Как да осигурим безопасна среда за домашния любимец?

Изобилието от стайни растения и бурно цъфтящи, благоуханни клонки създават неповторим уют на жилището. Но ето че се появява една малка мяукаща топчица и обръща всичко с главата надолу.

По природа котките са много любопитни и това невинаги е безопасно за тях. От неуместната си любознателност страдат най-вече тези, които прекарват целия си живот в апартамент. Много скоро след нанасянето си ще заварите любимката, ако не при скъпата на сърцето ви драцена, то преобърнала красивата празна декоративна саксия.

Независимо от това, че котките са заклети месоядни, те обичат да похапват и млада трева. Когато не я намерят наоколо, с удоволствие опитват хлорофитум, драцена или циперус. Много е възможно с тях да получат и някакви допълнителни количества витамини и минерали.

Известно е, че в готовите храни количеството на фолиева киселина е недостатъчно, а това може да доведе до изоставане в развитието на котката. Животните, страдащи от разстройство на храносмилането, могат да погълнат голямо количество трева, предизвиквайки повръщане. Хранителният им тракт се задръства от космите, които поглъщат при миенето си, затова те използват тревата като естествено очистително. Това, че котката "пасе" е безопасно за нея, стига тревата да не е обработвана с хербициди и да не е отровна.

Списъкът на отровните растения е дълъг. Вярно е, че има котки, които всекидневно се разхождат из тях, особено живеещите навън. Оказва се, че имат достатъчно здрав разум, за да не ги ядат.

На първо място сред растенията, които биха отровили котката ви, се нарежда семейство Змиярникови. Най-разпространените от тях са аглаонема, алоказия, антуриум, дифенбахия, замиокулкас, кала, колоказиум (трилистник), монстера, сангониум, спатифилиум, филодендрон. Клетъчният сок, който изтича при нараняване на стеблото им, предизвиква обриви по кожата и болки в гърлото, а при попадане в очите – конюнктивит и необратими изменения в роговицата.

  • Сокът от листата на филодендрона при поглъщане може да доведе до болезнено парене по езика и гърлото, както и до увреждане на бъбреците.
  • Листата на монстерата предизвикват болезнени изгаряния по езика, устата и гърлото, които могат да доведат до образуването на мехури.
  • Дифенбахията съдържа киселина, която причинява тежки изгаряния на лигавицата. В резултата на това, котката може да изпитва затруднения в храненето и дори в дишането. Попадането ѝ в очите може да има много неприятни последици.
  • Отравянето със сциндапсус може да доведе до разстройство.


Растенията от семейство Млечкови (кротон, ятрофа, акалифа) съдържат еуфорбин, който би причинил тежки отравяния на домашния ви любимец – дълго незаздравяващи рани по устната кухина и глътката, както и възпаление на очите, а оттам и временна слепота, нарушения в стомашно-чревния тракт и смущения в нервната система.

Семейство Зимзеленови (адениум, аламанда, дипладения, катарантус, олеандър, пахиподиум) съдържат алкалоиди и глюкозиди, които нарушават дейността на сърдечносъдовата и нервната системи.

Не само стайните растения, а и водата във вазите може да се окаже опасна за котките. В магазините за цветя се добавят различни препарати, които да поддържат свежестта на цветните композиции. Ако котката пие вода от ваза, в която е потопен такъв букет, може да получи тежко отравяне. Даже обикновеният аспирин, който добавяме в домашни условия, може да я отрови.

Балконските растения също могат да представляват опасност, ако в композициите има медоносни цветя, те привличат пчели и котката, която се прави на ловец, може сериозно да пострада.

На практика за котката няма недостъпни места. Съветът да вдигнете високо цветята от изброените семейства е безсмислен. Не чакайте трагедията, а подарете растението на приятели или го занесете в офиса.

Ако вече по някакъв начин котката се е добрала до отровно цвете, можете да ѝ окажете първа помощ, промивайки очите ѝ или давайки активен въглен. Не губете време и я закарайте на ветеринар. Най-лошият случай е да е похапнала във ваше отсъствие. За съжаление, котките са изключително търпеливи и невинаги можем да забележим навреме, че любимката ни е отровена.

Затова си създайте навик, завръщайки се у дома, да проверявате целостта на стайните си растения. И естествено, да погледнете своето животинче.


Не забравяйте, че растенията за опасни и за вашите деца.


Image: natika / 123rf.com

Image: FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 14:11 от Редактор*