Всъщност ролята на майката не е една. По-скоро е комбинация от много различни роли.

По различно време и при различни обстоятелства майките сме длъжни да влизаме в различни роли. Някои от тези подроли са: учител, медицинска сестра, настойник, готвач, помощник в развлеченията, чистач, треньор, възпитател, консултант, гардеробиер, съветник в отношенията, предводител в игрите... Да си майка е работа на 24-часов работен ден, 7 дни в седмицата, без почивен ден и без празници, и като всяка работа, тя изтощава и натоварва.
 В допълнение на това, на съвременната майка се налага и да работи, за да печели пари.


На работа или вкъщи

Разбира се, едва ли много от нас имат реален избор, тъй като повечето семейства не могат да оцелеят без (втори) доход. Ако решите да се върнете на работа, след като детето ви навърши една година и не е записано на детска ясла, имате право да получавате 50% от обезщетението за отглеждане на малко дете, докато то навърши 2 години.


Работещи майки

Внасянето на доход е все повече част от ролята на майчинството в днешните трудни времена. Често този доход се получава чрез трудова заетост. Много страни имат законодателство, което позволява договаряне за гъвкаво или намалено работно време и работа от вкъщи за родителите на малки деца.


Работещи от дома майки

Тези майки жонглират с ролята на майчинството и работа от вкъщи! Има много различни начини да се печелят пари, докато сте около децата си. Това е страхотна възможност, ако можете да се справите. Ето няколко идеи, които може да ви вдъхновят: писател на свободна практика, кетъринг, отглеждане на деца в дома ви, художествена дейност, шивашки услуги, текстообработка, корекция на текстове, преводи, счетоводство, уеб дизайн, фотография, изработване на бижута, плетива и т.н.


Домакини

Да се концентрирате единствено върху ролята на майка и да не работите е може би най-луксозният вариант, но много жени биха го намерили за задушаващ. Този избор има два очевидни недостатъка - финансите и социалната изолация - особено за онези, които са свикнали да водят сравнително активен социален живот.
Важно е да намирате време за почивка, за среща с приятели и любими занимания, защото, чувствате ли се щастлива и самоуверена, това рефлектира и върху начина, по който отглеждате детето си.

Последна редакция: нд, 11 юли 2021, 18:25 от Редактор*