Как е в началото

През първите няколко дни от живота температурата на тялото на новороденото може да бъде леко повишена (37,0 - 37,4°С в подмишечните ямки). После тя се установява в предела 36,0 - 37,0°С (най-често 36,6°С). За да узнаете кои показатели са нормални за вашето дете, измерете температурата му, когато е здраво и спокойно. Желателно е да я измерите и под мишницата, и в ректума. Направете го сутринта, на обед и вечерта. Получените резултати запишете и съхранете. Ако детето се разболее, ще можете веднага да сравните и да прецените колко се е повишила температурата му. Температурата на бебето може да бъде измерена в подмишечната ямка, в ингвиналната гънка, в ректума, в ухото, но не и в устата. Изключение прави само използването на биберон-термометър.

Температурата може да бъде различна...

Ректалната температура (измерена в ректума) е с приблизително 0,5°С по-висока от оралната (измерена в устата) и с цял градус по-висока от аксиларната (измерена под мишницата). При едно и също дете разликите в тези показатели могат да бъдат и по-големи. Например:

- Аксиларна - 36,6°С

- Орална - 37,1°С

- Ректална - 37,6°С

Температурата може да бъде измерена и във външния слухов проход - ушна (тимпанална), но този вид измерване не е много надеждно.

... и не винаги опасна

Температура, която е малко по-висока от общоприетите норми, може да бъде индивидуална особеност на детето.

Вечерните показатели обикновено са по-високи от сутрешните (с няколко десети от градуса).

Температурата може да се повиши поради прегряване, емоционална възбуда, повишена физическа активност.

За да разберете колко се е повишила температурата на детето, постъпете по следния начин:

- измервайте температурата по едно и също време;

- не го правете, когато детето е изплашено, плаче или е прекалено възбудено - дайте му време да се успокои;

- пазете данните от нормалните показатели;

- не мерете температурата, докато детето е завито: ако новороденото е много увито, неговата температура може силно да се повиши.Колко често да мерим температурата на болното дете?

Достатъчно е да го правите три пъти дневно: сутрин, през деня и вечер. Желателно е това да става по едно и също време. Записвайте резултатите, по тях лекарят може да прецени как протича заболяването. По-често може да мерите температурата в следните случаи:

- ако детето има много висока температура (над 39,0°С);
 - трябва да прецените ефекта на температуропонижаващите;
 - ако детето някога е правило фебрилен гърч (при някои деца той е следствие от повишаването на температурата).Измерването стъпка по стъпка

Желателно е детето да има свой личен термометър. Преди всяка употреба не забравяйте да го почистите със спирт или топла вода и сапун.

1. Ректалното измерване на температурата е удобно само при най-малките деца. Пет-шестмесечното бебе ловко се извива и не ви позволява да го направите спокойно. Освен това този начин може да бъде неприятен за детето. Ако то се противи, вземете го на ръце и измерете температурата под мишницата. За измерване на ректалната температура по-подходящ е електронният термометър, който позволява това да стане много бързо - резултатът се получава за не повече от 1 минута. Живачният термометър трябва да се държи не по-малко от 5 минути, като при това рискувате той да се счупи, ако детето се дърпа много.

- И така, вземете термометъра (живачният трябва предварително да бъде изтръскан и да показва под З6,0°С) и намажете наконечника му с детски крем.

- Сложете бебето по гръб, с едната си ръка повдигнете крачетата му, а с другата внимателно въведете термометъра в ануса му, така че наконечникът да влезе вътре (около 2 см). Зафиксирайте го между показалеца и средния пръст (като цигара), а с останалите пръсти обгърнете дупето на детето.

2. Ако измервате температурата със стъклен живачен термометър в слабинните гънки и под мишниците, резултати ще получите след 5 минути.

- Изтръскайте термометъра до отметка, по-ниска от З6,0°С.
 - Подсушете кожата в слабините, защото влагата охлажда живака.
 - За да измерите температурата в слабинната гънка, сложете детето на една страна, а ако мерите под мишницата, вземете детето на коленете си или на ръце и се разходете с него из стаята.
 - Поставете термометъра така, че наконечникът да се разположи изцяло в кожната гънка, след това със своята ръка притиснете крачето (ръчичката) на детето към тялото му.Да изберем термометър

Стъклен термометър

Плюсове: Универсален, подходящ е за измерване на температурата на всички участъци по тялото на децата от всяка възраст.

Минуси: Небезопасен! Процесът на измерване е много дълъг (5 минути). В България продажбата на живачни термометри е забранена от лятото на 2008 г., но все още подобни термометри се използват масово.

Забележка: При новите модели на този вид термометри живакът е заменен със спирт или сплав от Индий и Галий.


Цифров електронен термометър

Плюсове: Безопасно, бързо и точно измерва температурата, като оповестява края на процеса чрез звуков сигнал. Идеален е за измерване на ректална температура.
 Минуси: Не отчита точно при измерване под мишниците, понеже е нужен много тесен контакт с тялото.


Температурни ленти на челото

Плюсове: Удобни са, ако не сте вкъщи: на път или на разходка.
 Минуси: Те сигнализират само за повишаване на температурата, без да отчитат точните градуси.Биберони-термометри

Плюсове: Подходящи са за деца, които ползват биберон.
 Минуси: Не са подходящи за всички възрасти. Могат да дадат отклонения, ако детето скоро е поемало течност или храна.Инфрачервени термометри

Плюсове: Измерват изключително бързо - за около 1 секунда. Безконтактни са и са подходящи за капризни и спящи деца, има всички допълнителни функции на цифровите, както и сменяеми наконечници, което решава проблема с хигиената.
 Минуси: Скъпи и не винаги точни.Малък съвет: Ако при опита си да измерите температурата на детето срещнете бурния му протест, опитайте се да го направите, докато спи. Внимателно поставете термометъра под мишницата му, притиснете ръчичката към тялото и, придържайки я, постойте до него, докато измерването приключи.


След измерване винаги съобщавайте на вашия лекар къде сте измерили температурата - ректално, аксиларно или другаде и цифрите, които показва термометърът, без да коригирате. Лекарят ще прецени значимостта на измерената температура и ще коригира, ако е необходимо.

 

Последна редакция: чт, 04 ное 2021, 18:17 от Редактор*