Полезни съвети против закъснения

Когато "Торонто Стар" интервюира 1000 изпълнителни директори от цялата страна, за да узнае какви обяснения им се налага да изслушват от закъсняващите си подчинени, един от тях застава начело с редовно закъсняваща служителка, чиито обяснения всеки път ставали все по-неправдоподобни. Веднъж, закъснявайки с повече от 2 часа, тя обяснила, че когато се събудила сутринта, видяла двама мъже да мият прозореца на спалнята и била принудена да изчака в леглото 2 часа, докато си свършат работата, защото спяла гола.


Средства против закъсненията

Ако вие хронично закъснявате за работа и често ви се налага да измисляте оправдания, пробвайте да разрешите проблема с някой от следните варианти:

Извинете се. Ако закъснявате за поредното съвещание, се пригответе да се извините. "Ако вас не ви познават още добре, извинете се и извинявайки се, се захванете за работа. - предлага Сандра Лаукс, професор по психология от Университета на Тенеси. - Ако вече ви познават и не закъснявате за първи път, кажете: "Имам проблеми с това и работя по въпроса. Моля, простете ми, това не е проява на неуважение от моя страна."

Анализирайте своето поведение. Опитайте се да изясните защо закъснявате. Макар че обясненията могат да бъдат безкрайни, причините на практика не са толкова много.

Понякога не успяваме, защото неправилно разчитаме времето, което ни е необходимо за изпълнение на планираното, защото поради разсеяност губим представа за времето или защото неправилно оценяваме собствените си възможности и си поставяме твърде много задачи.

Пресметнете времето. "Ако планирате твърде малко време за изпълнение на определените задачи, разбийте ги на няколко етапа и проследете колко време ще ви е необходимо за всеки от тях. - съветва Камил Лойд, професор в Тексаския университет. - Ако например трябва да сте на работа точно в 9 сутринта, а са ви нужни 15 минути за сутрешния вестник, 15 минути за закуска, 20 минути за душ и обличане и 45 минути за път, то нагласете будилника си за 7.00 часа."

Следете за края на отделните етапи. "Ако имате навик да забравяте за времето и след половин час не можете да оставите вестника настрана, то нагласете будилника си за 7.30, той ще ви напомни, че трябва да тичате към душа." - казва Ленора Юн, психолог.

Определете приоритетите. Ако сте склонни да вършите голям обем работа за кратки срокове, то вие имате голям шанс да закъснеете. В този случай трябва да решите кое трябва да се свърши спешно и кое може да изчака.

Поглеждайте към часовника. Ако списъкът ви със задачи превишава вашите възможности, вие може да закъснеете за определеното време. Когато нямате избор и трябва да назначите две срещи една след друга, бъдете пунктуални и не ги удължавайте. Когато отидете на първата, кажете: "Много ми се иска днес да ви отделя повече време, но за жалост имам още една среща в ... часа и трябва непременно да свършим дотогава." Така, когато времето изтече, всички ще са предупредени и вие ще можете да си тръгнете, без това да изглежда невъзпитано.

Научете се да казвате "не". Ако имате твърде много работа, не се опитвайте да вкарате и нова в твърде напрегнатия си график. "Обикновено жените са много внимателни към нуждите на другите хора и им е трудно да откажат, когато ги помолят за нещо. - казва д-р Лаукс. Но ако не можете да откажете, вие губите.". "Поради непрекъснатите си закъснения в очите на околните вие ще изглеждате неорганизирани, неработоспособни и некомпетентни." - счита д-р Лойд.

Научете се да убивате времето. "Ако вие непрекъснато закъснявате, защото просто не обичате да чакате, представете си как бихте се почувствали, ако вие седяхте чакайки и гледайки часовника си. - казва още д-р Юн. - Пристигайте навреме, носете си книга, списание или канцеларски принадлежности. Така, ако ви се наложи да чакате, ще можете да използвате времето за четене или за писане."Image: Viorel Sima / 123rf.com

Последна редакция: чт, 15 юли 2021, 18:32 от Редактор*