Няма доказан метод, който да предскаже ръста на детето в зряла възраст. При все това, различните формули биха могли да дадат разумно предположение за ръста на децата.

Ето един популярен пример:
Съберете ръста на майката и височината бащата в сантиметри. Добавете 13 см за момчетата или извадете 13 см за момичетата. Полученото число разделете на две.

Резултатът от формулата обаче е уклончив, особено за момичетата. Ако бащата е много висок, по-вероятно е и те да надскочат ръста на майка си.

Друг, по-неточен метод за приблизителна оценка на височината на детето в зряла възраст е да удвоите височината, която детето е имало на 2 г. възраст.Помнете, че височината на детето е заложена генетично. В действителност 80 процента от ръста се определят от наследствеността. Определящ е обаче не един единствен ген, а сложно взаимодействие между различни елементи на наследствеността. Ако родителите или бабите и дядовците са високи, то децата обикновено също са високи и обратното - ниските не могат да очакват високи деца и внуци.

Освен това, децата растат с различни темпове - при някои от тях фазата на растежа настъпва по-рано, докато при други - по-късно. Ако се притеснявате, че детето ви не нараства нормално, т.е., ако израстването на височина е значително под нормата, консултирайте се с лекар. В такива случаи е препоръчително ръстът и телесната маса на детето да се контролират на всеки 6 месеца, вместо веднъж в годината.

Понякога скрито заболяване може да повлияе на растежа на детето. От вътрешните фактори значение за растежа и развитието имат жлезите с вътрешна секреция: в първите години водеща роля играе щитовидната жлеза, а след това хипофизата. От външните фактори особено важна е храната и по-точно наличието на достатъчни и качествени белтъци, от които най-много зависи растежът.Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: ср, 09 юни 2021, 16:21 от BG-Mamma™