Знаете ли какъв е процесът на кихане, от какво се предизвиква, колко течност пулверизираме при това действие?

1. До кихане се стига поради раздразнение на носа, което предизвиква силно изпускане на въздух, чиято скорост може да достигне до 150 км/ч.

2. Интересно изследване на британски учени показало, че хората кихат, когато мислят за секс или нещо погрешно.

3. Когато нещо раздразни носа ни, нервните окончания, които са разположени там, изпращат сигнал до мозъка, който предизвиква импулси в корема, в гръдния кош, в очите и веждите. Всички тези дялове от тялото се движат, когато кихаме. Докато спим, тези нервни окончания са в покой и затова не кихаме, когато спим.

4. Начинът на кихане очертава някои личностни характеристики, показало изследването на Пети Ууд, експерт по невербална комуникация. Експериментът обхванал 547 човека и дал основание за следните изводи:
  • Коректните хора задължително слагат ръка пред устата по време на кихане. Това няма връзка с възпитанието, а точно с качество на личността.
  • Хората, склонни към благотворителност, кихат беззвучно, приглушено.
  • Доминантните личности кихат силно и звучно, при това много пъти в серия.
  • Активните личности кихат бързо и ясно.

5. Не можем да кихнем с отворени очи. Интересно е, че все още никой не е открил защо това е така.

6. Най-честите причини за кихането са прашинките, полените и черният пипер.

7. При някои хора мърдането на веждите може да предизвика кихане, предвид връзките с нервните окончания в носа, посочени в т. 3.

8. Всеки трети киха, когато внезапно излезе на силна светлина.

9. Прикриването на устата при кихане не се препоръчва само заради възпитанието, а защото частичките слюнка, излитащи при кихането, могат да прелетят до 1,5 м, а бактериите, които живеят там - и по-далече. Броят на капчиците слюнка може да достигне 40 000.

10. С кихането са свързани много поверия. Едно от тях е, че думите, казани непосредствено след кихане, са абсолютна истина. Старите гърци и римляни смятали, че кимането надясно при кихане носи щастие, а наляво - страхотно бъдеще (т.е. накъдето и да кихнат - все е на щастие). Елините го смятали за дар от боговете. В някои култури се вярва, че кихането е опит на душата да излезе от тялото. Ако кажем на кихащия "Наздраве!", помагаме на душата му да се върне назад.Image: Jeroen van Oostrom / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: ср, 27 окт 2021, 17:00 от Редактор*