Всеки човек има индивидуални качества и това дали умее да балансира между работа и семейство, зависи до голяма степен от него – от способността му да организира и планира добре времето си и да определя правилно приоритетите си.

Независимо дали работите от дома си, далеч от дома, или имате собствен бизнес, вие сте работеща майка.
Всички майки са много ангажирани, но работещите трябва да жонглират с професионалните си ангажименти, грижите за децата, здравословния начин на живот на семейството, щастливата семейна атмосфера и личния си живот.

Ако имате намерение да продължите работа, докато сте бременна, може би трябва да намерите здравословен начин, по който да съвместявате кариерата и бременността. Тялото на жената претърпява много промени по време на бременност. Не забравяйте да почивате достатъчно, да си давате често краткотрайни почивки през целия ден, да си осигурявате здравословна закуска. Да се грижите за бебето си, означава също да се грижите за себе си по време на бременността.

Нещо, с което много майки се сблъскват, е дилемата дали да продължат да работят след раждането на детето си. Тъй като това е много лично решение и може да се основава на различни фактори, няма еднозначен и обичаен отговор. Докато някои жени избират да останат вкъщи с децата си след раждането, други жени трябва или избират да работят. Съвместяването на семейния живот и кариера може да изглежда стресиращо, но напоследък става все по-модерно и достъпно да се работи от дома, което позволява на жените и да работят, и да прекарват достатъчно време със семейството си.

Според австралийско проучване, публикувано наскоро в Журнал по епидемиология и обществено здраве, жените, които едновременно работят и се грижат за семейството си, се радват на по-добро физическо и психическо здраве. Работещата жена организира по-добре ежедневието си и използва пълноценно свободното си време, движи се повече, води по-динамичен живот и изгаря повече калории. Повишените енергийни нужди ѝ помагат да възстанови по-бързо килограмите си след раждане. Не на последно място, работата стимулира мозъчната дейност и поддържа в добра физическа кондиция.


Най-важно от всичко е вие самата да се чувствате удовлетворена от начина си на живот, да сте в хармония със себе си. За детето не е от значение дали майка му работи, или не, а дали е щастлива.

Последна редакция: пн, 04 окт 2021, 15:29 от Редактор*