В наше време в магазините за козметика и парфюмерия може да се намери парфюм за всеки вкус. Но всяка от нас носи различна индивидуалност и ни се ще да имаме свой, уникален аромат, който би изразил собственото ни АЗ.

За да направим собствен аромат, е необходимо да овладеем основните правила на парфюмерията. Тези аромати няма да са особено трайни, дори според специалисти може да са абсурдни, но са си вашите аромати и можете да ароматизирате прането или гардероба си с тях и то без да дразните обонянието на парфюмерийните корифеи и без да накърнявате финансовото им състояние..


Какво ни е нужно?

За да създадем натурален парфюм ни е необходима основа (спирт или масло от жожоба) и етерични масла. Маслото от жожоба е малко по-подходящо - първо, защото това масло се отличава с липсата на собствен аромат. Второ: може да се съхранява по-дълго. Трето: ароматите на негова основа са много по-трайни. Но пък парфюмът на спиртна основа може да се нанася върху дрехите и косата.

Всяка ароматна композиция се отличава със своята структура. Парфюмерията е творческа наука, защо не и поетична. Започнете творческия си път с малки количества от няколко масла. Ако сте новак, вземете 3 масла за всяка от частите на бъдещия парфюм. Ако не сте определили какво ви влече, експериментирайте първо с по-евтини масла. Необходими са ви съдове, в които да правите магията и тестови лентички от хартия.

Капвайте върху лентичките, смачквайте ги заедно и поднасяйте до носа си. Така ще определите дали избраната комбинация си подхожда и дали ви харесва. За да можете да възпроизведете пропорциите, които са ви харесали, водете си записки. След като сте получили желания аромат, можете да добавите основата.

Ако бъркате смес за сапунчета или за ароматизиране на водата за ютията, не е нужно да разреждате със спирт или масло от жожоба..

И така, вие сте получили вашата вълшебна смес, сега трябва да ѝ оставите време да "узрее". Парфюмите на основа на масло от жожоба зреят около две седмици, а тези на основата на спирт - четири седмици. След като изминат няколко дни, можете да започнете да следите как ароматът се променя с времето. Компонентите на парфюма започват да се сливат и накрая става един букет, в който първоначалните съставки са се пропили една в друга.

Когато започнете да се занимавате с това хоби, вие ще се сдобиете със собствена колекция от любими комбинации. Тук можем да дадем първоначални насоки, а вие да продължите да търсите вашия букет в морето от аромати.


Най-подходящите съчетания:

 • Лавандулата се комбинира с всички други масла, без розмарин
 • Цитрусовите аромати се съчетават отлично с миризмата на хвойна.
 • Ароматът на мента и евкалипт може да "омекне" с добавянето на капчица розмарин или лавандула (но не и двете, не забравяйте).
 • Великолепно е съчетанието между жасмин, ирис, иланг-иланг, лавандула, роза и лайка (в каквато и да е комбинация между тях)
 • Тръпчивост внасят ароматите на сандалово дърво и кедър.Подхождат си:

 • Босилек, лавандула, джинджифил, лайка
 • Бергамот, босилек, розмарин
 • Портокал, бор, тамян
 • Мента, джинджифил, бор, ела
 • Бергамот, портокал, лимон, кардамон
 • Лавандула, здравец, лайка, индийски нард
 • Жасмин, портокал, тамян, канела
 • Мирта, тамян, сандалово дърво
 • Лавандула, иланг-иланг, сандалово дърво
Как да изберем етерично масло?

Етеричното масло с добро качество изглежда като безцветна, прозрачна (или леко оцветена) течност, която няма никаква утайка. Етеричните масла са летливи, след тях не остава мазно петно по хартия или плат, почти не се разтварят във вода.

Бъдете внимателни при покупката на етерични масла. Преди всичко може да не са непосилно скъпи, но не струват и стотинки, така че строго преглеждайте опаковката на маслото - тя трябва да е от тъмно стъкло, плътна и с ненарушена цялост, структурата на самото масло трябва да е еднородна и бистра. Ако купите некачествено масло, рискувате да получите алергични реакции, дразнения по кожата и дори дерматит.

Съхранявайте етеричните масла при стайна температура и на тъмно.Image: karammiri / 123rf.com

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 13:30 от Редактор*