прекалено, но ако полагате необходимите грижи, той би могъл да ви служи дълго след гаранционния срок.

Последна редакция: нд, 11 юли 2021, 18:17 от Редактор*