Франция и Германия

Франция

Работният ден във Франция започва в 8.30 часа, а провеждането на деловите преговори е прието да стартира в 11.00. В 12.30 часа на участниците в тях се предлагат аперитив и хапки.

Широко разпространено е обсъждането на делата по време на хранене – деловият обяд може да се проточи и два часа, а деловата вечеря може да продължи дори до късно вечерта. Храната се полива с вино, много рядко се предлага твърд алкохол. Вдигайки чашата, казват "За ваше здраве". На дългите премислени тостове не се гледа с добро око. Сметката се плаща от отправилия поканата.

Да бъдете поканен на вечеря от деловия партньор се смята за голяма чест. Да пристигнете 15 минути след уречения час не се смята за прегрешение – точността не е характерна черта на тази нация. Колкото по на юг отивате, толкова по-малко държат на нея, колкото е по-висш рангът на поканения, толкова по-късно пристига. Ако сте поканени на вечеря, занесете подарък – цветя, бонбони или шампанско – преценете според ситуацията.

Обърнете внимание на ръкостискането. Френското ръкостискане може да има много нюанси – хладно, небрежно, снизходително, дружеско, горещо...

При французите разговорите имат непринуден характер и протичат особено бързо. По време на делови приеми към служебни разговори се пристъпва едва след поднасянето на кафето – до този момент по традиция се говори за изкуство и култура. Обсъждането на личния живот не е забранено. Преходът към деловите разговори е плавен, постепенно се преминава през различните теми.

Характерна черта на французите при водене на преговори е изостреното им внимание. Те много изкусно и изящно отстояват позициите си, не обичат грубите сделки. Майсторски използват всякакви стратегии и тактики. Резките промени в позициите не са по вкуса им, не се поддават на манипулации. Договорите с тях са изключително точно формулирани, не допускат двусмислие.

Струва си да запомните, че французите са патриоти. Те се отнасят с любов към историята на родината си, към нейната култура и език. Затова при преговорите ползвайте френски език. За материалите, които ще представите – също. Срещите си уговаряйте писмено, за всяка среща – поотделно, и всеки път – на безукорен френски.Германия

Всички са чували за силните черти на немския характер: трудолюбие, прецизност, рационалност, грижливост, организираност, сериозност.

За личното представяне и запознанство се използва международния протокол: ръкостискане и размяна на визитни картички. Първо назовете този, който е с по-висок пост или степен. Лицето с по-нисък ранг представя човека с по-висок.

Преговорите обикновено се водят от един или няколко партньора. Всички срещи се насрочват своевременно. Помнете, че немците са сдържани и официални, но това не значи, че са недружелюбни. Обичат да са последователни и прецизни. Не обичат необоснованите рискове, обмислят всяка подробност. Сключвайки сделка, разчитат на изпълнението на поетите задължения и задължително предвиждат жестоки неустойки за неизпълнение.

Покана за гостуване в дома на деловия партньор е рядкост. Но ако все пак се случи, непременно занесете цветя на домакинята. Чашите се вдигат едва след като домакинът приключи с приветствията. Ако ви поканят и на ресторант, имайте предвид, че там сметката се дели и всеки плаща отделно.Image: luigi diamanti / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 16:59 от Редактор*