След сключването на брак не само младежите получават нов статус, но и техните родители. Заедно с новите съпрузи на света се появяват тъщата и тъстът, свекървата и свекърът. Самите млади вече не са само мъж и жена, а зет и снаха.

В народното творчество широко е застъпена темата за отношенията между мъжа и майката на неговата съпруга. Анекдоти, афоризми, житейски истории за тъщата и зетя помагат на мъжете с хумор да приемат проблемите на семейния живот. Но отношенията между снахата и свекървата рядко стават предмет на весели истории, може би защото страстите между двете жени съвсем не на шега се нагнетяват, а последиците могат да бъдат непоправими. Неслучайно древногръцкият поет комедиограф Менандър е казал, че женските кавги могат да изгорят целия дом.

Борба за първенство

Действително, не е лесно съжителството на две жени под един покрив и причината за това е борбата за любовта на сина. За майката той винаги е идеалният мъж - най-умният, най-честният, най-справедливият. Майката първа го е поела на ръце, била е до него всеки ден от живота му, обичала го е и се е грижила за него. Техните отношения дълго време са били специални: тя го е къпала, слагала да спи, била е център на живота му - най-добрата жена на света. Толкова тясна връзка, формирана от най-ранно детство, може да се съхрани за цял живот, в резултат на което момчето никога няма да стане мъж в очите на майка си, а винаги ще си остане дете. Но в един прекрасен момент тази безкрайна грижа и всеобсебваща любов ще се сблъска с интересите и чувствата на другата жена.

Безкрайно любящата майка невинаги може да приеме спокойно появата на снахата. Тя всичко разбира, но не може да се справи със своите чувства и емоции. Синът е започнал да живее заради друга жена, какво сега ще стане с нея? Ще остане ли тя все така значима за него? За да не загуби позициите си, свекървата може да започне борба за своя син. По-младата жена трябва внимателно да се сражава за семейното щастие, защото Мама е по-опитен съперник. В разговор със сина тя може да хвали снаха си за умението ѝ да готви, едновременно с което да подметне за неумението ѝ да се грижи за себе си, докато критика на Мама от страна на жена си любящият син едва ли ще понесе. Затова е по-добре да се действа с други методи. По-добре използвайте по-меки средства за подобряване на отношенията. Преди всичко е нужно да разберете, че свекървата наистина тежко понася случващите се промени в нейния живот. Снахата може да пробва да я хвали по-често, да се интересува от живота и. За свекървата е важно да знае, че не е отблъсната, че е нужна, затова няма да навреди, ако младата жена помоли майката на мъжа си за тайната на някой специалитет, като при това отбележи, че тя готви невероятно. Свекървата с радост ще сподели как постига цвета на кекса или рецептата на любимата на сина ѝ торта. Но слушайки съветите, е нужно да се държи ситуацията под контрол, защото урокът по кулинария може да се превърне в унижение за "нищо неумеещата" снаха.

Ролята на мъжа е особено важна в отношенията между двете жени. Той най-добре познава своята майка и може бързо да намери подход към нея. Даже чрез него може да се предават комплименти към свекървата. Ничие сърце не може да остане равнодушно при такива думи: "Мамо, моята Дидка вчера ми проглуши ушите по повод на твоите гоблени. Удивена е от твоя талант, вкус и най-вече как успяваш във всичко!".

Внимателно сближаване

Членовете на семейството може да се сближат и чрез съвместната работа, например - ремонт на жилището. Всеки ще изпълни своите задачи, а резултатът ще е общ. Въпреки това не натрапвайте помощта си на свекървата, тя може категорично да я откаже, приемайки такъв опит като навлизане в нейната територия.

Сближаването с членовете на новото семейство трябва да става внимателно, като се стараете да не преминавате границата. Особено що се отнася до отношенията на снахата със свекъра. Обикновено бащите добре приемат съпругата на сина, отнасят се към нея с голямо търпение и доверие, но за развитието на тяхната дружба внимателно следи свекървата. Всеки комплимент спрямо по-младата и красива жена може да се приеме крайно негативно и това е разбираемо. Начинът на живот на свекървата рязко се е променил, в дома се е появила друга жена, чиито интереси се защитават от любимия син, затова тя много се страхува да не изгуби и поддръжката на съпруга си. Естествено, тя никому няма да разкаже направо за причините на своята неприязън, но непременно ще намери начин да уязви снаха си. Затова, за да съхраните мира в семейството, е добре да се сприятелите със свекървата, а със свекъра да установите добри, но не твърде тесни отношения.

Последна редакция: чт, 08 юли 2021, 21:30 от Редактор*