Страхове. Те ни обкръжават отвсякъде. И от тях не можем да избягаме, да се скрием. Те живеят вътре в нас. Как да се преборим със страховете?

Ако вие търсите отговор на този въпрос, то тази статия не е за вас. Тук става въпрос за това как да живеем щастливо със своите страхове, как да ги приемем и разберем, защото страхът е това, което ни прави силни, което ни подтиква към саморазвитие. Да разберем проблема (да осъзнаем своите страхове и истинските причини за тях), това е вярната крачка по пътя към успеха.


Страх № 1: "Аз не съм красива."

Непознати мъже подаряват цветя на приятелката ви по улицата, а вас даже не ви забелязват. Колегите ви никога не ви правят комплименти за външността ви. Вие се срамувате от себе си и се опитвате да скриете недостатъците на фигурата си, като се прикривате с безформени дрехи, не използвате козметика и не си правите прически. Само и само да не привлечете вниманието към себе си. За да не ви се присмиват както в детството...

Ако това се отнася за вас, нека първо се разберем: а какво е красотата? Всички мъже ценят жената като неповторимост, индивидуалност. И как да разберете, че сте красива, когато се криете и боите от хората? Нужни са ви кардинални промени в живота. Да заобичате и приемете себе си. Друга обвивка не ви е дадена. Вие сте си вие. Неповторима и уникална. Затова да се проливат сълзи за дългия нос или неправилната форма на очите е безсмислено. От това дългият ви нос няма да стане по-къс. Но пък очите ви ще почервенеят и ценните мигове на живота ще преминат покрай вас.

А нали не искате това? Тогава почувствайте себе си самодостатъчна и уверена в себе си жена. За това ще ви помогнат разходките по магазините и салоните за красота. Помнете, ако не можете да се обичате сами, как искате да ви обичат другите? Ако сами не се поглезите, защо някой друг трябва да го прави? Променете своето поведение и светът ще промени отношението си към вас.


Страх № 2: "Аз никога няма да се омъжа!"

Всички живеят по двойки, само вие се утешавате с работата си. Всички ходят на срещи, а вие пак сте сама. Не обичате да ходите на семейни вечери, защото всички семейни двойки ви дразнят. Противно ви е да гледате техните прегръдки и целувки. Роднините вечно ви разпитват за личния ви живот, подмятат за сватба, търсят ви подходящи кандидати за женитба. Приятелките съчувствено въздишат.

Настроението ви се скапва, изпитвате желание да се изпарите. А после си поплаквате в леглото...

Да, това е верен път към мигрената, но не и към решение на проблема. Нужно ви е да се справите с първия страх и да се заемете с нещо, което да ви увлече. Любовта пристига неочаквано, точно когато не я очакваш. Ако биологичният ви часовник тиктака ускорено, обърнете се към брачна агенция или се регистрирайте в сайтове за запознанства. Може да не се омъжите, но ще придобиете опит в общуването с мъжете. Кой знае, може пък да възникне друг страх: "Боя се да се омъжа!". Но това вече е друг въпрос.


Страх № 3: "А ако родя дете с увреждания?"

Боите се, че детето ви може да се роди с генетично увреждане, болно или грозно? Несъмнено, този страх може да ви помогне да родите здраво дете. Вие, несъмнено, ще оставите цигарите и алкохола, ще престанете да ходите с гол корем и кръст на минусови температури. Ще започнете да се храните рационално, ще спазвате съветите на лекарите, няма да пропускате важни и необходими изследвания...

Така че - нашите страхове са нашите помощници в оцеляването.


Страх № 4: "Пак може да ударя колата..."

Страхувате се да не ударите колата, да не развалите телефона или кухненския комбайн. Преживявате, вълнувате се. А по-добър повод да привлечете мъжа си към помощ в домакинската работа няма да намерите. Той не се бои. Да, ние с техниката може да сме на "Вие", но пък с мъжете намираме верния подход...


Страх № 5: "Боя се от смъртта."

 Сънувате кошмари, боите се от катастрофи, войни... Това е нормално. Но няма смисъл да се страхуваме от смъртта, тя във всеки случай е неизбежна. Затова се наслаждавайте на живота, докато дишате.


Страх № 6: "Ще изгубя имуществото си."

 Вие спестявате, трупате, а около вас - инфлация, фалити... Страх ви е? Но това са рисковете на живота и вие трябва да ги приемете.

Ако нямате дом, няма да се боите от пожар. Научете се да виждате плюсовете в минусите, защото всички сме смъртни, а животът е кратък. Търсете истинския смисъл на битието, вечните ценности, духовността. Те са незрими, но вечни.


Страх № 7: "Всички ме мразят..."

 Вие ходите по гледачки и ходжи, за да ви развалят магиите; боите се от завистта и злобата на околните. За вас е много важно да сте добри за всички. А сте заобиколени от интриги и заговори. Това е вашата параноя. Ние виждаме само това, което искаме да видим. Разберете се със себе си, извадете гредата от вашите очи и ще видите, че няма да останат сламки в очите на околните. Освен това, нима котката се интересува от гледната точка на мишките? Вие сте възрастни и сами решавате как да живеете. Вашите съдии са вашата съвест и Бог. Помнете, че каквото повикате, това ще се обади. Не съдете, за да не бъдете съдени.


Страх № 8: "А ако изведнъж срещна бившия?"

 Да, вие уж приключихте с този... Но общите познати, любимото кафене, басейнът, общата работа... Страшно. Всеки път при вида на бившия усещате гадене, изпитвате желание да грабнете нещо тежко в ръка... Ясно. Значи има останали някакви чувства и той още не е бивш, доколкото бившият е вашето минало - безмълвно, безобидно. Има само едно лекарство - времето.В нашия живот винаги ще има страхове и те са показател, че сме живи. Естествено, тук не са изброени всички, а само някои. Сложно е да си представим колко още индивидуални страхове съществуват. Те не ни правят слаби, не - те ни дават възможност да бъдем по-бдителни и внимателни, да бъдем самите себе си.

Последна редакция: нд, 18 юли 2021, 13:15 от Редактор*