Изучаването на природата е любимо занимание на любопитните малки изследователи. За да получават само положителни емоции, трябва да се погрижим тези изследвания да бъдат възможно най-безопасни.

Бъдете нащрек и се отнасяйте внимателно към животните, когато сте на разходка.


Насекоми

Комари. Техните ухапвания предизвикват появата на червени пъпки, които се втвърдяват при разчесване. Ухапаното може да се намаже с йод или с мехлем против ухапвания. Желателно е да предотвратите ухапванията – на пазара има голямо разнообразие от репеленти, изберете най-добрия за вас и го носете винаги в чантата си.Кърлежи. Ако забележите впил се кърлеж – потърсете лекарска помощ, за да може специалист да го извади. При ухапания се прави ваксинация против тетанус, ако е минала повече от една година от последната такава. Препоръчително е по възможност кърлежът да се даде за изследване - проверява се дали е цял, или е откъсната някаква част от него и се изследва дали е носител на зарази (лаймска болест, марсилска треска и др.). В София това изследване се прави в Института по заразни и паразитни болести. В продължение на 30 дни след ухапването се следи за зачервяване, оток и болка около мястото на ухапването, както и за повишена температура, ставни и мускулни болки, главоболие, обрив по тялото.Оси, пчели. Единичните ухапвания рядко предизвикват сериозни проблеми. За да намалее болката, наложете студен компрес. Той ще намали и неизбежния оток. Добре би било да разполагате с антиалергичен препарат, затова носете винаги с вас.

Ако след ужилването се появи силен оток, детето не се чувства добре, задъхва се и цветът на лицето му се променя - вероятно е алергична реакция.

ВАЖНО! В редки случаи, няколко секунди или минути след ужилването, е възможно развитие на анафилактичен шок, изразяващ се със задушаване, гадене, повръщане, понижаване на артериалното налягане, колапс, загуба на съзнание и др. Ако забележите и най-малките признаци за подобна реакция – позвънете на Бърза помощ. Ако лицето, устните и клепачите подпухват, има опасност от оток на Квинке (остро протичащ алергичен оток). Викайте лекар и в случаите на ужилване по устата, езика или гърлото.

При ужилване от пчела жилото трябва да се извади бързо, без да се притиска торбичката с отрова.
Необходимо е мястото на ужилването да се почисти, препоръчително е с памучен тампон, напоен с кислородна вода. За да се предизвика спазъм на повърхностните съдове, който да попречи на проникването на отровата в дълбочина, на мястото на ужилването трябва да се сложи лед.


Кучета

Ако детето е ухапано от куче, промийте раната с вода и сапун, за да отмиете остатъците от слюнка и микроби. След това трябва да обработите мястото с противовъзпалителни препарати и да спрете кръвта. Препоръчително е да се обърнете към лекар, дори и раната да не е голяма. Задължително в рамките на два дни трябва да посетите лечебно заведение. Лекарят може да прецени да назначи антибиотик, ако раната е по-голяма, а ако кучето е било бездомно - и ваксина против бяс.


Змии

Змийската отрова започва да действа няколко минути след ухапването. Може да се появи зачервяване и отичане, повишаване на температурата, болка в главата. Сложете детето да легне и незабавно тръгнете към болнично заведение.

ВАЖНО! Не стягайте и не обгаряйте мястото на ухапването!

Последна редакция: вт, 20 юли 2021, 16:42 от Редактор*