Всичко за здравословния загар
С какво е опасно слънцето за кожата?

Кратко и ясно може да се каже така: с високата енергия на ултравиолетовото излъчване. Ако кожата се излага по-дълго на слънчевото въздействие, В-ултравиолетът разрушава определени клетъчни структури и променя наследствените свойства на ядрото. Неголемите дози придават на кожата нежен загар, високите дози водят до слънчево изгаряне и в най-лошите случаи - рак на кожата. А-ултравиолетът предизвиква необратими изменения в съединителните тъкани. Кожата старее и се отпуска, активно се образуват червени жилки и разширения на вените, кожата се покрива с малки бръчици.


Слънцезащитни средства

Много фенове на слънчевия загар все още вярват, че дължат своя тен на слънцезащитните кремове. Но това може да се каже само дотолкова, доколкото те съдържат филтри, които възпрепятстват изгарянето на кожата и я правят кафява, вместо червена. Под защитата на тези филтри кожата просто има повече време за образуване на собственото защитно средство - кафявия пигмент.

Главен елемент на всички слънцезащитни кремове са така наречените ултравиолетови филтри. Различават се два вида:

Химични филтри, например канелена киселина. Те улавят ултравиолетовите лъчи, променят се структурно под тяхното въздействие и превръщат слънчевата енергия в безопасна топлина. Недостатъкът им е, че могат да предизвикат алергии при чувствителни към тях кожи...

Физични филтри - на опаковките могат да бъдат също обозначени като "натурални" филтри. Те се състоят от фино смлени минерални вещества или изкуствени пигменти и остават на повърхността на кожата. Внедрени в емулсията на слънцезащитния крем, те отразяват облъчването като огледало. Кожата понася много добре тези микропигменти.

Освен химическите и физическите филтри, слънцезащитните средства съдържат и други активни вещества. Например:

- Витамин Е, неутрализиращ свободните радикали. Тези високоопасни радикали представляват съединения на кислорода, които разрушават жизненоважни субстанции на клетките, лишавайки се преди това от един електрон под влияние на ултравиолетовото излъчване или други стресови фактори.

- Бизабол - противовъзпалително вещество от цветовете на лайката.

- Пантенол - предшественик на витамин В, който оказва целебно и успокояващо въздействие върху кожата.

- Екстракти и масла от растения - например календула/невен (за успокояване на раздразненията) или жожоба, благодарение на която кожата става еластична.

Добрата козметична емулсия, несъмнено, е полезна за кожата, но все пак не трябва да храните илюзии по отношение на всички тези вълшебни средства и безогледно да се отдавате на слънчевите лъчи. Естествено, тези средства понижават риска от изгаряне, но само в този случай, в който подходите към слънцето разумно.


Светофилтрите и слънцезащитният фактор са условни

При избора на слънцезащитно средство решаващ трябва да бъде слънцезащитният фактор. Неговото число съответства на лабораторното значение на филтриращото действие - колкото е по-високо, толкова е по-интензивна защитата от слънчево изгаряне. Теоретично това число говори колко по-дълго можете да се излагате на слънце при наличие на крем върху кожата си, в сравнение с незащитената кожа. На практика това означава, че трябва да знаете кога кожата ви започва да изгаря, което зависи от много допълнителни фактори и затова не се поддава на някаква точна оценка.

И още един пункт, изключващ точността: слънцезащитният фактор дава справка само за защитата против слънчево изгаряне, но не и затова, дали препаратът защитава от А-ултравиолета. Въпреки че повечето съвременни препарати съдържат филтри против А- и В-излъчване, силата на А-филтрите превъзхожда В-филтрите. Това не винаги е целесъобразно, защото силата на А-ултравиолета навсякъде по света, в който и да е ден от годината, от сутрин до вечер, е постоянна. Затова колкото е по-висока А-защитата, толкова по-добре, а не само тогава, когато има силно В-излъчване. За предпочитане е да се избират препарати с висок А-защитен фактор, даже ако общият слънцезащитен фактор не е много висок. Също така е важно слънцезащитният фактор да се приема за сведение само в качеството си на контролна цифра, но не и да се използва цялостно указаното време за загар.


  • Практически БЕЗ защита са продуктите с фактор до 6.

  • Лека степен на защита осигуряват препаратите с фактор от 8 до 14. Те са подходящи само за кожи, които вече са загорели.

  • Средна защита дават препаратите с фактор между 15 и 25. Те са подходящи само за кожи, които по природа са добре пигментирани или вече имат първичен загар.

  • Висока защита дават препаратите с фактор между 30 и 50. Те са подходящи за защита на бледата след зимата кожа още при първите слънчеви лъчи.

  • Екстремна защита осигуряват препаратите с фактор 50+. Те са подходящи за хора с много светла и чувствителна кожа.

* Нарастването на защитния фактор, не увеличава пропорционално количеството на поетата ултравиолетова радиация. Например фактор 2 блокира 50% от ултравиолетовите лъчи, фактор 15 - 93%, фактор 30 - 97%, фактор 50 - 99%.
Трябва да се има предвид и разликата в скалите при слънцезащитната козметика, в зависимост от вида на филтъра - биокозметичните продукти, които не съдържат химични филтри, са с максимален фактор на защита до 20.Крем, мляко или масло - кое е по-доброто?

По принцип това е въпрос на вкус, що се отнася до избора между крем или мляко. Но маслата са подходящи за вече загоряла, нечувствителна кожа, защото слънцезащитният фактор на маслата рядко превишава 2-6.

Водоустойчивите препарати осигуряват добра защита по време на къпане. Това е важно, защото и под водата кожата получава достатъчно ултравиолет - например на дълбочина 50 см той е около 40%. Не забравяйте, че водоустойчивата слънцезащита се изтрива лесно. Затова всеки път, когато се подсушите с хавлията, трябва да се намажете отново.


Три златни правила за разумен загар

1. По-добре да надцените чувствителността на кожата си към слънцето, отколкото да я подцените.

2. Използвайте за загар сутрешните часове - до 10 часа, когато слънчевото излъчване все още е относително меко. По-добре избягвайте обедното слънце.

3. Слънцезащитното средство трябва да се нанася половин час преди излагането на слънце. Нужно е време, за да започне да действа. Откритите участъци от кожата намазвайте веднага, щом излезете от къщи.Image: http://www.stockfreeimages.com/

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 12:37 от Mamma