Няколко кратки съвета за неповторим уют.

Съвременният живот ни диктува своите правила. За да оцелееш в градската джунгла, трябва да си постоянно нащрек. Само у дома, сваляйки офисното облекло и събувайки изморителните токчета, можем да си починем както трябва, да се отпуснем в уюта на спалнята, макар и само за 15 минути. Затова е важно там да създадем такава атмосфера, че всички трудности на деня да останат пред нейната врата.


Цветът

Цветът на обкръжаващите ни предмети играе огромна роля – от него зависи настроението ни, а от нашето настроение зависи атмосферата в дома, доколкото ние, жените, сме пазителките на домашния дух и уют.

Цветът на спалнята трябва да е в гамата на спокойните пастелни тонове. Можете да поиграете със сините оттенъци от лазурносиньо до светлосиво. Особена романтика и спокойствие създава нежнорозовото. Усещането за свежест би дошло с нюансите от резеда до тревистозелено.

Цветовете имат магическото свойство да влияят върху самочувствието и настроението ни. Затова нека решим спалнята да бъде в такива тонове, които биха ни помогнали да се насладим на минутите отдих или на близостта на любимия човек.

Ако стаята се огрява от слънце, можете да изберете и по-тъмни тонове – дори и така тя ще изглежда свежа и светла, за разлика от северните стаи, където слънцето не влиза или, ако влезе, огрява само един ъгъл. За такава спалня светлите тонове са задължителни, а за да създадете акценти, използвайте аксесоари с по-тъмни и наситени цветове от този на стените.

Ако сте максималист, можете да заложите на бялото. Трудно се поддържа, но пък е незаменимо като фон на каквито и да е ексцентрични допълнения.


Десените и мотивите

В спалнята не се препоръчва употребата на повече от един мотив. Ако изберете шотландско каре за покривка на спалнята, редно е този мотив да се повтори в завесите. Карето допринася за отпускането и чувството на спокойствие.

Що се касае до материите, те трябва да се съобразят с повърхностите на мебелите – на чама не би му подхождала сатенена покривка.

Не претрупвайте интериора с множество украшения. Придържайте се към минимализма.


Мебелите

Кое е най-важното в спалнята? Правилно – спалнята. Леглото трябва да бъде голямо, просторно, не много меко, но много удобно. Ненапразно толкова хора се трудят, за да намерят формулата за идеалния матрак.

Можете да изберете високо легло, на крака, с ракла под матрака или с балдахин.

По-нататък в стаята трябва да има всичко необходимо за комфорта: гардероб, шкаф или ракла, стелаж за книжки и списания за приспиване, нощна лампа и кресло за почивка. Това е оптималното обзавеждане. Откажете се от компютър и телевизор, мястото им не е тук.

Опитайте се да не затрупвате спалнята с вещи. Това е стая за почивка, сън и секс, затова оставете повече свободно пространство – то ще повлияе благотворно на настроението ви и ще ви даде чувство за лекота.


Детайлите

Именно детайлите придават завършеност на всеки интериор. С тяхна помощ може да се внесе акцент в иначе обикновената стая.
На стените могат да се окачат две-три малки картини или фотографии с интересни изгледи, може и от ваши пътувания.

Може да експериментирате с играта на светлините и сенките с помощта на аплици или настолни лампи в нетрадиционни форми.


Килимът

Пухкавото килимче до леглото е последният щрих, за да бъде завършена вашата стая за релакс.Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 17:08 от Редактор*