Могат ли жените действително да попаднат под зависимост от шоколад?

Изследване, проведено в Шотландия, показва, че ако се съди по разказите на жените, в тяхната пристрастеност към шоколада има нещо общо с алкохолната и другите видове зависимости. Повечето жени са признали, че консумират шоколад прекомерно и това им създава проблеми.

От друга страна, жените, обявили се за "шоколадохолици", не изпитват синдром на отказването, когато са лишени от любимото лакомство. Затова други специалисти считат, че истинска зависимост не съществува.

Зависимост или не, но много жени имат пристрастеност към шоколада. За разлика от тях, мъжете по-често жадуват за пържоли, хамбургери и други храни с високо съдържание на протеини.

Според твърдението на специалиста по хранене Дебра Уотърхаус, жените изпитват непреодолимо желание да похапнат шоколад, когато в организма се снижава нивото на ендорфините - хормоните на щастието, които действат на центъра на удоволствието, подобряват настроението и подържат тонуса на тялото. От нивото на тези вещества зависи и нивото на женските полови хормони - естроген и прогестерон. Това обяснява защо жените се нуждаят повече от шоколад в сравнение с мъжете и защо пристъпите на непреодолимо влечение към шоколад са свързани с фазите на менструалния цикъл. Особено силно те се усещат преди началото му. Шоколадът повишава съдържанието на веществата, отговарящи за доброто настроение.

Освен това, той е вкусен. Даже лекарите не го отричат. Неговите заместители не могат да задоволят нуждата от него. Според изследване на Пенсилванския университет любителите на шоколада не могат да бъдат удовлетворени при замяната му с безвкусни таблетки, в състава на които влизат всички активни вещества, съдържащи се в шоколада. Те жадуват само за сладък, твърд, привлекателен на вид, истински шоколад.


Укротете своята страст (и своите разходи)

Според Лия Дикстейн, професор от Луисвилския университет, консумирането на шоколад в твърде големи количества може да се отрази неприятно върху здравето. Освен опасността от затлъстяване, съдържащите се в шоколада мазнини могат да окажат вредно въздействие върху сърцето. За страдащите от захарен диабет той е направо противопоказен.

Ако се отказвате от друга храна, за да не дебелеете, докато похапвате шоколад, вашето здраве е в опасност. Колкото и да е вкусен, той съдържа малко от необходимите витамини и минерали.


Как да се справим с пристрастяването към шоколад?

Според специалистите универсална рецепта няма, но може да се пробва някой от следните методи:

Изчакайте малко. "Винаги се старайте да изчакате малко" - съветва д-р Уотърхаус. Ако чувствате, че във вас зрее желанието веднага да се нахвърлите върху шоколада, изпийте чаша вода и изчакайте 15 минути. Може би желанието ще премине. Понякога страстта към шоколада преминава от само себе си. А понякога това изчакване помага тя да се преодолее по-лесно.

Използвайте заместители. Ако просто сте гладни, опитайте да изядете нещо не толкова хранително, например парче плод или салата.

Яжте по малко. Ако искате да се избавите от пристрастеността си към шоколада още сега или знаете от опит, че никакъв заместител няма да помогне, изяжте малко парченце натурален шоколад.

Оказва се, че понякога е достатъчно съвсем малко количество - някакви си 15 г шоколад. В това количество се съдържат около 75 калории и 4,6 г мазнини.

Яжте обезмаслен шоколад. Ако сте на нискомазнинна диета, можете да задоволите желанието си за шоколад с няколко карамела с шоколадов вкус или чаша горещо обезмаслено какао.

Ходете повече. Ако изпитвате нетърпимо желание за шоколад, изяжте малко парченце и отидете на разходка. Среща с приятели, посещение на кино или интересна книга - подходящо е всичко, което може да отвлече мислите ви от шоколада.

Позволявайте си допълнителни удоволствия. Ако шоколадът е вашият източник на удоволствие, постарайте се да му намерите заместник - добри приятели, спорт или друго занимание, което ви доставя радост.Image: Graeme Weatherston / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 18:28 от Редактор*