Защо се появяват и какви трикове да използваме срещу тях?

В повечето случаи ранните бръчки се появяват вследствие на прекалените мимики на лицето.

Много от подрастващите чрез мимики се стремят да подчертаят разкрепостеността, емоционалността и възгледите си, въпреки че много от тези емоции могат да се изразят с думи. Някои от тях просто гримасничат, изразявайки своето недоволство, презрение, недоумение. Именно при такива младежи възникват отначало едва забележимите следи, които впоследствие се преобразуват в ранни бръчки.

Хоризонталните и вертикални линии в основата на носа и челото са в резултат на лошия навик да се повдигат нагоре очите и веждите, както и да се мръщи челото. Бразди по носа, бузите, в областта на очите, понякога даже на шията, възникват от смях, особено в тези случаи, когато човек се смее гръмко, напрягайки мускулите си неестествено.

При подрастващите с лошо зрение, които се стесняват да носят очила и затова присвиват очи, се появяват тънки бръчици край външния ъгъл на окото - така нареченият "пачи крак".

Силно състаряват "линиите на скръбта" - дълбоките бръчки от носа към ъглите на устата. Такива бръчки могат да се считат не само за дефект, но и за проява на характера, защото се появяват най-често при хората, които постоянно са недоволни от нещо.

За борба с ранните бръчки се препоръчва да се нанесе на лицето подхранващ крем и след това с края на палците да се изпълняват поглаждащи движения по специалните линии, без да се разтяга кожата, в рамките на 15 минути.


Ранните бръчки могат да бъдат избегнати, ако просто говорите спокойно, без излишни мимики и без гримаси.

  • Бръчиците в областта на челото (вертикални и хоризонтални) може да заличите с помощта на упражнения за мимическите мускули. Но главното - престанете да бърчите челото.
Използвайте следния трик: нанесете в областта на челото подхранващ крем, а над него - парче восъчна хартия, закрепена с бинт. Колкото по-дълго време стои превръзката на челото, толкова по-добре.

  • Ранни бръчки могат да се появят и заради неправилна грижа за кожата, особено сухата. Колкото се може по-рядко ползвайте сапун, внимавайте с избелващите кремове и декоративната козметика.
  • Масажът също помага да се избавите от ранните бръчки, но е нужно да се изпълнява по строги правила, в противен случай те ще станат още по-дълбоки.

Последна редакция: чт, 08 юли 2021, 21:34 от Редактор*