Безспорно всички мечтаем за близки, които балансират умело във взаимоотношенията с останалите и са осъзнали, че непоисканите и натрапени съвети не водят до нищо добро. За близки, които не оспорват методите ни на отглеждане, информирани са за всички новости и могат да са ни изключително полезни по един или друг въпрос, когато имаме нужда от тях.

Статията не е за тях, а за онези другите, заради които много майки се питат:

Как да се отървем от нежеланите съвети на роднините?

Много жени вероятно са си задавали този въпрос, когато са били "преследвани" и атакувани от щедри на "акъл" съветници – грижовните най-близки роднини.

Дори при идеални обстоятелства справянето с новородено бебе е трудна задача, а когато членовете на семейството решат, че новото бебе е тяхна работа – намеренията им могат да се приемат като истинско натрапване.

Добронамерените роднини могат да се почувстват длъжни да споделят своите умения, решения, а дори и критика, за да са сигурни, че правите всичко по "правилния" начин – или поне по начина, по който те са го правили. И непоискани съвети и упреци към новите родители заваляват като из ведро. Заради това, при появата на бебето в семейството, често се стига до непрекъсната борба за надмощие и доказване. В резултат прекрасното събитие се превръща в едно голямо изпитание.

За съжаление, много млади родители не правят нищо, когато изпаднат в такава ситуация. Безропотно приемат нежеланите съвети, дори да нямат намерение да ги последват.

Не бива да оставяте друг да определя начина на отглеждане на вашето дете. Всеки има своето време – тяхното е било, сега е вашето. Как нашите близки ще приемат новата си роля, зависи от тяхната индивидуалност.

Вие с партньора ви трябва ясно да определите участието им в отглеждането на бебето. Така ще избегнете наранени чувства, спорове и много недоразумения. Нека знаят, че ги цените и бихте искали те да присъстват в живота ви, но без, разбира се, да го обсебват.

Това е вашето дете и е редно да можете да вземате решения относно това, как да бъде отглеждано. Бъдете твърди. Дори реакцията ви да доведе до временни трудности в отношенията ви, ако не го сторите сега, с времето нещата ще се задълбочат и влошат.

Най-добрата защита е ясно да изложите позицията си, представена с вежлив коментар, като например: "Благодаря ти за съвета, но това е начинът, по който аз предпочитам да го направя." Или: "Сигурна съм, че ще има ефект, но аз ще го направя по този начин", "Ще трябва да обсъдим това с (името на вашия партньор). Благодаря ти за идеята!" или ясното и просто: "Добре, благодаря за съвета."

За съжаление, особено трудно е да поставяте ограничения точно тогава, когато – както многото току-що станали родители – се чувствате претоварени и нерешителни в способността си да взимате решения.

Може да е особено обезсърчително, когато родителите се опитват да ви наложат мнението си относно вас и вашето семейство. Това може да ви накара да се почувствате несигурни.
 Ето защо е толкова важно да се отбележи, че е по-добре за вас да се научите да се справяте сами, по своя си начин, и макар да оценявате опита на роднините, точно сега имате нужда те да ви се доверят.

Изберете по-трудното: сами и постепенно да придобиете представа за вашето бебе, като за всичко се консултирате с педиатъра.

Не можете да спрете хората да дават съвети и да споделят това, с което са "запознати", но можете да пренебрегнете тези съвети, които не ви допадат и да слушате внимателно полезните.

Помолете партньора си да застане зад вас – за по-голям ефект. Поговорете, споделете тревогите и неудобствата и намерете заедно компромис.

Бабите смятат, че на новата майка ѝ е необходим богатият им опит, а младата майка се дразни от хилядите старомодни и ненужни съвети за това как трябва да се грижи за своето дете. Храненето по часове, стриктният режим и ранното захранване са остарели и неприемливи за нея, но не и за жените от по-старото поколение.
Бабите не се доверяват на прочетеното в женските списания или интернет, за разлика от младите жени, и това води до дисонанс в отношенията.

Обяснете, че оценявате помощта и съветите, но настоявате да правите нещата по свой начин и те трябва да се съобразяват с това.

Ако използват аргумента "Аз правех така...", със спокоен тон кажете, че днес има нови препоръки и съвети на педиатрите за отглеждане на бебето, различни от подходите по тяхно време, и ще се ръководите от тях. Може да покажете книги, списания и статии, от които да разберат, че техните методи не винаги кореспондират с особеностите на времето, в което живеем.

Много е важно обаче да съумеете деликатно да контролирате намесата на родителите си. Затова е нужно отрано да поставите изискванията си. Установяването навреме на ясни правила може да спести доста недоразумения, сърдити погледи и конфликтни ситуации в бъдеще.

Последна редакция: пт, 25 юни 2021, 16:02 от Редактор*