Вярвате или не, но и във фитнеса не бива да се забравя за етикета.

Ето няколко основни правила на поведение, които ви препоръчваме да спазвате:

1. Чистота - тя е условието да сме здрави. Разбира се, че няма да останете чисти след тренировката, но това не значи, че на нея трябва да отидете с мръсни коса и тяло. Това се отнася и за дрехите. Два часа след душ, даже и при активно натоварване, потта не мирише. Направете си сами изводите и планирайте посещението си във фитнеса по възможност в този интервал. Винаги дръжте чиста кърпа до себе си, както и бутилка вода. Отделен въпрос са ароматите - не използвайте тежки и силни парфюми, околните ще ви бъдат благодарни за това.

2. Дрехите и обувките трябва да са подбрани според вида на тренировките ви. Дори да се притеснявате от фигурата си, не я навличайте с безформени широки дрехи. Първо: няма да изглеждате добре, и второ: възможно е да предизвикате травми, ако някоя част от дрехите ви се закачи по уредите. Удобните, красивите и подходящи екип и обувки са немаловажна част от вашите занятия.

3. Пазете тишина. Изключете мобилния си телефон, преди да влезете в залата. Старайте се да не разговаряте по време на тренировки. Не раздавайте непоискани съвети на околните - за тази цел в залите има обучен треньор.

4. Заемайки уред, помнете, че не сте сам в залата и че той е предназначен за тренировки, а не за висене на него. След като приключите занятието на определен уред, убедете се, че по него няма следи от вашата пот - за целта ще ви послужи кърпата, която носите със себе си. Спазвайте правилата, установени в залата, включително и времето за ползване на определен уред, ако има такова.

5. Точност. Ако имате определени часове за посещение или за колективни тренировки, не закъснявайте. Ако го направите, не само ще привлечете вниманието върху себе си, а и ще пропуснете загряващите упражнения, което повишава риска от травми.

6. Инструкторът е ваш помощник - ваш и на още десетина човека в залата. Не окупирайте вниманието му, внимателно слушайте и изпълнявайте указанията му. Той не ви е персонална прислуга, не го дръжте до себе си "за всеки случай". Ако имате въпроси - задайте ги преди или след тренировката, не го прекъсвайте, ако е при друг трениращ.

7. Бъдете вежливи, доброжелателни и тактични към новопоявилите се в залата.

Съблюдавайте тези прости правила и извлечете удоволствие и полза от фитнеса. Успех!

Последна редакция: нд, 11 юли 2021, 18:31 от Редактор*