Ограничения в храненето, спорт и мотивация – основните постулати на отслабването са всеизвестни, но малките хитринки знаят малцина.

Предоставяме ви списък от 40 прости и понякога неочаквани препоръки, които ще ви помогнат да отслабнете трайно и без излишно напрежение.


1. Има формула, по която да изчислите примерната дневна норма калории, при която няма да напълнявате: теглото си в килограми разделете на 0,45 и умножете по 14. Ако искате не да останете във форма, а да отслабнете, направете същите изчисления, но за база вземете желаното тегло. Придържайки се към тези занижени цифри, вие ще губите килограми. Може да е бавно, но ще е завинаги.

2. Ръсете канела на мюслито, млякото, кафето и всяка друга храна, с която би се съчетала тази подправка. Тя притежава способността да ускорява метаболизма и половин чаена лъжичка на ден ще ви помогне да губите около килограм на месец.

3. Ако се храните в офиса, не обядвайте на бюрото. Изследванията показват, че хранещите се пред компютърния монитор или пред телевизора поглъщат средно по 250 калории повече.

4. По-често се смейте – 10 – 15 минути смях на ден повишават седмичния разход на енергия с 280 калории.

5. Благодарение на фибрите и ниската калорийна стойност, сокът от моркови помага да отслабнете 1,8 кг в течение на 1,5 – 2 месеца. И това е само от 1 чаша дневно.

6. Пийте таблетки калций. При негов дефицит мазнините не изгарят, а се натрупват. Наличието му прави процеса на неутрализация на мазнините с 2,6% по-ефективен.

7. По време на фитнес или даже на разходка слушайте ритмична музика – тя подтиква към физическа активност и ще ви мотивира за по-дълги занимания.

8. Не изключвайте от менюто си нетлъстото червено месо. Продуктите, богати на протеини, помагат за нарастването на мускулната маса, а тя, дори в състояние на покой, изгаря повече калории от мастната.

9. Заведете си приятели във фитнеса. Според статистиките хора, които практикуват някакъв спорт заедно с други познати, слабеят с 30% по-бързо от спортистите единаци.

10. Яжте по-малко сол и повече лют червен пипер. Безсолната диета ще ви помогне да се избавите от излишните течности, а пиперът съдържа веществото капсаицин, ускоряващо с 25% обмяната на веществата

11. Според изследвания на британски лекари една от главните причини за преяждането е стресът на работното място. Ако сте прекалено нервни, седнете и направете няколко дълбоки вдишвания. Можете да пробвате техниката на диафрагменото дишане. Постепенно ще се успокоите и желанието да затрупате проблемите с купища храна ще изчезне.

12. Фитнес заниманията си провеждайте сутрин, преди първия прием на храна. Първо: това ще ускори метаболизма ви през целия ден, и второ: организмът ви ще използва енергия, получена не от храна, а от собствената ви мастна тъкан.

13. Ползвайте соев сос. Според скорошни изследвания соевият белтък влияе по особен начин на вкусовите ни рецептори и бързо предизвиква чувство на засищане.

14. Преди сервирането на обяда на масата нарежете големите късове храна. Това ще намали приема на калории с 20%, защото в нарязан вид порцията изглежда значително по-голяма. А след като излъжете очите, стомахът също ще се излъже и ще се засити по-бързо.

15. Най-ефективният тренажор (от гледна точка на изгарянето на калории) е бягащата пътечка. Следващото по ефективност упражнение е ходенето, с което можете да се занимавате и вън от тренировъчната зала.

16. Според английските диетолози идеалната закуската се състои от варени яйца с филийка хляб или плод. Яйцата са богати на белтъчини, калориите от които организмът усвоява в течение на деня, а присъстващите в това блюдо въглехидрати ще ви заредят с енергия и няма да ви позволят да огладнеете бързо.

17. Червеното вино възпрепятства отлагането на мазнини в областта на корема. Този ефект се постига благодарение на веществото ресвератрол, което се съдържа в гроздето. Но не прекалявайте – една чаша на ден е достатъчна.

18. Когато сядате да се храните, пускайте си класическа музика. Под такъв акомпанимент хората приемат 15 – 20% по-малко храна, защото дъвчат бавно и се засищат по-бързо.

