Как да се избавите от хаоса веднъж завинаги?

Когато в дома ни са разхвърляни вещи, това не влияе добре на настроението ни - имаме чувството, че ни е тясно и мебелите ни притискат. А забелязали ли сте, че безпорядъкът започва винаги от едни и същи места - гардероба, бюрото и чекмеджетата.


Първи фронт: Гардеробът

Безпорядъкът в гардероба произтича от това, че половината от дрехите, които пазите в него, не ги носите.

Какво да правите?

Извадете всичко и изхвърлете всички повредени/скъсани дрехи, старомодните и онези, които не сте носили повече от година. Това е трудно да се направи, защото всичките ни стари дрехи са натоварени с емоции и ни напомнят за различни периоди от живота ни. Помнете, че всяка вещ, която е изживяла времето си, трябва да напусне гардероба ви. За да ви е по-леко, опаковайте ги в кутии и ги оставете в килера. Когато осъзнаете, че можете и без тях, ще ви бъде много по-лесно да ги изхвърлите.

Главно правило:

Преди да купувате нови вещи, избавете се от старите със сходни функции.


Втори фронт: Бюрото

Ако за пореден път не можете да намерите това, което ви трябва, време е да погледнете на бюрото си с други очи. Тук се натрупват ненужни документи, извлечения от банкови карти, брошури, каталози и списания, а ако учите - и папки със записки, учебници и справочници. Мислите си, че при свободно време ще разгледате всички списания. Но времето минава, появяват се нови, а старите са все така там някъде.

Какво да правите?

Разделете натрупаното върху бюрото в три категории:

  • Първата купчинка е за всичко онова, което ще ви потрябва в най-близко време.
Постарайте се да сте обективни, не трупайте всичко тук.
  • Втората е за не толкова важните неща
  • На третата е това, което известно време въобще няма да ви трябва.

Сега книжата от първата купчинка разпределете на една ръка разстояние върху етажерки или на шкафче до бюрото. Предметите от втората купчинка приберете в най-горното чекмедже на бюрото, а от третата - в следващото.

Главно правило:

Всички каталози и списания, които не колекционирате, съхранявайте не повече от две седмци. След това ги изхвърляйте.


Трети фронт: Чекмеджетата

Чекмеджета има навсякъде - в бюрото, шкафовете, в гардероба, но рядко в тях може да се намери нещо веднага. А това е така заради навиците ви да пъхате всичко там, за да не се вижда. В кое да е чекмедже може да се намери от зарядно за телефон, през сметката за телефона от август миналата година, до част от шнола на детето (другата част е неизвестно къде). Безпорядъкът се получава като следствие на това, че не обръщате внимание на нещата, които слагате в чекмеджетата - кои предмети са важни и кои са просто отпадък. За да преобразите съдържанието на чекмеджетата си, помнете тази градация.

Какво да правите?

За всяко чекмедже са ви необходими не повече от 10-15 минути. Изсипете цялото чекмедже върху широка чиста площ. Разстелете съдържанието, за да можете да виждате всичко. Изберете документите и ги сложете в отделно чекмедже. За по-едрите предмети като колани и четки за коса също си отделете чекмедже. За съхраняване на дреболии (копчета, фиби, конци, лакове за нокти и т.н.) можете да си купите не много големи прозрачни кутии, които да подредите в чекмеджето.

Главно правило:

Не се правете, че не виждате хаоса - в момента, в който чекмеджето започне да се препълва, сортирайте всичко и изхвърлете излишното.

Последна редакция: пн, 04 окт 2021, 16:58 от Редактор*