Основни правила за перфектно представяне...

Руската императрица Екатерина II обичала да устройва не само пищни приеми, а и малки събирания за особено близките на царското семейство. Тя лично написала правила за поведение на нейните гости.

От поканените се изисквало да оставят на вратата арогантността и лошото настроение, да говорят тихо, да пият умерено, да спорят, без да се горещят, да не скучаят, да не въздишат и да не се прозяват.

А какви са правилата на етикета в наши дни?


Вие каните

Колкото по-многолюдно и тържествено е събитието, толкова по-рано се канят гостите. За сватба и юбилей се кани 3-4 седмици предварително, за рожден ден - една седмица. Никога не канете гости чрез трето лице.

Правилата на етикета препоръчват да не каните човек, който два пъти ви е отказал гостуване.


Канят вас

Благодарността за поканата е задължителна, независимо дали ще приемете, или ще откажете. Ако не сте сигурни, че ще отидете, по-добре откажете веднага, отколкото да подведете домакините.

Не забравяйте, че гостът няма право да води със себе си никого, даже децата си, ако домакинът не е попитан предварително (попитан, не уведомен!).


 Най-неучтивите реплики при покана:
  • Ще дойда, ако мога (ако съм в настроение, ако ми се идва)
  • Кой друг ще идва?
  • Защо не сте поканили... ?


Имате гости

Преди идването на гостите застелете чиста покривка и проветрете жилището, за да не се усеща миризмата на готвенето.

Желателно е гостите да се посрещат и от двамата домакини, ако те са съпрузи.

Ако това е невъзможно, мъжът посреща новодошлите, а жената остава при пристигналите вече гости.

Посрещайки поканените, мъжът им помага да свалят връхните си дрехи и ги окачва на закачалката или в гардероб. Не трупайте дрехите една върху друга върху дивана, защото скъпото фино дамско манто може да се намачка (или намокри) от оставеното върху него мъжко палто.


Поздравът

Поканените трябва да пристигнат в уречения час. Пристигането дълго преди уречения час е притеснително за домакините, закъснението също е неприемливо, защото се приема за неуважение.

Ако сте пристигнали със закъснение, когато останалите поканени вече са на масата, не правете втора грешка - да обходите всички за ръкостискане, а още по-малко - да се протягате през масата, за да го направите.

Здрависайте се с домакините, а останалите гости поздравете устно и с кимване.


На гости

Възпитаният гостенин няма придирчиво да оглежда всички ъгълчета в къщата, да пипа вази, статуетки и други вещи, като ги обръща, за да види цената или завода производител.

Жените не бива постоянно да надничат в огледалото, даже ако то е на стената отсреща, защото това отвлича вниманието от разговора.

Ако на събирането срещнете човек, с когото не си говорите, ще се наложи да го поздравите, за да не предизвиквате напрежение и сред другите гости. Възможно е домакините да не са знаели за вашата непоносимост или напротив - да искат да ви помирят.


На масата

Гостът не бива да сяда първи на масата и да се заема веднага с храната. По правило гостите сядат едва след като домакинята заеме мястото си.

Ако има тостове, първи се изказва най-възрастният или почетният гост (ако има такъв). След тоста не е задължително да изпивате цялата чаша. Етикетът допуска и само да докоснете чашата до устните си.

Не е учтиво да отказвате да ви сервират, особено ако това е "коронното блюдо" на домакинята. Можете да си вземете миниатюрна порция, но в никакъв случай не занимавайте присъстващите с разкази за всички диети, през които сте минали.

Ако имате непоносимост към някой от продуктите, можете да откажете без много обяснения.


Вежливото тръгване

Не забравяйте, че не трябва да внимавате само при пристигането, а и при напускането на дома. Не е учтиво да си тръгнете едва ли не още с пристигането, а още по-малко да оставите впечатление, че сте дошли само, за да се нахраните.

Но и не е редно да се задържате твърде дълго.

Ако не сте на сватба или на посрещане на Нова година, трябва да се постараете да си тръгнете преди полунощ. Ако единият от двойка гостуващи иска да си тръгне, другият трябва да се присъедини без уговорки.

Домакинът задължително изпраща всеки гост до вратата и му помага да се облече. Преди това се е заинтересувал от начина на придвижване и ако има дама без кавалер, я придружава до колата или таксито.

В никакъв случай не си позволявайте да обсъждате вече отишлите си!


Ответната покана

В деня след гостуването или най-късно след още един ден, непременно позвънете на домакинята и изразете благодарностите си за приятното прекарване. Акцентът не бива да пада върху угощението, а върху топлата атмосфера и интересните събеседници.

Неприемливо е да гостувате често у свои познати, а да "забравяте" да ги каните вкъщи. Ако нямате условия за посрещане на гости, поканете ги на кафене, ресторант или на съвместен пикник, който да подготвите вие.Image: photostock / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: пн, 17 яну 2022, 18:50 от Редактор*