В живота на семейните двойки има периоди, в които корабът на брака сякаш всеки момент ще се разбие в подводните камъни на действителността. За да предотвратим опасността от развод, добре е да се въоръжим със знания за кризите в отношенията.

Когато отмине страстта, остава спокойната любов...

Пикът на любовните и романтични страсти не продължава вечно - рано или късно меденият месец в отношенията между съпрузите свършва и започва периодът на охлаждането.

Това е времето за проверка на дълбочината и продължителността на чувствата. Именно в този период се развеждат онези, които са свикнали да взимат от живота само максималното и не са съгласни с компромисите на спокойното съществуване, без безумни страсти и ежеминутни дози адреналин.


Когато не стигат парите...

Тогава започват взаимните упреци и обвинения. Ако работи само мъжът, а жената стои вкъщи, той може да се почувства като банкомат.

Ако работи жената, а мъжът седи вкъщи, ситуацията влияе негативно на самооценката му и е възможно да провокира изневярва от негова страна - за да се почувства отново мъж, да си докаже, че още става нещо от него.

Завишените материални изисквания към партньора също рано или късно водят до раздяла.


Изневярата...

Изневярата е предателство. Не всеки човек може да намери сили да прости, приема го за унижение и оскърбление на личността.

Колкото по-силен е характерът на измамения и колкото по-слаби са неговите чувства, толкова по-вероятно е да се стигне до разрив.

Но ако любовта му е по-силна от самия него, дори да не прости, той ще остане и ще изтърпи жестокия удар по чувствата и достойнството му.


Раждането на дете...

Бременност, раждане, следродов период, първите години на малкото същество - години на огромен стрес и за двамата съпрузи.

Ако мъжът е лишен от съчувствие и не може да усети настроението и състоянието на жената, поведението му ще провокира постоянни кавги и изясняване на отношенията.

Бременността и раждането са голяма радост в живота на жената, но са свързани и с много неприятни усещания, а понякога - непоносими страдания. В такива моменти жената е уязвима и за нея е изключително трудно да наблюдава доволната, нищо неразбираща и лишена от съчувствие физиономия на бащата.

Мъжете не разбират или не желаят да разберат (за някои така е по-удобно) предявените към тях изисквания и изобщо, много от безотговорните самци предпочитат процеса на оплождане, но не и да имат лично участие в отглеждането на посадените "семенца".

Такива двойки не издържат кризите, свързани с появата на малкото човече и се разпадат.


Загуба и смяна на работата, рязък скок в кариерата...

Колкото и да е странно, не само загубата на престижна работа може да доведе до охлаждане на съпружеските отношения, но и стремителното изкачване по стълбата на кариерата или големите успехи в бизнеса.

Проблемът е там, че докато единият бързо расте професионално, а другият тъпче на едно място, разривът между тях се превръща в непреодолима пропаст. Помислете за бившите първи жени на успешни бизнесмени. Защо са изоставени? Просто в един момент са престанали да отговарят на новите, завишени изисквания към жената, достойна да стои до тях.

Никога не се отказвайте и не спирайте развитието си, поддържайте се един друг нагоре.


Излизане в пенсия...

Често се случва така, че жената, която цял живот е търпяла мъжа заради парите, връзките и възможностите му, изведнъж осъзнава, че напразно е пропиляла живота си.
Тогава жените започват стремително да се реализират и ако съпругът им пречи в това начинание - спокойно се разделят с него.


Как да съхраним семейните отношения?

1. Още преди брака или съвместния живот се постарайте да се опознаете един друг, разберете всичко относно възгледите си за брака, разпределянето на задълженията, броят на децата, политическите възгледи, духовните и материални ценности, отношенията с родителите, евентуалния съвместен живот с тях...

2. Обвързвайте се по любов, но не и само по страст. Страстта преминава след половин-една година, а любовта може да продължи цяла вечност. За да не се налага да лепите отношенията в критичен момент, стремете се да пазите любовта си цяла.

3. Научете се да прощавате, съчувствате и да правите компромиси един на друг, малки взаимни отстъпки...

4. Намерете време само за вас. Разхождайте се заедно, ходете на кафе, кино, театър, не забравяйте за подаръците и романтиката даже и след 25-годишен съвместен живот.

5. Отнасяйте се към партньора си така, както бихте желали той да се отнася с вас.



Image: Viorel Sima / 123rf.com

Последна редакция: чт, 12 авг 2021, 18:47 от Редактор*