Вечната вражда

Млад мъж намира жената на мечтите си и я моли да се омъжи за него. Предлага на майка си да се запознае с годеницата му. Същата вечер се появява в къщата и с три красиви млади дами. Те всички сядат на дивана, говорят и се опознават помежду си. В края на вечерта, младият мъж пита майка си: "Добре, мамо, позна ли коя е жената, за която искам да се оженя?" Без никакво колебание майка му отговоря: "Тази в средата." Младият мъж е поразен: "Как разбра?!?" "Не я харесвам!", отговорила тя.

Всички знаят вицове за свекървите, има стотици такива. Но какво кара жените да ги разказват, да се смеят и в екстремни случаи да имат желание да удушат свекървите си? Това, че шегите и вицовете за свекървите са повече факт, отколкото измислица.

Още при първите срещи, снаха и свекърва се превръщат или в приятелки, или обратното /и най-често срещаното/ – във враждебни същества. И за двете става ясно, че ще трябва да си поделят обичта на един мъж – син и съпруг.

Най-важното нещо в живота на всички майки са децата им. Раждането им, грижите за тях, желанието и усилията да ги възпитат и образоват, закупуването на първата кола... списъкът е безкраен и всичко това те правят с цел децата им да са щастливи, осигурени и готови да се изправят пред света.

След това идвате вие...

Независимо дали сте мозъчен хирург, първата жена астронавт на Луната, милиардер, сервитьорка... за свекървата сте непозната. Тя не знае нищо за вас и няма да гори от желание незабавно и лесно да предаде детето си във вашите ръце – на вас, която поемате функцията на жената и домакинята в семейството.

Какво да кажем за снахите?

Всички, които имат майки, независимо дали взаимоотношенията им са перфектни, или не, знаят дълбоко в сърцата си, че те са тези, които най-много се безпокоят и правят това, което смятат, че е най-доброто.

Важно е да виждате майката на партньора си в същата светлина като вашата собствена майка. Защото тя не е просто "онази дърта вещица", която иска да си вре носа в живота ви. В повечето случаи тя се опитва да ви предложи знания и опит, които е натрупала при отглеждането на децата си с надеждата, че ще ви помогне.

Какво може да се направи от двете страни, за да се чувстват по-комфортно?

Към снахите:

Защо не направите списък с нещата, с които свекърва ви може да ви помогне? Поинтересувайте се дали желае и ѝ предоставете възможност да се изяви, като внимателно поставите граници. Така ще я накарате да се чувства полезна, а не отблъсната, което не е приятно усещане за никого, и същевременно ще държите контрола.

Опитайте се да не критикувате това, което прави, а оценете какво е свършила и обяснете начина, по който бихте предпочели да го прави в бъдеще.

Покажете ѝ, че разбирате, че се опитва да помогне, но се уверете, че тя знае къде е границата между помощ и намеса.

Интересувайте се от здравето ѝ, от ежедневието ѝ или проблемите ѝ.

Не бъдете преднамерени. Дайте шанс на отношенията ви. Опитайте се да опознаете майката на съпруга си, преди да я обявите за враг. Всички онези неща, с които са ви привлекли мъжете до вас, са били изграждани от майките им в течение на много години, преди да ги срещнете.

Към свекървите:

Не забравяйте, че вашата снаха е жена на сина ви. Харесва ли ви, или не, той я обича. Критикувайки я пред него, ще нараните чувствата му, може да развалите отношенията си и като цяло ще ви направи да изглеждате дребнави.

Конфликтът между снахите и свекървите се задълбочава с появата на внуците. По-голяма част от него е естественият инстинкт за контрол над най-важната работа – грижата за семейството. За една свекърва е трудно да престане да бъде родител и ролята естествено се прехвърля върху внуците. За младата майка, която се учи на много и нови родителски умения, е нужно да бъде решаващ авторитет и да е почитана.

Първото правило за създаване на гладки отношения със снахата и нейните деца е да се научите да играете по нейните правила. Уважението към родителския ѝ стил е от ключово значение за добрите ви взаимоотношения, защото тя дава най-доброто от себе си.

Помнете: докато не ви поиска съвет, се въздържайте да ѝ предлагате такъв.

Към двете:

Децата са на първо място. Всяка от двете страни е съгласна с това, но концепцията понякога се губи в дребните проблеми. Децата се учат на ценности от двамата си родители, бабите и дядовците. Уверете се, че вие сте пример за подражание на съчувствие и уважение.Image: time.com

Последна редакция: пн, 21 юни 2021, 13:03 от Редактор*