В съзнанието на курортистите богатата шведска маса порочно е заседнала като показател на успешна почивка. Но понякога ни се губи чувството за мярка и тя се превръща в истински капан.

Как да се върнем от отпуск без излишни килограми и без двойна брадичка? Предлагаме методи за борба с шведската изкусителка.

За да преборите себе си, нека разберем причините, заради които и най-разумният човек, придържащ се към здравословното хранене, ще изгуби ума и дума пред вида на рога на изобилието.


1. Глад

Стойността на шведската маса е включена в цената, следователно е човешко в главата ви да се завърти мисълта "Но то така или иначе е платено!". И вие започвате да хапвате всичко, което ви попадне пред погледа, оправдавайки се със заплатения All Inclusive. Храната е толкова много, че никой няма да забележи, а още по-малко да ви забрани да си вземете по 2 броя от ето тази красива салатка и ей онези там петифури.


2. Любопитство

Отделяйки се от дома, независимо дали в друг град, или друга страна, вие се откъсвате от обичайния си начин на хранене и всичко ви се вижда ново и привлекателно. Защо, след като имате възможност, да не опитате нещо, което никога няма да видите у дома?


3. Награда

Вие дълго и много сте работили и накрая заслужихте всичкото това блаженство, така че защо да си отказвате това дългоочаквано удоволствие? Та нали заради тази отпуска се морихте с жестока диета, за да влезете в красивия бански? Не заслужавате ли награда?


4. Готвенето ви е омръзнало

Най-после можете да отдъхнете – престилката и черпакът останаха у дома, а вместо тях разполагате с изобилие от храна, която някой друг е приготвил специално ЗА ВАС! Е, как да не се съблазните, да не сте от камък?


Не сте в безизходица, спокойно! Няколко съвета ще ви помогнат да надхитрите инстинктите си и да запазите фигурата си, а заедно с нея - и собственото си достойнство:

  • Преди да започнете да трупате върху чинията си, огледайте целия асортимент: сигурно има няколко неща, които непременно искате да опитате. В края на краищата, ако не можете да устоите на вида на шунка, картофки и ориз със зеленчуци, пренебрегвайки нещо красиво и необичайно, няма смисъл да четете по-нататък.
  • Вземете си малка чиния вместо голяма: това създава илюзията, че е препълнена при малко количество храна.
  • Пийте вода преди хранене: тя заема място в стомаха ви и леко притъпява чувството на глад.
  • За гарнитура избирайте зеленчуци и салати – картофено пюре можете да си направите и вкъщи, а пресните зеленчуци в чужбина се отличават от нашите, опитайте ги. По-важното е, че нямат никакви калории (точно като нашите!)
  • Наблегнете на свежите плодове: вижте ги – свежи, сочни, измити, изчистени и нарязани – къде другаде ще ви поглезят така?
  • Изберете си маса далеч от рога на изобилието и се съсредоточете върху събеседниците си, а не върху чужденеца, който е натрупал кило месо върху чинията, или съгражданката, която от половин час се върти край бюфета и няма нещо, което да не е опитала. Хранете се, без да бързате, наслаждавайте се, правете паузи между блюдата и острият глад ще изчезне, а вие ще се заситите и едва ли ще ви се иска да отидете за допълнителна храна.
  • Избирайте хотели с нощувка и закуска – не е задължително да обядвате и вечеряте там. Много по-приятно е да се запознаете с местната кухня, разхождайки се по заведенията наоколо, отколкото всеки ден да ядете богатото, но еднообразно меню на хотела.
  • Не прекарвайте цялото си време в хотела и на плажа – старайте се да ходите на екскурзии или да се разхождате из града – бъдете активни и излишните килограми няма да залепнат за вас.

Последна редакция: вт, 29 юни 2021, 17:29 от Редактор*