Бащи и синове

Кой е този приказен великан, който без умора носи детето си на конче? Кой е домашният майстор, кой отговаря на всички въпроси, кой те учи да караш велосипед и ти дялка върбова свирка? Разбира се, че това е татко, само той и никой друг!

Малчуганът не се отделя от баща си, те все нещо обсъждат и, съдейки по всичко, се разбират чудесно. Ето че те, баща и син, тръгват за риба. Още не чул идеята, дребосъкът изнася до вратата маратонки, обувки и ботуши (за всеки случай). В деня за риболов стават рано и тръгват с обещанието, че ще донесат риба. Момчето важно крачи до баща си – както правят приятелите! Денят, който ще прекарат заедно, ще стане важен момент в отношенията им: той ще ги сближи.

Можем с часове да говорим за увлеченията си. И сърцето на всеки баща ще се напълни с радост и гордост, ако синът му споделя същите интереси. Бъдете сигурни, че ако таткото се увлича от автомобили, синчето му още на две ще може да произнесе "Ламборгини", забивайки пръстче в страницата на списанието.

Нашият татко ходи за риба. Той с удоволствие прекарва целия ден, гледайки в плувката. Но днес за него е особен ден, защото отива на риба със сина си. Той си е отгледал събеседник, с когото да сподели пристрастията си, предпочитанията на рибите към различните захранки и наблюденията си за поведението им при ветровито време.

Едно от удоволствията на бащинството е приобщаването на сина към собствените ти занимания. Да насадиш интерес към любимото си хоби, да го научиш на всичко, което знаеш – това е най-краткият път към сближаването с него. За момчето бащата е почти божество. В очите му той е неуязвим, всеможещ и всезнаещ – отговаря на всички въпроси, решава всички проблеми.

На брега на реката татко знае къде да се установите, къде да захраните и как да замятате въдицата. Синът не сваля внимателния си възхитен поглед от него и старателно повтаря действията му. В този ден таткото е царят на рибарите и още дълго време ще остане такъв.

Всички деца се нуждаят от идеален образ на бащата, за да се развиват и помъдряват. Този образ на могъщия, добър и прекрасен крал помага на детето да се чувства в безопасност, да се справи с тревогите си. А главното, което знае е, че подражавайки на баща си, той постепенно, от малко момче ще се превърне в голям и силен мъж. Не се изненадвайте, че децата виждат у нас съвършенството и не ни възприемат такива, каквито сме. Това е нормално и с годините те ще нарисуват реалните ни черти, нашите слабости и недостатъци.

А сега плувката тихо се поклаща във водата и малчуганът мълчаливо и съсредоточено я фиксира, хвърляйки периодично по един поглед на баща си: "Татко дали забелязва колко добре ми се получава риболовът?"

Но на две години и половина или на три, детето не е в състояние да запази концентрацията си и да седи мирно повече от 10 минути, независимо от голямото си желание да прави всичко като татко. То започва да се върти, иска да пие или да хапне нещо, да пошляпа във водата... Както винаги, за да може да преработи потока от впечатления, задава и много въпроси. Интересува го абсолютно всичко – движението на водата, отблясъците от слънцето, отраженията на облаците, водните кончета, рибите. Таткото ще трябва да си припомни наученото в часовете по физика и биология. Благодарение на сина си той отново ще преоткрие явления, на които е спрял да обръща внимание и дори не ги забелязва. И неочаквано за себе си може и да се замечтае. Не за дълго обаче, защото въпросите валят: "Защо водата в реката не е солена?", "Защо тези водни кончета летят все двете, като залепени?". Ако някой въпрос го затруднява, нека смело да си признае. Но непременно да каже на детето, че ще потърсят отговора, след като се върнат у дома. Когато се приберат вкъщи, нека заедно открият как точно поповата лъжичка се превръща в жаба и защо камъните в реката са обли.

Към третата си година децата осъзнават своята полова принадлежност и момченцата започват да се идентифицират с бащите си. Колкото повече време таткото прекарва със сина си, толкова повече детето ще взема пример как постъпват мъжете в една или друга ситуация и кои качества са им присъщи. Майката може да обясни какъв трябва да е истинският мъж и как трябва да се държи. Но това затруднява идентификацията, защото синът възприема този образ на мъжа, който е внушен от майката и се старае да се придържа към нейния идеал. Майката трябва да бъде за сина си въплъщение на женския образ, носител на женските черти. Това ще му помогне да осъзнае своята мъжественост.

Таткото не е просто близък човек с такива или онакива черти на характера. За сина си той е образец на мъж, символ на мъжествеността и мъжкото начало. Благодарение на тази си функция, бащата помага на малчугана да състави представите си за себе си и околните. Таткото е този, който ще помогне на детето да извърши прехода от момченцето на мама до юношата. По време на този съвместен поход те ще преживеят чудесни моменти, които ще са само техни.


За да може детето наистина да научи нещо (съвети за татковци):

  • За да може на риболовния излет детето да се чувства уверено, проведете нагледен урок вкъщи – разпънете такъмите и му кажете му кое как се казва и за какво служи.
  • Помислете детето какво би могло да свърши самостоятелно и кое не му е по силите. Позволете му това, което мислите, че е възможно, за да можете да задържите интереса му.
  • Не превръщайте риболова в назидателен урок и не претоварвайте детето с прекалено много информация. На него не му е нужно да знае кога е забранена пъстървата и кога – мряната.
  • Оставете детето да прояви инициатива – интересът му към това, което се случва, ще бъде по-голям.
Съвети за майки:

  • Оставете двамата мъже сами да съберат необходимите им вещи и провизии за излета (могат!).
  • Преди да излязат, проверете дали таткото се е сетил да вземе вода за пиене (дискретно!).
  • Незабелязано прибавете в раницата дрешки за преобличане (всичко се случва...)
  • Не забравяйте слънцезащитен крем, спрей за комари и някоя и друга лепенка (за всеки случай...)
Image: digitalart / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: чт, 24 юни 2021, 17:48 от Редактор*