Прекалено сте заети, за да се занимавате с гимнастика? А какво ще кажете да се възползвате от полезните ѝ страни?

Помислете добре: изгаряйки 100 излишни калории всеки ден, вие не само ще намалите теглото си, а ще намалите риска от заболявания на сърцето, диабет и хипертония. А най-хубавото е, че това няма да ви отнема повече от 15 минути на ден.

Ето 10 начина, които ще ви помогнат да поставите Новото начало - да живеете малко по-здравословно:

1. Ходете пеш 1 километър. Можете да се възползвате от тренажор, а можете да го направите и по тротоара – важното е походката ви да е такава, сякаш бързате за някъде. Ако по време на ходенето не можете да говорите, без да се задъхвате, значи сте избрали прекалено бързо темпо.

2. Въртете педалите със скорост 10 км/час. Смисълът на бързото изгаряне на калории по време на карането на велоергометъра се състои в това, че можете да разнообразявате с изкачвания или спускания. Важното е да не изпускате спидометъра от очи.

3. Изпълнете бърза серия упражнения за сваляне на тегло. За да постигнете добри резултати в тренировъчната зала, трябва да определите основните групи мускули, на които да обърнете внимание: крака, корем, ръце. Направете по 2 серии от 10 повторения за всяка група (без почивка).

4. Скачайте на въже. Ако фигурата ви е далеч от съвършенството, поскачайте на въже в продължение на 2 минути. Починете малко, като марширувате на място, клякайте, вдигайте гирички. Когато възстановите дишането, поскачайте още 2 минути и отново повторете упражненията за почивка.

5. Започнете да играете тенис. Ако харесвате състезателните игри, намерете си компания за тенис. Не само ще изпитате удоволствие, а и няма да забележите как са изтекли 15 минути, а след това – и още 30. Следователно изгорените калории вече не са 100, а 200 и дори повече.

6. Преплувайте 20 дължини на басейна. Или колкото успеете за 15 минути. Стилът няма значение.

7. Пуснете си любима музика и танцувайте. Колкото по-бързо е темпото, толкова повече калории ще изгорите.

8. Играйте на чист въздух. Няма нищо по-добро от играта на гоненица с децата и/или кучето.

9. Посадете дърво. Пролет е. Ако имате градина, потрудете се в нея – оформете лехи за цветята, изкопайте дупки за дръвчета или храсти. Разбира се, ще ви е необходима помощ – и мъжът ви ще трябва да прежали няколко калории.

10. Направете пролетно почистване. Стая по стая, за всеки ден. За да извлечете максимална полза (а при някои жени – даже и удоволствие), пуснете си музика и се отдайте на ритъма без излишни прекъсвания и философски разсъждения.


Ползите от упражненията:

  • Упражненията с повишен кислороден обмен изгарят калории по време на занятията, а и след това. Ефектът се дължи на факта, че обменът на веществата се забързва с 10% за почти 24 часа след гимнастиката.
    Освен това, при изпълнението на повечето видове упражнения количеството на изразходваните калории е пропорционално на теглото – колкото е по-високо, толкова повече калории се изгарят.

  • Редовните занимания със спорт в крайна сметка водят до намаляване на апетита.

  • Другите преимущества на физическите упражнения са повишената енергичност, подобрената способност да се съсредоточавате и добрият сън.

Последна редакция: чт, 01 юли 2021, 17:38 от Редактор*