Късната пролет и началото на лятото е времето, в което дворовете ни са в най-красивия си вид. Има няколко тънкости, които могат да ни помогнат да ги направим още по-приятни за окото.

1. Не всички растения са подходящи за жив плет

Някои любители-градинари се опитват със собствени сили да изградят жив плет около парцела си. Идеята е прекрасна, но трябва да имате предвид няколко неща:

- Дълъг ред от съвсем еднакви храсти би изглеждал скучно.

- Трябва да познавате физиологията на избраните растения.

Туята, например, не обича вятър, за нея трябва да подберете по-закътано място. Освен това тя се развива чудесно на слънце и полусянка, а на сянка залинява. Така че ако направите ограда от туи, тя няма да изглежда като равна зелена стена, а ще е нащърбена и рехава на места. Ако им е тясно, туите боледуват. Затова, ако държите да отглеждате точно този вид, засадете си единични екземпляри на подходящи места.


2. Бордюрът може да развали композицията

Опитите да се акцентира върху цветната композиция, като я оградите с разнокалибрени камъчета, в повечето случаи не допринася за красотата ѝ, напротив. В допълнение – косачката не може да окоси тревата плътно до камъните и там остават неугледни туфи.


3. Купчинката камъни още не е алпинеум

Обикновено именно тази декорация е най-разпространена. Подобно "съоръжение", насипано върху абсолютно равна морава, изглежда леко странно.

Истинският алпинеум се прави с преход във височината, камъните не са просто изсипани, а част от тях е вкопана в земята и растенията са точно алпийски тип, а не папрати и петунии.


4. Ах, какво джудже!

Евтините скулптури обикновено изглеждат ужасно, а стилни и скъпи не всеки може да си позволи. По-добре не си купувайте джуджета за 5 лева, ако не искате да станете за посмешище.

Градинските скулптури трябва да се използват пестеливо. Те трябва да се подбират в стила на къщата и двора, за да не изглеждат абсурдно и не на място.


5. Не създавайте гора от цветя

Когато засаждате цветната композиция, задължително отчитайте височината на растенията. Екземплярите от втората линия засаждайте така, че да не закриват по-нискорастящите.Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 14:23 от Редактор*