Спите в една стая с детето и се налага да правите секс в негово присъствие. Естествено, стараете се всичко да е скрито под одеялото. И въпреки това не е рядкост малкото дете в този интимен момент да скочи върху вас, мислейки си, че си играете.

Какво да правите? Как трябва да се държите?

На практика няма еднозначен отговор за съществуването на ранни детски травми при неочакваното гледане на родителския секс. Но не могат да се пренебрегнат и следните наблюдения:

Децата с нарушения в сексуалното развитие и децата, пострадали от сексуално насилие, в по-голямата си част са такива, които са имали възможност да наблюдават секса на родителите си.

Сред децата, страдащи от фобията да загубят родител без явни причини за това и немотивираната на пръв поглед агресия по отношение на единия от родителите (най-често бащата), също повечето са такива, които са наблюдавали родителския секс.

От трета страна, количеството на мъжките изневери и сексуална неудовлетвореност са повече сред тези двойки, които предпочитат секса само в леглото и понеже детето е наблизо, интимните ласки са сдържани и прикрити под одеялото.

По тези причини повечето психотерапевти са против секса в присъствието на децата, дори и те да са под 1 година.

Класически пример от практиката на психотерапевтите е следният случай: дете около годинка се събужда, вижда бащата върху майката, която стене и сякаш го отблъсква. Чудно ли е тогава, че малкото дете след този случай спи неспокойно, плаче истерично, когато бащата докосва майка му или него самото, отблъсква го ужасено?

При децата над 3 години е достатъчно да се затвори вратата демонстративно, даже и нищо особено да не се случва зад нея. Това е необходимо за тяхното развитие - да осъзнаят границите на личния живот на близките си.

А по въпроса къде да се занимават със секс родителите, когато се налага да делят стая с децата си, отговорът зависи от тяхната изобретателност - все пак жилището не се състои само от спалня, а и помощта на роднините, които могат да взимат децата при себе си, е неоценима.


Преобличане

Детето не трябва да се учи да се срамува от голотата си. Този въпрос трябва да възникне в семейния живот в този момент, когато детето достигне до него само. При всяко дете срамът от голотата настъпва по различно време, но винаги в предучилищна възраст. Този момент и за родителите е знак, че трябва да започнат да се преобличат на отделно място.

Но и да се прекалява с това е недопустимо. Детето трябва да расте с мисълта, че голото тяло е красиво и естествено, че то може да бъде видяно от другите. Когато се преобличате, не се прикривайте прекалено. Ако се къпете заедно, дръжте се естествено. Ако детето влезе случайно в стаята, където се преоблича някой от родителите, то той трябва спокойно да продължи със заниманието си. По-голямото дете може да отпратите да си поиграе, докато се облечете и му се покажете вече нагласени в красивата си дреха.

Обичайно децата до 8 години не се стесняват да се преобличат едно пред друго. Също така е възможно да измислят детски "сексуални" игри, в които разучават частите на телата си, което също е нормално. Такива игри няма да избегне и вашето дете във възрастта между 4 и 9 години. Не трябва да му се карате, но си струва да обърнете внимание на книжките за сексуалното възпитание на децата. Те са предназначени именно за малки деца и много подробно, но на нужното равнище, разказват и показват това, което ги интересува.

Последна редакция: нд, 11 юли 2021, 18:39 от Редактор*