Няколко малки хитрости и съвети...

Попитайте няколко жени коя част от тялото си харесват най-малко и в повечето случаи отговорът ще е - бедрата.

Обиколката на бедрата получаваме в наследство. Ако майка ви има тежки бедра, вероятността и вие да имате такива е много голяма. "Но можете да намалите обиколката на определена част от тялото си" - казва Мери Елън Суини, ендокринолог, занимаващ се с проблемите на затлъстяването.

Най-голям шанс имате да намалите именно обиколката на бедрата.

"Отслабвайки и занимавайки се с физически упражнения, можете да намалите обиколката им и да ги направите по-стегнати" - счита д-р Суини.

Намалявайки мазнините по цялото тяло, вие ще се отървете и от излишъците по бедрата.

Като начало - трябва да получавате по-голяма част от калориите от продукти с ниско съдържание на мазнини и високо съдържание на въглехидрати - плодове, пилешки гърди и пълнозърнест хляб. Oткажете се от филиите с масло.

Ограничете употребата на мазнини. Те не бива да надвишават повече от 20 - 30% от общото количество калории (ако приемате 2000 калории дневно, от мазнини трябва да идват 400 - 600 калории). Не е сложно, просто се старайте да намалите мазните храни, мазните десерти, мазното месо и висококалоричните заливки за салати.

Аеробиката помага. Ако отслабнете, ще отслабнат и бедрата ви. Д-р Суини потвърждава, че най-добрият способ да се изгорят повече мазнини - това са заниманията с аеробика в течение на 20 - 60 минути. Трябва да се използват такива упражнения, които увеличават честотата на дишането и на сърдечните съкращения - бързо ходене, каране на велосипед, бягане и специални упражнения, не по-малко от 3 пъти в седмицата.

Добавете натоварване - намалете сантиметри. Най-добрият начин да свалите килограми и да подобрите гъвкавостта на тялото се състои в съчетаване на аеробика с упражнения за преодоляване на съпротивление. Аеробиката изгаря мазнините, докато силовите упражнения подобряват мускулния тонус на бедрата. За да постигнете успехи, съставете си такава схема на занимания, в която да влизат и двата вида упражнения.

Ако имате възможност, посещавайте фитнес-зала, където обърнете внимание на тренажора. Той осигурява разтягане и натоварване на мускулите на краката. Ако искате да се занимавате вкъщи, можете да пробвате следните упражнения:
  • Легнете на една страна, изпънете краката. Положете главата си на протегнатата встрани ръка или я поддържайте с ръка, сгъната в лактите. Бавно повдигайте горния крак на 30 - 35 см. от пода 10 - 12 пъти. Вдишвайте в момента на повдигане на крака и издишвайте при отпускането му. Повтаряйте упражнението по 3 пъти за всеки крак поне три пъти седмично.
  • Застанете странично до стола, краката - на ширината на раменете. Хванете се с една ръка за облегалката на стола и бавно приклякайте, докато коленете не се окажат сгънати под ъгъл от 45В°. Гърбът трябва да е изправен, раменете и коленете да са на една линия с пръстите на ръцете. След това се изправете. Опора ви е нужна само за запазване на равновесие, за да можете да изпълните правилно упражнението. Изпълнявайте по 10 - 12 полуприсядания 3 пъти седмично.

Други малки хитрости

Ето още няколко малки хитрости, които ще направят визуално бедрата ви още по-стройни:

Прикрийте ги чрез дрехите. Ако имате тежки бедра, значи са ви противопоказни късите и правите поли, както и клиновете. Носете меки и нископадащи поли от коприна или вълна, които да отвлекат вниманието от бедрата ви.

Подбирайте дрехи с неутрални цветове. За създаването на строен силует при наличие на широки бедра е нужно да носите сини или черни поли и дрехи с малки фигурки и дискретни цветове, непривличащи внимание. Избягвайте каретата, десените с големи шарки и хоризонталните райета.

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 12:45 от Mamma