По какви критерии да изберем хотел за семеен морски отдих с дете?

Дори компания от няколко семейства трудно избира хотел за лятната си почивка. А какво да кажем, ако тези двойки имат и деца? Тогава трябва да се помисли и за най-малката подробност.


Местоположението на хотела.

Много важен фактор, но не и определящ.

Желателно е да е разположен на първа линия, защото дългото ходене с дребосък и плажни принадлежности може да се окаже проблем. Хубаво е хотелът да е в комплекс или в покрайнините на град – така ще имате възможност за вечерни разходки.

Обърнете внимание и на отдалечеността на дестинацията за почивка. Ако детето обича пътешествията и понася добре пътуването, тя няма особено значение. Но ако му прилошава в превозно средство или не може да се задържи дълго на едно място, преразгледайте решението си за половин или един ден път до хотела.


Плаж

Ето това е един от най-важните критерии. Та нали точно затова отиваме на почивка – детето да се радва на водата и пясъка. При това за него няма значение дали пясъкът е едър, или дребен, защото то ще се забавлява еднакво добре и със строежа на замъци, и с хвърлянето на камъчета във водата.

По-важно е какъв е брегът – дали преходът е плавен и има достатъчно широка ивица за пляскане и газене, или се спуска рязко и изведнъж става дълбоко.

Колкото повече сянка има на плажа, толкова по-добре. Желателно е чадърите да са по-плътни, макар че да задържиш дребосък, "вързан" под сянката, е задача непосилна. Имайте предвид, че чадърът не предпазва от отразените лъчи, така че детето трябва да е постоянно намазано със слънцезащитни средства.

Добре би било избраният хотел да има собствен плаж.


Басейн

Наличието на детски басейн е почти задължително. Морето е непредсказуемо. Ако има вълнение, трудно ще обясните на детето защо не може да се къпе. Или другият вариант – морето да е равно като тепсия, а хлапето да отказва да се топне в него. Тогава детският басейн е спасение.

Това, дали има и водна пързалка, не е от значение.


Територията

Голямата територия на хотелския комплекс има своите плюсове и минуси. Хубаво е, когато има достатъчно място за разходки, но от друга страна, разстоянието от стаята до детската площадка, басейна, плажа или ресторанта става твърде голямо и когато си с дете, това не винаги е удобно.

Не е важно паркът да е огромен, а да е зелен и сенчест. Особено ако сте с бебе, би ви се искало то да поспи отвън под сенките, а не в стаята.

Новите хотели често са с много малко растителност, защото дърветата не са успeли да пораснат достатъчно и пейзажът изглежда някак гол.


Стаята

Основните варианти са два: стая (студио, апартамент, семейна стая) или бунгало (самостоятелна къщичка). И едното, и другото имат предимства и недостатъци.

Бунгалото е по-предпочитан вариант, защото при него няма асансьори, стълби и дълги коридори, но хотели с бунгала са рядкост. Индивидуалният изход на алеята или на моравата дава възможност детето да играе, без да безпокои съседите. В повечето случаи бунгалата разполагат с веранда, на която можете да прекарвате вечерите си.

Но цялата тази идилия може да бъде нарушена от неканени гости – мравки, стоножки и други насекоми и рискът от това е голям. Постарайте се да си изясните състоянието на бунгалото, за да не се разочаровате.

Ако предпочитате стая в многоетажния хотел, при резервацията уточнете, че сте с дете и изяснете накъде гледат прозорците, обезопасени ли са, достатъчно ли е висок парапетът на терасата. Желателно е да си вземете стая на първия етаж. Изгледът няма да е много впечатляващ, но пък ще се чувствате по-спокойни.

Непременно попитайте дали в близост до хотела има строеж. Дори хотелът да е многозвезден, шумът в съседство (или, не дай боже, ремонт в самия хотел) ще смути почивката ви. Макар у нас да има забрана за строеж и ремонтни дейности по време на активния сезон, се случва да има нарушения.

В повечето хотели предоставят кошарки за спане на бебето. Това много би ви облекчило, но помнете, че трябва да го уточните при резервацията, а не при пристигането си.


Детска площадка

Хубавата детска площадка е задължително условие. Та нали не можете да прекарвате целия ден на плажа? Уточнете има ли в хотела, или поне в непосредствена близост, дали се намира на слънце, или на сянка и в какво състояние е.


Детски кът

Детската анимация е безспорен плюс, но не разчитайте, че ще можете да оставите хлапетата за цял ден, а вие да почивате активно. Ако са на възраст под 2 – 3 години, те не биха могли да участват във всички организирани игри, а и надали биха се съгласили да ви оставят и да тръгнат с непозната какичка или батко.


Хранене

В някои хотели има избор на детско меню, но ако сте с бебе, трябва да си приготвите известно количество мляко, каши и пюрета. Разбира се, ще ви се наложи да пазарувате, не е нужно да вземете храна за целия престой.

За по-големите деца се предлагат млечни продукти, свежи плодове и зеленчуци, сокове.

Ако почивате All Inclusive, заинтересувайте се дали има включени междинни закуски за децата, натурални сокове и сладолед, за да можете да планирате както бюджета си, така и място, откъдето да се купуват.

В повечето хотелски ресторанти разполагат с бебешки столчета за хранене, попитайте и за тях.Какъвто и да е вашият избор, отсядането в непознат хотел, пък бил той и щателно избран и проучен, може да донесе известни разочарования. Не си заслужва да се ядосвате, ако несъответствията са пренебрежимо малки. Просто се забавлявайте добре и си починете.Image: Salvatore Vuono / FreeDigitalPhotos.net

Последна редакция: вт, 22 юни 2021, 15:32 от Редактор*