Всичко за ютията!

Дълго чаканият петък настъпва и вие заминавате на 300 км от дома на романтичен уикенд за двама. Пътуването обещава да е прекрасно и запомнящо се. Може би.

Може би щеше да е такова, ако в главата ви не се беше загнездила мисълта "Изключих ли ютията?". Отново и отново възстановявате моментите преди отпътуването - дръпнахте или не щепсела от контакта? Творческият ви мозък рисува Апокалипсиса - високи пламъци, излизащи от прозорците, тичащи хора и в средата на ужаса - вашата ютия.

Връщате се от пътуването, а ютията си стои на масата за гладене и кротко включва и изключва, но уикендът ви е провален и от всички описания остава само едно - запомнящ се. Давате си сметка, че може би си заслужава да си купите скъпа ютия с


Функция за забравящи

Функцията дава възможност за изключване на ютията, в случай че остане неподвижна повече от определен брой минути. Тя е включена в електрическата мрежа, но е в режим на изчакване. Същата функция се задейства и ако ютията остане неподвижна върху гладещата си повърхност повече от 30 секунди. Удобно, нали?


Статистика

Отчитайки, че 20% от причините за битови пожари са оставени без надзор нагревателни уреди, остава загадка защо не всички производители предлагат тази опция.


Хубавата ютия

Хубавата ютия изисква немалък начален капитал, който се компенсира от безпроблемната ѝ работа, качественото гладене и икономията на време и сили за тази дейност. Как да удължим живота на ютията си?
 • Първо: Наливайте в резервоара специална вода за гладене или нормална чешмяна вода. Никога не използвайте снежна или дъждовна - те съдържат органични примеси, които могат да оставят кафяви петна по дрехите ви.


 • Второ: Наливането на вода от водопровода предполага натрупването на котлен камък. Затова почистването и с подходящ препарат веднъж в месеца е задължително.


 • Трето: Ютиите работят при напрежение в мрежата от 220-240 волта. Ако по някаква причина напрежението е неустойчиво, изключете ютията и отложете гладенето до неговото стабилизиране.


 • Четвърто: Добре е контактите ви да са заземени (но това се отнася за всички уреди).


 • Пето: Забравете за навика да изключвате ютията, дърпайки рязко кабела.


 • Шесто: Когато не работи, дръжте ютията на подложка, без вода в резервоара и регулатор в положение "без пара"..


 • Седмо: При неправилна температура по повърхността на ютията, пък била тя и с незалепващо покритие, могат да останат следи. В такъв случай изтъркайте топлата повърхност с влажна памучна тъкан.Внимание! Използването на абразивни гъбички може да повреди покритието!


Съвременните разработки

Прогресът не стои на едно място. Наред с осигуряващите безопасност функции, производителите на ютии измислят все нови и нови полезни екстри.

Освен добре познатият пулверизатор, който впръсква вода в дълбоките гънки, и копчето за парен удар, съвременните ютии имат и:
 • опция за вертикално гладене, която позволява гладенето с пара на костюми, рокли и завеси;
 • противокапкова система, която не позволява образуването на капки и изтичането им върху тъканите;
 • самопочистващо се покритие, основано на принципа на катализацията и позволяващо непрекъснатото отделяне на замърсяванията;
 • възможност за подаване на пара от върха на ютията, което позволява ефективно гладене и на труднодостъпните места;
 • вградена система против образуването на котлен камък, която позволява качествено парно гладене и удължава живота на ютията.


Полезни съвети:

1. Започнете гладенето от тъкани, изискващи по-ниски температури на гладене, а после преминете към дрехи от материи, които се гладят при високи температури.

2. След като сте установили режим на гладене, изискващ по-ниска температура от тази, с която сте гладили до този момент, не бързайте, а изчакайте индикаторът да изгасне.

3. Спазвайте температурните режими за различните тъкани - това ще ви позволи да се радвате на чудесно изгладени дрехи.


Когато си купите нова ютия, прочетете инструкциите на производителя. Разучете всички функции, копчета и регулатори.

Е, как е? Не е ли сложна почти колкото летяща чиния?

Последна редакция: ср, 08 дек 2021, 18:05 от Редактор*