Да, нормално е, но определено изглежда странно и плашещо понякога.

Спането с отворени очи - "нощен лагофталм" /nocturnal lagophthalmos/ - в медицинската терминология е безвредно и не означава, че детето ви има проблеми със съня. Често срещано е при бебетата и се израства на възраст около 12 до 18 месеца.

"Никой с точност не знае защо някои бебета спят с отворени очи" - казва Тара Леви, лекар-натуропат в Конкорд, Калифорния, но може би има връзка с това, че прекарват по-голямата част от съня си във фаза REM (Rapid Eye Movement) или "бързо движение на очите".

"Спането с отворени очи се случва по време на REM фазата, която е по-активен цикъл на съня", обяснява д-р Леви. "Бебетата прекарват много повече време в тази фаза, отколкото възрастните - около 50% от общото време на сън."

Ако това ви притеснява и ви изглежда страховито, внимателно притворете клепачите на детето. Консултирайте се с педиатър, ако детето ви спи с отворени очи в продължение на много часове или го прави редовно след 18 месечна възраст.

В много редки случаи, малформация на клепачите може да е причина да не се затворят нормално (Лагофталмус - заешко око), в противен случай не се страхувайте от детето "зомби".

Има данни, че нощният лагофталм е наследствен. Затова попитайте партньора си дали и вие не спите с отворени очи.

Забележка: В редки случаи това може да е знак за здравословни проблеми при възрастните - увреда на лицевия нерв, проблеми с щитовидната жлеза, дори и някои видове тумори. Консултирайте се с лекар, ако сте притеснени.

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 15:52 от BG-Mamma™