19. Дъвчете дъвка без захар веднага след хранене и два часа след това. Това ще ви помогне да се справите с немотивирания глад.

20. Даже да сте силно уморени, никога на пренебрегвайте интимния си живот. Заниманията със секс изгарят 150 ккал за 20 минути и способстват за синтеза на хормони, които ускоряват метаболизма.

21. Хапвайте нар. Семената му съдържат вещество, което възпрепятства образуването на мастни депа.

22. Гответе месото не пържено, а на скара или на фурна. При тези начини на приготвяне мазнината се оттича от месото.

23. Редовната употреба на зелен чай ще ускори обмяната на веществата в организма ви с 20%.

24. Заменете марулите в салатата със спанак. Той е с много ниска калорийна стойност и съдържащите се в него фибри помагат на организма да се освободи от излишните мазнини.

25. Опитайте козе сирене – то съдържа 40% по-малко калории от кравето, без да отстъпва ни най-малко по полезни качества.

26. Вместо макарони използвайте за гарнитура или за добавка към салати леща или боб. Бобовите съдържат много фибри и особени аминокиселини, които ще ви помогнат да се избавите от мастните отлагания. За 2,5 месеца на бобена диета можете да свалите до 7 кг.

27. Не изключвайте мазнините от менюто си, защото те са необходими за абсорбирането на мастноразтворимите витамини. Заменете животинските мазнини с растителни – те са по-полезни и за сърцето ви.

28. Не пропускайте закуската. Отказът от сутрешното хранене увеличава сумарното дневно потребление със 100 калории.

29. Макар че ябълките стимулират производството на стомашен сок и провокират апетита, изяждането на една ябълка 15 минути преди всяко хранене намалява дневния прием на калории със 150 – 200. Учените си обясняват този ефект с високото съдържание на фибри в ябълките.

30. Салатите, подправени със зехтин, са по-диетични от сухите зеленчуци. Когато употребяваме зехтин, в организма се изработва особен белтък, който "лъже" мозъка, че гладът е утолен. Така се избягва преяждането.

31. Доматите съдържат рядък компонент, потискащ глада. Няколко резенчета са достатъчни, за да подействат.

32. Идеалният интервал между две хранения е 3 часа. Ако чакате повече, нивото на кръвната захар започва да варира, обменът на веществата се забързва и вие рискувате да преядете.

33. Добавяйте червен пипер към месните и зеленчуковите блюда. В него няма калории, но пък има много витамин С, необходим за преработката на мастните натрупвания в енергия.

34. Освен със зехтин, салатите можете да подправяте и с обикновен оцет или сосове на негова основа. Той съдържа киселина, която ускорява процеса на разлагане на мазнините и подпомага слабеенето.

35. Не яжте "на крак". Сядайки на масата, човек изяжда с 30% по-малко.

36. Хранете се с хора, които ядат "колкото коте". Психолозите твърдят, че хората подсъзнателно сравняват порциите си с тези на съседите. Затова жени, обядващи заедно с мъже, изяждат 20 – 35% повече от обикновено. А обядът с приятелка влияе по обратния начин.

37. Колкото и да сте уморени след фитнеса или друго интензивно физическо натоварване, не сядайте да почивате. Леката разходка с продължителност 15 –20 минути ще удължи процеса на топене на мазнините, а рязкото спиране – напротив: ще направи ефекта от усилията ви минимален.

38. Енергийните напитки са 4 – 8 пъти по-калорични от кафето и допринасят за рязко повишаване на нивото на кръвната захар. А кафето, дори разтворимото, малко ще ускори вашия метаболизъм и ще ви помогне в борбата с излишните килограми.

39. Не пийте пакетирани плодови сокове – те имат прекалено много захар и сравнително много калории (40 – 60 на 100мл). Калоричността на прясно изцеденият сок е подобна, но той съдържа лесно усвоими захари и много повече фибри.

40. В обезмасленото мляко има два пъти по-малко калории, отколкото в пълномасленото, но също толкова калций и фосфор, които усилват процеса на преработка на мазнините. Освен това маслото е вредно за сърцето и съдовете и води до повишаване на холестерола в кръвта.

Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 28 юни 2021, 16:42 от Редактор*