Според разпространеното мнение за мъжете редовният секс е нужен просто физически, докато жените могат да минат и без него.

Против такава дискриминация се обявяват не само представителките на нежния пол. Лекарите потвърждават: както физически, така и психически жената има нужда от редовен и качествен полов живот, а неговото отсъствие води до сериозни проблеми.
Какви по-точно са те?


Депресия и стрес


Сексът е един от най-добрите и най-приятните естествени антидепресанти. В процеса на полов контакт мозъкът отделя хормоните на радостта, наречени ендорфини, а именно техният недостиг в организма води до депресия. Естествено, до дефицит на ендорфини води не само дългото въздържание, но ако то е съчетано с интензивно натоварване или някакви емоционални неуредици, може да се сблъскате с проблеми на нервна почва.

Освен това, както твърдят психолозите, в отсъствието на секс жената се стреми да го замени с нещо друго. Натоварва се все повече с домашни и служебни задължения, усилено се занимава с децата си - опитва се да се изчерпи душевно и физически, предизвиквайки по този начин умора, депресия и стрес.


Понижаване на имунитета

Сексът е особено необходим в ранната есен. Той активира защитните механизми на тялото и действа като отлична профилактика на простудата и грипа. Според експериментите на английските физиолози, при хората, правещи секс 2 пъти седмично, имунитетът е с 30% по-силен, отколкото при самотните и незадоволените в интимния живот. Освен това, простудните и вирусните заболявания при първите протичат много по-бързо и леко и колкото по-чести са половите контакти, толкова разликата е по-забележителна.


Сърдечни и съдови заболявания

Във филмите често използват сюжета "смърт по време на секс" – сърцето на престарелия мачо не издържа на интензивното натоварване...

Това може да изглежда много ефектно в киното, но в живота е точно обратното. Редовният полов живот понижава артериалното налягане, поддържа тонуса на кръвоносните съдове и спомага да се избегнат инфарктите и инсултите. Освен това сексът нивелира емоционалния и физическия стрес, които са едни от основните фактори за сърдечни проблеми.


Безсъние

Нарушенията на съня са едни от най-честите прояви на депресии, стрес или просто недостиг на положителни емоции. Сексът помага да се справим с тази напаст:

  • Първо – това е нелошо физическо натоварване, а чувството за удовлетворение най-успешно предразполага към здрав сън.
  • Второ – може да изглежда парадоксално, но натоварването със секс провокира максимално отпускане, даже и умствено. Същите хормони на радостта прогонват мислите за ежедневните грижи и проблеми и по този начин ви дават възможност спокойно да затворите очи.
  • И накрая – за много хора сексът е свързан с подсъзнателно установени ритуали: първо душ, после любов, после заспиване (може и в друг ред). Дори да не го осъзнаваме, за нашия организъм са много важни установените процедури и ритъм и ако някой от тези елементи внезапно "изпадне", се нарушават всички свързани с него естествени механизми.
Излишно тегло

Връзката между въздържането и излишните килограми е обусловена пак от няколко фактора. Да започнем с това, че стресът, провокиран от отсъствието на интимен живот, кара много от жените да преяждат, особено наблягайки на сладките и мазни храни. Така е устроен човешкият организъм: недостигът на ендорфини се запълва за сметка на излишните мазнини и въглехидратите. И второ, половият контакт е отличен фитнес, който задейства практически всички групи мускули и изразходва до 200 – 300 kcal. Лишавайки се от такива редовни "тренировки", вие автоматично увеличавате шанса да надебелеете.


Алкохолизъм

За съжаление, не всички чувства, изпитвани поради недостиг на положителни емоции, преминават с яденото на сладолед и сладкиши. Много жени смятат, че алкохолът е добър начин да подобриш настроението си и без да се замислят, пийват по чашка-две. Прибягват към това "изпитано средство", за да прогонят безсънието и тъгата. Но и това спасение има противоположен ефект, в зависимост от постоянството и дозировката.

Да, една бутилка вино на вечер може и да ускори заспиването, но честата злоупотреба повишава стреса и задълбочава безсънието. А колко е лесно да се поддадеш на депресията и да си пийнеш. Точно така започва въртележката в порочния кръг, когато въздържанието провокира алкохолизъм, а алкохолизмът – принудително въздържание, защото алкохолът потиска и желанието, и способностите за активен полов живот.


Козметични проблеми

Изследвания на европейски лекари са доказали, че дългото отсъствие на секс може да предизвика хормонален дисбаланс в женския организъм. На свой ред, излишните количества на мъжките полови хормони предразполагат кожата към омазняване и предизвикват нежелано окосмяване.

Недостигът на хормони провокира изостряне на менструалните болки. Ненапразно се смята, че менструалните болки на девойките утихват със започването на полов живот – именно редовният секс е в състояние да облекчи, ако не и да реши, този проблем.

И в други случаи сексът може да послужи вместо аналгетик. Именно чрез дозата хормони, отделяни по време на акта, сексът повишава прага на болка и облекчава както хроничните, така и острите болки. Британските учени са доказали: даже само интимните докосвания, без проникване, имат силен обезболяващ ефект.


Преждевременно остаряване

Кое е това, което издава възрастта на жената? Естествено, състоянието на кожата ѝ. Каквито и кремове и мазила да се изобретят, бръчиците и гънките завладяват територия. А след като се появят – само хирургът може да помогне.

По-лесно е да се предотврати този проблем, отколкото да се лекува. За да не изгуби своята свежест и еластичност, на нея и е необходим колаген. А за да се активира производството му от организма, на него му е необходим (да, познахте!) секс. Поредният чудо-хормон със сложното име дехидроепиандостерон се генерира по време на полов контакт и задейства процеса по синтезирането на колагена. Освен това той ускорява процеса по обновяване на кожата, а отделяният заедно с него прогестерон предотвратява появяването на дребните досадни пъпчици.

В подкрепа на това твърдение е американско изследване, според което хора на над 30 години изглеждат с 2 – 3 години по-млади, ако практикуват секс поне три пъти седмично.Image: Michal Marcol / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пт, 30 юли 2021, 17:49 от Редактор*