Кои са напитките, които трябва да присъстват всеки ден в менюто ни?

Глобализацията обхвана всички страни на живота ни. В Лондон и София, Ню Йорк и Москва - носят се едни и същи дрехи, карат се едни и същи коли, в супермаркетите са наредени едни и същи опаковки. Независимо къде се намира човек, може да си купи хамбургер, пица и кока-кола.

Затова съветите на д-р Андрю Вейл са валидни не само за родната му страна - САЩ, а и за нас.

От десетките напитки, които се приготвят по света, той отделя осем - четири вредни, които е по-добре да не употребяваме, особено ако следим теглото си, и четири полезни, които трябва да включваме в менюто си ежедневно.


Вредните

Кафето, приготвено с пълномаслена сметана и поръсено с шоколадови стърготини съдържа калории и мазнини колкото цяла порция истинска храна. По-добре изпийте чаша черно кафе или ако съвсем не можете да го преглътнете, добавете обезмаслено мляко. Най-добре ще е да замените кафето със зелен чай, но това надали ще се случи. Поне ограничете щетите.

Коктейлите. На практика те съдържат двойно количество калории, защото освен алкохол, в много от тях има и захар. Чаша от някои от тях достигат 800 калории. По-добре изпийте чаша червено вино (60 - 100 калории) или светло пиво (100 калории)

Плодовите напитки. Напитките, продавани под името "сок", не винаги са точно сок. Четете внимателно етикетите - ако е написано, че е приготвена с някакъв процент сок, върнете го на рафта. Проверете съдържанието на захар и количеството калории. Много от т.нар. "сокове" не са нищо повече от подсладена вода. Дори 100% натуралният прясно изцеден сок увеличава съдържанието на захар в кръвта. Затова се препоръчва разреждането му с вода, за да се намали гликемичният ефект.

Газираните напитки. Тук и дума не може да става за някаква питателна ценност. При това даже няма значение дали напитката е диетична, или не - в нея винаги се добавят аромати и въглероден диоксид, някакви сокове или сиропи... Откажете се от навика да консумирате газирани подсладени напитки както по време на хранене, така и за утоляване на жаждата.


Полезните

Зеленият чай. Той е на първо място заради съдържанието на антиоксиданти. Многобройни изследвания доказват, че предотвратява разрастването на раковите клетки и укрепва имунната система. Препоръчва се сутрешната чаша кафе да се замени именно със зелен чай.

Сокът от червена боровинка. Установено е, че червената боровинка не само е източник на витамин С, ами и съдържа вещества, които почистват стените на пикочния мехур от болестотворни бактерии, при това без да засяга полезните микроорганизми. Т.е. сокът от червена боровинка не нарушава микрофлората на човешкия организъм. Той е прекрасно средство за профилактика на възпаленията на пикочните пътища.

Червеното вино е естествен природен антиоксидант. Умерената му употреба влияе положително на работата на сърдечносъдовата система, понижава нивото на стреса и помага за запазването на паметта. За тези, които не пият изобщо или по някаква причина им е противопоказно червеното вино, източник на антиоксиданти могат да бъдат пресните плодове.

Чистата вода не може да бъде заменена от нищо. Тя помага за преработката на хранителните вещества и изгарянето на калориите. Не подлагайте организма си на обезводняване - за разлика от всички други напитки, вода можете да пиете толкова, колкото искате.

Последна редакция: пн, 05 юли 2021, 17:39 от Редактор*